U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Thorn Pinot Noir

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle rode wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2015 0,75

24,50

 Bestel deze wijn

Thorn Pinot Noir
Land: Nederland
Gebied/Classificatie: Limburg, BGA Maasvallei Limburg
Producent: Wijngoed Thorn, Thorn
Druivenras(sen): Pinot noir
Karakter: Dieprode, heldere kleur, in zijn jeugd iets paars aan de rand. In de neus fijne aroma’s van o.a. kersen, aardbei en zachte houttonen. Warme, volle smaak, rijk en gelaagd met opnieuw rijp rood fruit, eikenhout, mooie frisse zuren, waardoor een fijne elegantie ontstaat.
Wijnbereiding: De druiven voor deze wijn zijn met de hand geoogst tussen eind september en half oktober. Vergist werd op 30 tot 33ºC voor optimale kleurextractie op roestvrij stalen tanks. Aansluitend 10 maanden rijping op nieuwe Franse eiken barriques, waarvan 30% nieuw.
Producent beschrijving: Na zijn wijnopleiding aan het SLVA in Duitsland is Harry Vorselen met een gezonde pioniersmentaliteit begonnen aan het opbouwen van Wijngoed Thorn. Op dit moment is er circa 4 hectare in productie, de eerste oogst van Harry was in 2004. Het maken van kwaliteitswijn o.a. door middel van beperkte opbrengsten per druivenstok was en is zijn eerste prioriteit. Dit streven heeft reeds geresulteerd in het behalen van verschillende “sigilles de qualité” bij de FCIB-keuring van de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois. Wijngoed Thorn verbouwt de druivenrassen pinot auxerrois (1,5 ha), pinot gris (1 ha), pinot noir (0,7 h) en dornfelder (ook 0,7 ha). De witte wijnen worden in moderne roestvrijstalen temperatuur gecontroleerde tanks opgevoed. Voor de rode wijnen gebruiken ze de traditionele barriques van Frans eikenhout. De wijngaarden van Wijngoed Thorn zijn gelegen op een oude Maasarm, de bodem bestaat uit klei, zand en op enige diepte kiezel.
Gegevens gebied: De wijnbouw in Nederland is terug van weggeweest. Reeds ten tijde van het Middeleeuwse vorstendom Thorn vond er op behoorlijke schaal wijnbouw plaats in deze omgeving. Met name het centrale plein van Thorn “De Wingerd” is hier een prachtig voorbeeld van. Deze wingerd was vroeger de tuin van het stift (kerk/klooster) en de huidige voorgevels van de stiftwoningen waren toen de achtergevels. Na het verbod van Napoleon, een kleine ijstijd, en de problemen met de druifluis is het tegenwoordig zeer goed mogelijk om hier wijn te maken. Volgens het KNMI behoort het gebied tot de droogste van de Benelux met 680mm neerslag en 1600 zonuren per jaar. De BGA-categorie (Beschermde Geografische Aanduiding) is de Nederlandse naam voor de Europese IGP-categorie (landwijn). Sinds eind 2017 mag men de BOB-appellatie (Beschermde Oorsprongs Benaming) Maasvallei Limburg gebruiken. Een BOB die voor zowel een afgebakend gedeelte in Nederland als België geldt.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Bij stevige vleesgerechten of bij harde kaassoorten.
Serveertemperatuur: 18ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: De wijn kan gemiddeld 5 tot 8 jaar ouderen. Het rendement per ha is gemiddeld 50hl.
Meer informatie: www.wijngoed-thorn.nl

    


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011