Viña Vik is in 2005 opgericht door Alexander Vik, een vermogende Noor die in de VS werkt en woont. Vik is bekend om zijn boutique hotels en als kunstverzamelaar. Samen met zijn vrouw Carrie is vanaf het begin het doel geweest om een Zuid-Amerikaanse topwijn te gaan maken. Na grondig terroir-onderzoek bleek het bergachtige gedeelte van de Cachapoal Valley, de Millahue Valley, het meest geschikt. Het 4.325 ha grote domein ligt 100 km ten zuiden van Santiago en ruim 300 werknemers zijn in dienst op het wijnbedrijf en in het hotel. Onder leiding van de Chileen Patrick Valette (wijnconsulent, ex Château Pavie en met Franse wortels) en van het begin af aan bij het project betrokken huidig wijnmaker Cristián Vallejo is sinds 2005 een prachtig bedrijf neergezet. Alle 385 ha wijngaard zijn beplant met rassen geënt op Amerikaanse onderstok. Per ras en afhankelijk van het terroir is geplant in een hoge dichtheid van 7.500-10.000 stokken per ha. De benadering van Vik is holistisch, er wordt dan ook met alles rekening gehouden. Zowel bij wijngaard- en natuurbeheer op het domein als bij de winery is in verre mate rekening gehouden met sustainability. Voorbeelden hiervan zijn het planten van verschillende typen bodembedekkers op het domein, zonnepanelen en waterbeheer en –koeling in de winery. De onder architectuur gebouwde state of the art winery (architect: Smiljan Radic) en dito hotel maken het plaatje compleet: Viña Vik heeft zich heel snel bij de top icoonwijnen uit Chili gevoegd.