U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Rueda Verdejo Harenna 'Edición Limitada'

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle witte wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2018 0,75

14,25

 Bestel deze wijn

Rueda Verdejo Harenna 'Edición Limitada'
Land: Spanje
Gebied/Classificatie: Castilla y León, DO Rueda Verdejo
Producent: Bodegas Garciarévalo, Matapozuelos
Druivenras(sen): Verdejo
Karakter: Lichtgeel met groene glans, fonkelend in kleur. Ingetogen, licht stuivende neus met zachte citrustonen, steranijs en rijp geel fruit. Verfijnde elegante smaak met lichte gisttonen, venkel, groente, sinaasappel en naast licht ziltig ook een aangenaam bittertje. Rijke verdejo met zeer veel nuances en ontwikkeling in het glas. Lang en plezierig na, bijzonder mondvullend, filmend en goed in balans.
Wijnbereiding: De zeer oude stokken zijn volgens de guyot double methode gesnoeid, als plant met 2 armen. De leeftijd van de oudste wijnstokken bedraagt 150 jaar, pre-fylloxera en dus op de originele onderstok. Koude maceratie op 6°C van de druiven gedurende 12 uur en daarna natuurlijke vergisting gecontroleerd bij 15°C gedurende 21 dagen. De wijn wordt 4 maanden lang ‘sobre lías’, dus op zijn droesem, gelagerd op tank met regelmatige bâtonnage, het doorroeren van de lie. Op deze manier krijgt de wijn zijn finesse en de zachte, rijpe smaak.
Producent beschrijving: In 1991 ontstond Bodegas Garciarévalo, de naam is een samentrekking van de Familie Garcia en Arévalo. Momenteel maakt de jonge generatie van de familie Arévalo, Antonio en Manuela, hier uitermate succesvol wijn. Inmiddels bezit men 80 hectare eigen wijngaard en een 25-tal hectare wijngaard onder contract bij wijnboeren, waar men al jaren zaken mee doet en die door Garciarévalo begeleid worden. Een deel van de wijngaarden zijn beplant met stokken van meer dan 100 jaar oud. De zeer moderne uitgeruste kelders maken het mogelijk om karaktervolle wijnen te maken die het terroir volledig tot uitdrukking brengen. In Rueda worden in zeer beperkte mate ook rosé en rode wijnen gemaakt van hoofdzakelijk de tempranillo druif. Voor de witte droge wijnen bestaan er de volgende belangrijke DO's: - Rueda: minimaal 50% verdejo, rest viura, palomino, sauvignon blanc, - Rueda verdejo: minimaal 85% verdejo, -Rueda sauvignon: minimaal 85% sauvignon blanc.
Gegevens gebied: Het gebied Rueda (betekent letterlijk: wiel) ligt 150 kilometer ten noorden van Madrid in Castilla y Leon. Het vrij kale landschap bestaat uit vlakke plateaus en lage heuvels, gedomineerd door gele graanvelden. Het klimaat is streng continentaal, warm en droog met gemiddeld slecht 350 mm neerslag. Er zijn grote verschillen in temperatuur tussen zomer en winter en dag en nacht. De arme bodem bevat zand- en kalksteen met afwisselend zeer veel kiezels. Sinds 1980 heeft Rueda een eigen D.O., het gebied omvat zo'n 8.000 ha. Internationaal gezien staat Rueda pas sinds enkele tientallen jaren in de belangstelling. Dit komt vooral doordat de lokale verdejo druif baat heeft bij een moderne vinificatie. Hij geeft dan een onverwacht spannende, frisse en aromatische witte wijn. Naast de verdejo gebruikt men voor de basis Rueda vaak de eveneens autochtone viuradruif, ook de sauvignon blanc en de palomino zijn hier aangeplant. Matapozuelos is een klein typisch dorp uit het Rueda gebied waar veelal kleine producenten uitermate plezierige wijnen maken. De 8,5 ha wijngaard waar deze Harenna (arena = zand) van gemaakt is ligt tussen de riviertjes Adaja en Eresma. De zanderige ondergrond zorgt ervoor dat de druifluis geen vat heeft gekregen op het wortelgestel van deze oude stokken. De wijngaard is niet geïrrigeerd.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Als aperitief, bij lichte visgerechten zoals ceviche, schelpdieren, bij melklam, traditioneel voor de regio uit de steenoven, pasta's met vis, paella's groentegerechten zoals asperges, salades, tapas.
Serveertemperatuur: 10ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Verde in de naam verdejo betekent groen en verwijst waarschijnlijk naar de kleur van de schillen, die pas zeer laat in het groeiseizoen verkleurt. Van de Edición Limitada Harenna worden 8000 flessen gemaakt, alleen in goede jaren.
Meer informatie: www.garciarevalo.com


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011