mm

Villa Sparina Metodo Classico Blanc de Blancs Brut

750 ml
€ 24,62

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 68535-0000
Producent Villa Sparina
Classificatie VSQ, Vino Spumante di Qualità
Soort Wijn Volle mousserende witte wijn
Druivenras(sen) cortese
Land Italië
Wijnregio Piëmonte
Karakter Goudgeel van kleur. Elegante neus, waarin iets gist en noten. Zachte, levendige inzet, fraaie mousse, delicaat, licht mineraal, vol, amandel, rijp wit fruit als meloen. Droge, zeer zuivere smaak, iets geroosterd brood met een lange afdronk.
Wijnbereiding De cortese druiven worden eind september met de hand geoogst, vergist wordt gedurende 3 weken op 18°C in roestvrijstalen tanks. In het voorjaar volgt de 2e gisting door toevoeging van de ‘liqueur de tirage’. Deze gisting vindt, evenals bij Champagne, plaats op fles en duurt 3 jaar. Gedurende deze tijd liggen de flessen in pupitres op 12°C in een antieke kelder en worden nog met de hand gedraaid.
Gebied gegevens Piëmonte, letterlijk 'aan de voet van de bergen', omvat een groot wijngebied ten zuidoosten van de stad Turijn. De bekendste wijnen zijn hier ongetwijfeld de Barolo en de Barbaresco, de meest verkochte echter zijn de zoete, licht mousserende wijnen van de moscato druif. De Monferrato heuvels, ongeveer 50 km ten noorden van Genua, zijn ook onderdeel van Piëmonte. De wijngaarden in en rondom het dorp Gavi liggen zeer beschut. De zeewind brengt de noodzakelijke koelte. Gavi is de naam van een dorp en een wijngebied. De lokale cortese druif is hier favoriet, maar ook de rode wijnen van de barbera druif kunnen zeer interessant zijn.
Gegevens producent Villa Sparina is de naam van een villa uit de 17e eeuw. Het wijngoed kwam in 1978 in handen van Mario Moccagatta en is gelegen in een heuvelachtig gebied bij het dorp Monterotondo nabij Gavi. Momenteel wordt het bedrijf gerund door zijn dochter Tiziana en zoons Stefano en Massimo. Villa Sparina omvat 80 hectare wijngaard, waarvan het merendeel beplant is met de cortese en de barbera druif. De mousserende wijn is legendarisch. Jaarlijks verlaten ongeveer 400.000 flessen het bedrijf, waarvan ruim 200.000 Gavi di Gavi. De wijngaarden zijn zuidzuidwest gesitueerd en liggen beschut door bossen op 250-320 meter boven zeeniveau. De bodem bevat voornamelijk klei, kalk en mergel. Sinds 10 jaar omvat Resort Villa Sparina het wijnbedrijf met een 17e-eeuwse kelder, een fraai restaurant genaamd 'La Gallina' en een luxe Relais 4* Hotel 'L'Ostelliere'. Villa Sparina heeft in de afgelopen jaren een grote reputatie opgebouwd, evenals de wijn straalt het totale bedrijf met restaurant en hotel een weldadige luxe uit.
Serveren bij Heerlijk aperitief, bij lichte visgerechten, schaal en schelpdieren, salades.
Serveertemperatuur 8 à 10ºC
Overige informatie Oude jaargangen, tot wel 30 jaar geleden, hebben bewezen dat deze mousserende wijn zeer goed kan ouderen. De cortese is één van de weinige echt autochtone druivenrassen in Piëmonte.
Allergeen sulfieten
Producent website villasparina.it
 

Andere wijnen van deze producent

Villa Sparina