'9 SECONDS'

of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. 9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen geschreven door Jan van Lissum. ‘De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Elke goede proever concludeert na die 9 seconden dat hij met een interessante wijn te maken heeft, maar hier stopt de theorie. Het perfecte moment waarop de wijn zijn unieke waarde toon ligt veel verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en erover te schrijven.’ Aldus van Lissum.

De Arzuaga Gran Reserva 2016 van Bodegas Arzuaga Navarro, een familiebedrijf in Quintanilla de Onésimo dat zich in relatief korte tijd heeft ontwikkeld tot een van de topproducten van het land, is een blend van 95% tempranillo, 3% cabernet sauvignon en 2% merlot, waarvan de leeftijd van de temranillo stokken ruim 100 jaar zijn.

Als eerste indruk heeft de wijn veel kleurdiepte, goed geïntegreerde houtinvloed in combinatie met een licht crèmige toets, veel aroma’s, maar nog niet helemaal open geplooid. Een zachte en lichte wulpse aanzet met duidelijke barrique tonen. Perfect gemaakt met een klassieke basis.

Na 2 uur komen er meer aroma’s los. Karakteristieke ontwikkelde tonen van gran reserva wijn in zowel geur en smaak. Kruidigheid gaat gepaard met nog iets gemaskeerde tannine.  

Na 4 uur blijft de wijn zich ontwikkelen. Herkenbar Spaans. Mooie en krachtige Ribera del Duera-tonen nemen de overhand.

Na 6 uur heeft de kleur een diepe paarse invloed gekregen. De ontwikkelde tonen zijn tot rust gekomen en zijn mooi in balans met de rijke aroma’s, waar toch fruitige en frisse smaken zijn ontplooid samen met licht romige accenten. Een prachtige maaltijdwijn met een versmolten smaakprofiel.

‘De Arzuaga Gran reserva 2016, perfect bij wagyu of wild!’

Het hele artikel lezen?

Arzuaga Gran Reserva, Bodegas Arzuaga Navarro, Ribera del Duero, Spanje 2016 | Proefschrift