www

Seghesio Chardonnay Sonoma-Monterey County

2021750 ml
€ 27,76

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 71722-2021
Producent Seghesio Family Vineyards
Classificatie AVA Sonoma County (85%) - Monterey County (15%)
Soort Wijn Krachtige witte wijn
Druivenras(sen) chardonnay 95%, vermentino 5%
Land Verenigde Staten
Wijnregio California
Karakter Licht geel van kleur. Mooie aroma’s van butterscotch, citrus (citroen en limoen), licht getoaste amandelen. In de smaak een aangenaam licht filmend mondgevoel, wat tropisch fruit, iets ananas, toffee en vanille met een aansprekende frisheid van citrus. De houttoets is subtiel en goed uitgebalanceerd.
Wijnbereiding De druiven voor deze wijn komen uit 2 counties: Sonoma met het koele Dry Creek Valley en het warmere Alexander Valley en het zuidelijker gelegen Monterey County. In de wijngaard vindt reeds een strenge selectie plaats, alleen gezonde en rijpe druiven worden ’s nachts met de hand geplukt. Na het persen van de hele trossen wordt de most in rvs-tanks gekoeld gestabiliseerd. Het gedeelte uit Monterey vergist met druifeigen gisten in Frans eiken (25% nieuw hout) en ondergaat later de malolactische gisting en 11 maanden houtlagering. Het overige deel uit Sonoma vergist met geselecteerde gisten en lagert op rvs zonder tweede gisting om zo de frisheid te behouden. Na 14 maanden wordt de wijn geblend, wordt er 5% vermentino uit Russian River toegevoegd en na 18 maanden licht gefilterd en gebotteld.
Gebied gegevens Sonoma County, ten noorden van San Francisco, heeft een zeer gevarieerde bodem. Ongeveer 25.000 hectare is beplant met een groot aantal verschillende druivenrassen. Het gebied kent bergruggen en een aantal valleien, waarvan er drie hierboven genoemd zijn. De AVA (American Viticultural Area) Sonoma County loopt van de Pacific Coast in het westen tot de Mayacamas Mountains in het oosten en heeft binnen zijn grenzen meer dan 425 wineries en 18 AVA’s. Monterey County (ruim 18.600 ha) ligt zuidelijker tussen San Francisco en Los Angeles en behoort tot de Central Coast. Deze regio is mede bijzonder omdat de achterliggende valleien vaak verbinding met de de koele Pacific oceaan hebben. Binnen de overkoepelende AVA zijn er 9 sub-AVA’s waaronder Monterey (ruim 16.000 ha groot), Carmel Valley, Arroyo Seco, Santa Lucia Highlands en de single vineyard AVA San Bernabe de bekendste zijn.
Gegevens producent In 1895 vestigden de Italiaanse immigranten Edoardo Seghesio en zijn vrouw Angela zich vanuit Piëmonte in Californië in het gehuchtje Chianti in Alexander Valley, een deel van Sonoma County. Ze kochten er 4 ha wijngaard en in 1902 werd een winery gebouwd. De wijngaard kreeg de voor de hand liggende naam: Home Ranch. Momenteel omvat de Home Ranch wijngaard ruim 50 ha, daarnaast zijn nog eens 110 ha in bezit in Russian River Valley, Alexander Valley en in Dry Creek Valley. Totaal 7 percelen, gelegen op verschillende bodems in klimatologisch verschillende gebieden. Naast Home Ranch bezitten ze in Alexander Valley ook Chianti Station (met de oudste sangiovese aanplant van de VS van 1910), River Road/Ranch (1942), Chen’s Vineyard (1957) in Dry Creek Valley, Lone Oak (1960) in Alexander Valley, Keyhole Ranch (1962) en de recent gekochte Montafi wijngaard (2014), beide in Russian River. Verder koopt Seghesio al jaren druiven van oude wijngaarden bij verschillende ‘family grape growers’. Vandaag de dag wordt het wijngoed gerund door de 4e en 5e generatie Seghesio. Ted Seghesio heeft het stokje van wijnmaker sinds 2015 overgedragen aan Andy Robinson. Jim Neumiller is hetzelfde aan het doen en zoon Ned is nu verantwoordelijk voor de wijngaarden. Seghesio werkt sustainable en werkt in de wijngaard met cover crops, uitgekiend energie- (zonnepanelen) en waterbeheer en zorgt al jaren goed voor het (Mexicaanse) personeel in hun eigen Hacienda. De Zinfandel van Seghesio wordt gezien als een van de beste van Sonoma Valley. Dit dankzij de zeer oude wijnstokken, een extreem laag rendement per ha, een rigoureuze selectie van gezonde druiven bij binnenkomst in de kelder en de modernste apparatuur voor de wijnbereiding. Seghesio specialiseert zich in Italiaanse rassen als vermentino, barbera, sangiovese, werkt met spannende field blends op basis van zinfandel met wat oude carignane, petite sirah, grenache etc en heeft sinds kort ook een chardonnay.
Serveren bij Bij gerookte vis en lichte vleesgerechten, gegrilde vis, schaaldieren, gegrild gevogelte, paella's, rijke salades, groentegerechten zoals ratatouille.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Overige informatie Chardonnay is het meest aangeplante druivenras in Sonoma County en Seghesio zou Seghesio niet zijn als aan de chardonnay geen Italiaanse twist gegeven zou worden door een klein beetje vermentino van de Keyhole Ranch in Russian River erbij te blenden.
Allergeen sulfieten
Producent website seghesio.com
 

Andere wijnen van deze producent

Seghesio Family Vineyards