p

'Cistercien' Rosé

2023750 ml
€ 13,85

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 66980-2023
Producent Schloss Gobelsburg
Classificatie Niederösterreich
Soort Wijn Lichte rosé wijn
Druivenras(sen) zweigelt, st. laurent, pinot noir
Land Oostenrijk
Wijnregio Kamptal
Karakter Bleekroze van kleur. Levendige aroma's van diverse soorten klein rood en zwart fruit, denk aan kers, bosbes. Uiterst elegant van smaak, sappig, iets kruidig, zacht, heerlijk fris en dorstlessend.
Wijnbereiding De druiven komen uit de koele delen van Kamptal en Langenlois en staan geplant op voornamelijk löss grond. Na de oogst volgt een zachte persing, vergist wordt op gecontroleerde temperatuur in roestvrij stalen tanks. Gebotteld wordt in maart.
Gebied gegevens Schloss Gobelsburg is een van de oudste wijnbedrijven in Oostenrijk en nauw verbonden met de geschiedenis van het Kamptal. De Cisterciënzer monniken die zich vanuit de Bourgogne over Europa verspreidden kregen hun eerste wijngaarden in de Donau regio rond die tijd gedoneerd vlak bij het dorp Langenlois. Het Kamptal ligt 50 km ten westen van Wenen en is vernoemd naar de rivier de Kamp. Het gebied omvat 3.500 ha wijngaarden en heeft een prima klimaat om grüner veltliner, riesling maar ook zweigelt, pinot noir en st. laurent goed rijp te krijgen. De bodems bestaan vooral uit löss, leem en kalkhoudende afzettingen met hier en daar de beroemde Urgestein (basalt, graniet, gneis). Kamptal heeft voor grüner veltliner en riesling een DAC en tot de beste wijngaarden worden Ried Heiligenstein, Lamm en Grub gerekend.
Gegevens producent Weingut Schloss Gobelsburg werd in 1171 gesticht en behoort tot het Cisterziënzerklooster Zwettl. Door de eeuwen heen kochten de monniken de beste perceeltjes wijngaard in de nabijheid van het klooster. Sinds 1996 wordt het wijngoed, dat 60 ha omvat geleid door Michael en Eva Moosbrugger, de eerste jaren met hulp van Willy Brundlmayer. Ze zien het als hun verantwoordelijkheid dit erfgoed te behouden, te beheren en te ontwikkelen voor toekomstige generaties. Daarbij gaat de meeste aandacht uit naar wijnen die typisch zijn voor deze Donau regio. Speciale interesse heeft Michael voor de rijke historie van het wijn maken door de monniken op Schloss Gobelsburg. Dit is de basis voor de Tradition wijnen als eerbetoon en waardering aan de manier van wijn maken begin 19e eeuw. Op het Gobelsburger hoogplateau bevinden zich droge, schrale bodems van uit het Tertiair stammende gesteenten. De wijngaarden zijn aangelegd in terrasvorm en zijn grotendeels beplant met de rassen grüner veltliner (50%) en riesling (25%). De bodems zijn zeer divers, reden om diverse grüner veltliners aan te bieden. Er wordt hoofdzakelijk biodynamisch gewerkt. Alle wijnen zijn droog, waardoor ze gastronomisch zeer inzetbaar zijn. De trots zijn de meer dan 50 jaar oude grüner veltliner stokken. Moosbrugger is inmiddels door collega wijnboeren in de Oostenrijkse wijngids Falstaff van 2006 uitgeroepen tot beste wijnmaker van Oostenrijk.
Serveren bij Zomerse salades, pasta- en groente gerechten, gevogelte, vis, schaaldieren, lichte vleesschotels van de grill of bbq.
Serveertemperatuur 8 à 10ºC
Overige informatie De naam Cistercien verwijst naar de kloosterorde die Schloss Gobelsburg in 1171 gesticht hebben, namelijk de Cisterciënsers. De jaargang 2020 is de 850ste van het wijngoed sinds 1171. Om de traditie en cultuur van 850 jaar wijnmaken op Schloss Gobelsburg te vieren heeft de keldermeester een aantal speciale Cuvée gecreëerd zoals de Tradition Heritage Cuvée 10 en 3 Years.
Allergeen sulfieten
Producent website gobelsburg.at
 

Andere wijnen van deze producent

Schloss Gobelsburg