ww

Romate Amontillado 'NPU' Reservas Especiales

750 ml
€ 23,68

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 76430-0000
Producent Bodegas Sánchez Romate Hnos
Classificatie DO Jerez-Xérèz-Sherry
Soort Wijn Aperitief
Druivenras(sen) palomino
Land Spanje
Wijnregio Andalusië - Jerez
Gebied Jerez
Beoordeling 92
Beoordeeld door Peñin
Karakter Droge sherry met een krachtige, bijna romige smaak. Een amberkleurige, droge wijn met een volle smaak met daarin tonen van karamel en (hazel)noten en een indringend aroma. Ongeveer 0,5 gram restsuiker.
Wijnbereiding De gemiddelde leeftijd van deze sherry ligt tussen de 20 en 25 jaar. De Amontillado is een oudere Fino die verder is aangesterkt met wijnalcohol en waar de Flor (gistdeken) is afgestorven. Rijping gebeurt via het Solera systeem. Dit bestaat uit een lange rij hoog op elkaar gestapelde vaten. Hierbij wordt de jonge Sherry in het bovenste vat gedaan, elk jaar wordt een deel overgeheveld in een eronder gelegen vat. Uit het onderste vat wordt het eindproduct gebotteld, zodat deze sherry een complex mengsel is van meerdere jaargangen. De rijping is oxidatief en de kleur verandert van goudgeel naar lichtbruin.
Gebied gegevens Het zuidelijke gedeelte van Spanje heet Andalusië en is onderverdeeld in acht provincies waarvan Cádiz er één is. Het bruisende hart van de Sherrystreek (in totaal een klein 7.000 ha groot) is Jerez de la Frontera. In deze stad zijn ook de meeste en grootste bodega’s gevestigd. Ook de stad Sanlúcar de Barrameda, bekend om zijn Manzanillas, aan zee herbergt de nodige bodega’s. De jaarlijkse neerslag valt tussen oktober en februari en is gemiddeld ongeveer 620 mm. De beste sherry’s komen van de krijtwitte, kalkrijke bodems, deze worden albarizas genoemd. Deze bodem werkt als een soort spons in de regentijd en houdt een waterreserve vast voor de hete zomermaanden. Andere bodems heten barro (klei) en arena (zand).
Gegevens producent Sánchez Romate Hnos is een middelgroot bedrijf waar zeer fraaie sherry's en de wereldbekende Brandy 'Cardenal Mendoza' worden gemaakt. De Bodega is in 1781 opgericht door Don Juan Sánchez de la Torre en is na ruim 200 jaar nog steeds in familiebezit. Kwaliteit en traditie staan hoog in het vaandel bij Sánchez Romate en een ieder die de imposante vatenkelders in Jerez de la Frontera heeft bezocht kan dat beamen. Romate is de enige firma in Jerez waarvan het grootste deel van de wijndistillaten wordt geëxporteerd. Belangrijke afnemers zijn Latijns-Amerika, Noord-Amerika, Canada, Groot-Brittannië, Italië, Duitsland, Nederland, België en Japan.
Serveren bij Als aperitief of bij paté van wild, vette vissoorten, wit vlees. Ook bij luchtgedroogde hammen, wordtsoorten, olijven, harde kazen zoals manchego, parmezaan en bij tapas.
Serveertemperatuur 16ºC
Overige informatie Non Plus Ultra betekent: "Er is geen betere". Een Amontillado is in principe droog, zo ook deze Non Plus Ultra. In Nederland zijn de meeste Amontillado's medium. Geopend is de Amontillado in de koelkast lang te bewaren.
 

Andere wijnen van deze producent

Bodegas Sánchez Romate Hnos