U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Rijk's Chenin Blanc 'Reserve'

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Krachtige witte wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2017 0,75

29,00

 Bestel deze wijn

Rijk's Chenin Blanc 'Reserve'
Land: Zuid-Afrika
Gebied/Classificatie: Coastal Region, WO Tulbagh
Producent: Rijk’s Wine Estate, Tulbagh
Druivenras(sen): Chenin blanc
Karakter: Heldere gouden kleur met een groene tint. In de neus duidelijk aroma’s van rijp fruit als ananas, perzik/abrikoos, ook iets van houtrijping, vanille. In de smaak komt het fruit terug, stevig en intens, maar ook elegant met verder amandel, iets boter. De structuur is vol en romig, alles in een goede balans met de heldere zuren, die voor een aangename frisheid zorgen.
Wijnbereiding: De handmatige oogst is begin februari en gebeurt ’s nachts, dit om de aroma’s en frisheid te bewaren. De wijn vergist op 300 liter Frans en Hongaars eiken waarvan 40% nieuw, 40% 1 jaar oud en 20% 2 jaar oud. 50% van de druiven is vergist met druifeigen gist en 50% met gecultiveerde gist. Hierna volgt 12 maanden rijping. Daarna wordt de wijn geblend met de op hout opgevoede wijn en na 1 jaar flesrijping verkocht. De hoge zuurgehalte van 6,0 gr/liter vereist een restsuiker van 2,4 gr/liter. Bewaar tot 12 jaar na de oogst.
Producent beschrijving: Rijk’s Private Cellar is een relatief jong en klein domein van 23 ha dat is vernoemd naar Rijk Tulbagh, gouverneur van de Kaap van 1751 tot 1771. Het bedrijf werd opgericht in 1996 door Neville Dorrington en zijn familie, die na 20 jaar werkzaam te zijn geweest in Kaapstad een nieuwe uitdaging in de wijnbouw zocht. De keuze viel uiteindelijk op Tulbagh Valley, op een nooit gecultiveerd stuk land van 136 ha. De vruchtbare bodem bestaat voornamelijk uit een losse bovenlaag op een dunne kleilaag, waaronder zachte leisteen dat vrijwel geen water vasthoudt. De wijnen van wijnmaker Pierre Wahl (Zuid-Afrikaans wijnmaker van het jaar 2016 en gewaardeerd lid van het CWG (Cape Winemakers Guild)) zijn zeer gastronomisch, altijd intens en geconcentreerd. De eerste oogst van Rijk’s werd op de markt gebracht in 2000, in datzelfde jaar begon de prijzenregen voor zowel de witte als rode wijnen. Zeer beperkte oplage van topwijnen worden verkocht onder de naam Rijk’s Private Cellar, Reserve en Gold 888. Rijk’s concentreert zich geheel op de 'lokale' druivenrassen chenin blanc en pinotage, daarnaast wat syrah en chardonnay voor de Méthode Cap Classique.
Gegevens gebied: Het district Tulbagh (4.015 ha) ligt in de WO (Wine of Origin) Coastal Region, onderdeel van de Western Cape (Geographical Unit). De vallei ligt op iets meer dan een uur rijden van Kaapstad en wordt omsloten als een amfitheater door de majestueuze Winterhoek en Witzenberg. De Klein Berg rivier baant zich een weg door de vallei. Tulbagh was van oudsher een gebied dat vooral witte en mousserende wijnen voortbracht, maar meer en meer komen er producenten die met hun rode wijnen lof oogsten. Het stadje Tulbagh heeft in de Church Street de grootste concentratie van nationale monumenten (32) van heel Zuid-Afrika. Een aanrader voor elke bezoeker. Ook de nabije omgeving met schapenboerderijen, boomgaarden, rivieren, stuwdammen en bergen, die ’s winters met sneeuw bedekt zijn, is zeer de moeite waard. Het is gebied heeft een warm klimaat en de wijnbedrijven bezitten meestal een reservoir voor de dripirrigatie van de wijngaarden.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Stevige visgerechten, geroosterd, gebakken of gegrild met rijke sauzen zoals beurre blanc maar ook bij voor- en tussengerechten van blank gevogelte/blank vederwild, kalfsvlees en bijv. zwezerik en bij gerechten met paddenstoelen, groentegerechten, romige wit en roodflora kazen.
Serveertemperatuur: 12 à 14ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: De Rijk’s Chenin Blanc is één van de twee Zuid-Afrikaanse Chenin’s met SUPER CHENIN status, welke wordt toegekend op basis van jaarlijkse blindproeverijen voor de WINE Magazine Chenin Blanc Challenge.
Meer informatie: www.rijks.co.za


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011