Wairau River Wines werd opgericht in 1978 door Phil en Chris Rose. Zij waren de eersten die wijngaarden aanplantten aan de noordzijde van de rivier de Wairau. Tot 1991 verbouwden ze enkel druiven en verkochten deze aan o.a. Cloudy Bay. Toen besloot het echtpaar, samen met hun 5 kinderen, zelf wijnen te gaan produceren. Het gehele gezin is actief in het bedrijf; van kok in hun restaurant tot assistent wijnmaker. Sam Rose is verantwoordelijk voor het maken van de wijnen en werkt nauw samen met zijn goede vriend en getalenteerde wijnmaker Nick Entwistle. Wairau River is een van de grootste zelfstandige familiebedrijven in Marlborough. Op dit moment bezit de familie 210 hectaren verdeeld over 10 wijngaarden, allen gelegen op oude rivierbeddingen, die bestaan uit grote tot middelgrote ronde keien. 80% is beplant met sauvignon blanc, 10% pinot noir en wat syrah, verder riesling, gewürztraminer, pinot gris, chardonnay, grüner veltliner, albariño en viognier. Wairau betekent 'verscheidende wateren' in de taal van de originele bevolking, de Maori. Men maakt alleen wijn van eigen wijngaarden, die deels als biologisch zijn gecertificeerd.