U bevindt zich hier:  » Producenten

Bezig met vernieuwen..


IXSIR

Informatie:
Hier treft u een overzicht van de geselecteerde wijnen.

 

Meer informatie over deze producent vind u op: www.ixsir.com.lb

Ixsir is een nieuw wijnbedrijf dat in 2007 is gestart door een aantal Libanese families. De bekendste hiervan Carlos Ghosn (CEO Renault-Nissan) met een aandeel van 40%. Hubert de Boüard, mede eigenaar van Château Angélus, is consulterend oenoloog en wijnmaker Gabrielo Rivero, met ervaring in Ribera del Duero, bij Château Sociando Mallet en het Libanese Château Kefraya. Het bedrijf heeft 120 ha wijngaard verdeeld over verschillende locaties in Libanon. In Batroun / Basbina (400m hoogte) 13 ha, in Jezzine (950m hoogte) 7 ha in terrassen, in Deir el Ahmar (1000m hoogte) 50 ha, in Niha (1200m hoogte) 4 ha, in Kab Elias (1100m hoogte) 13 ha en in Ainata (1700m hoogte) 33 ha. De prachtige kelder is in 2009 gebouwd onder een 400 jaar oud traditioneel Libanees huis. Er wordt bij Ixsir niet geïrrigeerd en de productie bedraagt per jaar ongeveer 300.000 flessen. Ixsir bewerkt de wijngaarden milieuvriendelijk en heeft als doel moderne wijnen te maken die bij de top in Libanon behoren.

Libanon heeft een wijnbouwtraditie van ver voor het begin van onze jaartelling. Gedurende het Ottomaanse rijk is de wijnbouw verwaarloosd maar in 1857 pakte Château Ksara de draad weer op. Sinds de burgeroorlog in de 20ste eeuw is het aantal wijnbedrijven gestegen van 5 naar ruim 40. Het zwaartepunt van de productie ligt in de oostelijk gelegen Bekaa Vallei. Het totale wijnareaal bedraagt ongeveer 15.000 hectare, waarvan een groot deel tafeldruiven. Traditionele druivenrassen zijn obaideh, merwah (beiden wit), maar er staan ook blauwe kruisingen als caladoc en arinarnoa (merlot x petit verdot) aangeplant. Daarnaast veel mediterrane en internationale Franse rassen. Het klimaat is mediterraan.

'Wit met een X-factor.'

Harold Hamersma schrijft over de IXSIR Blanc in het NRC op zaterdag 13 mei over deze bijzondere wijn: "Van dit domein – dat vanzelfsprekend ‘groen’ produceert – kreeg ik de witte Altitude 2015 in het glas. Interessant omdat voor deze blend niet alleen de gekende muscat en viognier zijn gebruikt maar ook de obeidy, een oorspronkelijk Libanese druif die tot voor kort slechts goed genoeg werd bevonden om tot arak te worden gestookt. Nu dus ook beschikbaar als ingrediënt voor de wijnliefhebber. Wat gaat die proeven? Een abrikozenaanzet, zoetgevooisde stemgember, een fijne druivigheid en kwiekfitte zuren. Hoe dan ook, wit met een X-factor. Klik HIER voor het artikel.

 

 

GESELECTEERDE WIJNEN

IXSIR 'Altitudes' Blanc
Smaak karakter :
Volle witte wijn
Producent :
Ixsir, Basbina
Land :
Libanon
Gebied/Classificatie :
Batroun, Wines of Lebanon/Vin du Liban
Druivenras(sen) :
Muscat, Obeidy, Viognier
Jaartal Inhoud Prijs  
2020 0,75

16,50

Bestel deze wijn
IXSIR 'Altitudes' Rouge
Smaak karakter :
Volle rode wijn
Producent :
Ixsir, Basbina
Land :
Libanon
Gebied/Classificatie :
Batroun, Vin du Liban/Wines of Lebanon
Druivenras(sen) :
Cabernet sauvignon, Caladoc, Syrah, Tempranillo
Jaartal Inhoud Prijs  
2017 0,75

16,50

Bestel deze wijn

Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011