Rijke geur van rood fruit, kruiden en wat hout. Lekker droppige merlot smaak, veel fruit van bessen en een prima doordrinkbaarheid. Goed uitgebalanceerd met de complexe aroma’s van Franse eiken. Voldoende frisheid, aangename kruidigheid en een mooie afdronk.
Wijnbereiding
De druiven worden met de hand geplukt, in kratten van 25 kg gedaan en na de pluk in koele ruimtes geplaatst. Na ontsteling en kneusing van de druiven wordt de wijn traditioneel vergist en ondergaat daarna nog enige tijd een maceratie (inweking). De wijn wordt gelagerd op een combinatie van Franse vaten, foudres en betonnen tanks gedurende 24 maanden. Daarna wordt de blend bepaald en de wijn gebotteld. Ongeveer 6 maanden na botteling wordt de wijn vrijgegeven voor verkoop.
Gebied gegevens
Stellenbosch (bijna 12.200 ha) is een zeer bekend stadje in de WO (Wine of Origin) Coastal Region, onderdeel van de Western Cape (Geographical Unit) en de WO Stellenbosch is internationaal een van de bekendste districten in Zuid-Afrika. Beroemd is de stad om zijn universiteit waar menig wijnmaker zijn opleiding heeft gevolgd. Stellenbosch heeft 8 wards waaronder oa Devon Valley, Bottelary, Papegaaiberg en Polkadraai Hills. Landinwaards gelegen bergen als de Helderberg en Stellenboschberg zorgen voor verkoeling (door de hoogte) en beperken de invloed van de oceaan niet helemaal. Stellenbosch staat bekend om zijn rode Bordeaux-blends op basis van cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc, maar traditioneel staan hier nog steeds veel andere druivenrassen aangeplant zoals chenin blanc, sauvignon blanc, chardonnay en syrah. Ondanks de zeer goede reputatie van veel topproducenten wordt er hier en daar ook nog eenvoudige wijn gemaakt.
Gegevens producent
Eikenhof behoort bij Taaibosch Wine Estate en is eigendom van de 5e generatie Oddo-familie. Samen met manager Willie Joubert, technisch directeur Schalk-Willem Joubert (ex Rupert & Rothschild) en de jonge wijnmaker Petri Venter worden hier prachtige wijnen gemaakt die typisch zijn voor Polkadraai Hills (een ward) in Stellenbosch. Eikenhof is het centrum van vier eigendommen waarvan het huidige domein uit ontstaan is. Tussen de False Bay en Eikenhof liggen glooiende Helderberg heuvels die de koele invloed van de oceaan bij False Bay en soms ook Table Bay (Tafelbaai) niet belemmeren. Eikenhof ligt tussen 220 en 280 m hoogte met vooral wijngaarden op het zuid en zuidwesten (koelere exposities). De wijn wordt bij het aangrenzende Taaibosch gemaakt. Taaibosch is bekend om zijn Crescendo-wijn die al sinds 1990 hier gemaakt werd. Toen de familie Oddo het bedrijf kocht hebben ze de naam veranderd in Taaibosch maar de naam Crescendo is in ere gebleven. Wijngaarden worden zo veel mogelijk biologisch behandeld en het bedrijf heeft de originele Kaapse flora weer teruggebracht. 55% van het oppervlakte bestaat uit natuurlijke Kaapse flora. Minimale interventie tijdens de vinificatie zorgt ervoor dat de wijnen optimaal in balans zijn en goed kunnen ouderen. Bodems bestaan hier uit Tafelberg zandsteen op een granieten onderlaag met verder wat beroemde Malmsbury schalie, voornamelijk bestaand uit kleimineralen (ook wel zachte leisteen genoemd). Wijngaarden van Taaibosch rijken tot 380 m hoogte in zijn net als bij Eikenhof maar 7,5 km verwijderd van False Bay. Eikenhof en Taaibosch prijken op menig wijnkaart van vooraanstaande restaurants in Zuid-Afrika en zal de komende jaren zijn renommee steviger gaan (be)vestigen.
Serveren bij
Bij rood vlees, kalfsvlees, lam, wild en stoofvleesgerechten, risotto's, gerechten met paddenstoelen, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur
14 à 16ºC
Overige informatie
Eikenhof wordt ook verkocht als Le Chant du Coq. De wijn is merlot gedomineerd en daardoor wat lichter, toegankelijker dan het aangrenzende Taaibosch, waar de Crescendo-wijn (cabernet franc gedomineerd) het paradepaardje van het bedrijf is.