Aquavinum 2023 - De klassieker 'De mooiste kreeftenwijn'

Nadat eerder de oesterwijnen aan bod zijn gekomen bij de wijnspijscompetitie Aquavinum, georganiseerd door The Wine & Food Association, was het nu tijd voor de klassieker op de agenda ‘De mooiste kreeftenwijn’. Vanwege grote diversiteit en kwaliteitsniveau zijn de geproefde wijnen opgesplitst in drie prijscategorieën: tot 20 euro per fles (A), 20 tot 35 euro (B) en boven de 35 euro per fles (C).

Speciaal voor de finale bereidde Chef-kok Denny Ranzijn en Imko Binnerts, Restaurant Puur Zee – Wijk aan zee, Canadese kreeft op 3 manieren:

  • Puur, zonder toevoeging
  • Met gesmolten, gezouten boter
  • Met mayonaise, ei, olijfolie en citroen

 

Categorie A
8-/8
Petrizza, Masone Mannu, Vermentino di Gallura, Italië 2021
Vermentino ; lichte kleur, de aroma’s van de druif springen uit het glas. Gelijkmatige smaakbeleving, smaakvol met een goede intensiteit. Verrassend goed van samenstelling, mooie bitters in de speelse finale, goede lengte.

In combinatie met kreeft
Sprankelende combinatie met goede spanning. Bijna ideale balans. De wijn zorgt dankzij het fruit, de zuren en de bitters voor een plezierige smaakbeleving. Verkwikkend en verrassend.

Categorie C
9+/9
Tradition Heritage Cuvée 3 Years Edition 851, Schloss Gobelsburg, Niederösterreich, Oostenrijk, NV
80% grüner veltliner, 20% riesling (85% 2019, 5% 2017, 10% 2016) licht citroengeel, de geur is aanvankelijk wat toegeplooid, na verluchten waaiert hij volledig open. Veel aroma’s van wit, geel en groen fruit, ook wat honing en abrikoos in geur en smaak. Vullende aanzet, rijk van samenstelling met afgeronde volle aroma’s, intens rijp fruit, mineralen en volle bitters. Goede ondersteunende kruidigheid verweven met de alcohol.

In combinatie met kreeft
Schitterende combinatie. Volledig versmolten, complex en subtiel. De aroma’s lopen in elkaar over. Uitgesproken gastronomische combinatie, rijp en rijk, de zuren zorgen voor een levendige finale.


Chef-kok Denny Ranzijn
Chef-kok Denny Ranzijn