U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Leyda Single Vineyard Sauvignon Blanc 'Garuma'

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle witte wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2020 0,75

14,50

 Bestel deze wijn
2019 0,75

14,50

 Bestel deze wijn

Leyda Single Vineyard Sauvignon Blanc 'Garuma'
Land: Chili
Gebied/Classificatie: Leyda Valley, DO Valle de Leyda
Producent: Viña Leyda, San Antonio
Druivenras(sen): Sauvignon blanc
Karakter: Licht geel van kleur. Elegante en complexe neus. In de geur rijpe citrus aroma’s zoals grapefruit gecombineerd met frisse groene limoen met een hint van groene Chileense pepers. De smaak is geconcentreerd en fris met minerale tonen, volle body en uitgebalanceerd grapefruit karakter.
Wijnbereiding: Deze sauvignon komt van de Garuma wijngaard met een zuid-west expositie, deze wijngaard met een ondergrond van zand, klei en kalksteen ligt op een op het zuidwesten gerichte helling. De druiven zijn in 3 keer met de hand geoogst tussen half maart en half april. Hierdoor krijgt men fruit met diverse stadia van rijpheid. Na de oogst worden de hele trossen geperst. De wijn is vergist op RVS tanks gedurende 22 dagen op een temperatuur van 12° oplopend tot 16ºC. Daarna rijping op de lie voor 7 maanden voor meer dikte en finesse.
Producent beschrijving: Het was begin jaren 90 toen de familie Fernandez de enorme potentie van Leyda Valley onderkende. Destijds een landbouwgebied met grasland en graanteelt, nu het meest intrigerende wijngebied in Chili. Viña Leyda werd door Fernandez opgericht in 1997, in 2001 kwam de eerste wijn op de markt, in 2002 werd de DO Leyda Valley gecreëerd. De zeer getalenteerde wijnmaakster is Viviana Navarrete, die Viña Leyda een enorme reputatie heeft gegeven. Haar filosofie is het optimaal tonen van het karakter van de druif, gekoppeld aan frisheid en elegantie. Het gebied kent een grote variatie aan bodemtypen. De bekende Pedro Parra is consultant. Tomás Rivera is de wijngaardmanager en weet het optimale fruit voor elegante wijnen te telen. Om het maximaal aan aroma's te verkrijgen worden de druiven voor elke wijn in diverse stadia van rijpheid geplukt. Viviana Navarrete kiest bewust per wijn de (verschillende) kloon/klonen zodat het fruit het beste aansluit bij de stijl die ze voor ogen heeft. De vatenkelder bestaat uit 350 vaten van deels 300 en 400 liter inhoud. Viña Leyda bezit 163 ha (waarvan 85 ha pinot noir) in de Valle de Leyda: 88 ha in de wijngaard El Maitén, 12 km van de Pacific Ocean en 75 ha in de wijngaard El Granito, met prachtig zicht op de Pacific Ocean die zich op maar 4 km bevindt. Het bedrijf heeft verder contracten met goede druiventelers in Rapel en Curicó. Leyda is een zeer actief bedrijf, in 2013 aangemerkt als 'sustainable', waarin richtlijnen voor wijn en wijnbouw, maar ook sociale en economische doelen zijn vastgelegd. De bodem wordt organisch bemest, men gebruikt geen pesticiden. Zie www.sustentavid.org.
Gegevens gebied: Leyda Valley, gelegen in de subregio San Antonio, heeft zich ontwikkeld tot een van de meest nieuwe, spannende wijngebieden van Chili. Gebieden in Chili worden onderverdeeld in Costa, Entre Cordilleras en Andes. Leyda Valley valt onder Costa (ten westen van de Cordillera de la Costa) en Leyda Valley kent flinke heuvels tot 30%, het gebied is vorstvrij, de maximum temperatuur is 25°C, een verschil in temperatuur tussen dag en nacht van 12 à 13°C, een hoge zonintensiteit en gemiddelde hoogte van 180 meter. Het 2.000 ha grote gebied ligt 95 km ten westen van Santiago, en van alle Chileense wijngebieden zeer dicht bij de zee, namelijk tot 4 km. Het klimaat verschilt duidelijk van de andere wijnregio's. Elke morgen lost de bewolking/mist (gemiddelde vochtigheid van 60%) vanuit de zee langzaam op, zodat de druiven zich zeer gelijkmatig ontwikkelen. Hierdoor, en door de frisse wind uit zee, vindt de oogst er een maand later plaats dan in de andere Chileense wijngebieden. De opbrengst per ha is voor Chileense begrippen laag, tussen de 35 en 75 hl/ha. De wijnen zijn hierdoor meer intens van smaak met een verfrissende zuurgraad. De bodem bestaat uit een ondergrond van graniet met daarbovenop leem, klei en is zeer arm. Bij Leyda werkt men met het druppelirrigatiesysteem via rubberslangen, water wordt via een 8 km lange pijplijn aangevoerd uit de Maipo rivier.
Sluiting: Schroefdop
Serveren bij: Bij lichte visgerechten (niet gerookt) zoals ceviche, schelpdieren, Aziatische smaken, sushi's, groentengerechten, salades, jonge geitenkaas.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: De naam Leyda komt van La ida, ooit een naburig treinstationnetje van Santiago naar de kust. De afbeelding siert het etiket. ‘Garuma’ is een kleine zeemeeuw die langs de Chileense kust leeft.
Meer informatie: www.leyda.cl


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011