U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Penedès Gramona Xarel.lo 'Font Jui'

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle witte wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2016 0,75

17,75

 Bestel deze wijn

Penedès Gramona Xarel.lo 'Font Jui'
Land: Spanje
Gebied/Classificatie: Cataluña, D.O. Penedès
Producent: Gramona, Sant Sadurní d'Anoia
Druivenras(sen): Xarel.lo
Karakter: Goudgeel van kleur met in de geur rijpe perzik, citrus, anijs, hints van Mediterrane kruiden en iets notig. In de smaak een verfijnde volle inzet, concentraat, iets zilt, aangename zuren, veel lengte. Verfijnd houtgebruik, elegante wijn gemaakt met finesse.
Wijnbereiding: Deze wijn is gemaakt van de xarel.lo, een zeer oud lokaal druivenras wat bezig is met een come back. De handmatige oogst is begin augustus. De druiven handmatig geselecteerd en daarna uiterst zacht geperst, alleen de eerste afloop van het sap wordt gebruikt. De temperatuur gecontroleerde vergisting (14 graden) vindt plaats in Franse eiken vaten van 300 liter waarvan een derde nieuw hout. Na de vergisting rijpt de wijn 3 maanden op het gistbezinksel met regelmatige battonage. Het gehele proces van wijnbereiding geschiedt in samenhang met de biodynamische kalender. De wijn heeft een Demeter certificering.
Producent beschrijving: Het zeer dynamische familiebedrijf Gramona bestaat sinds 1881, momenteel maakt de 5e generatie van hoofdzakelijk 150 ha eigen wijngaarden formidabele mousserende wijnen. Traditioneel, maar met behulp van modernste technologie. Sinds de opening van de nieuwe Bodega in 2006 is Gramona ook technisch helemaal klaar voor de komende jaren. In een R&D programma worden op zeer hoog niveau onderzoeken gedaan naar o.a. klimaatverandering, ecologische wijnbouw, duurzaamheid en alles omtrent vorming en behoud van de mousse. Gramona brengt vanaf de oogst 2011 de eerste biologische Cava’s en wijnen op de markt. De oenoloog Jaume Gramona, die het bedrijf leidt samen met zijn neef Xavier, is docent op de universiteit van Tarragona. Gramona heeft voor Cava producenten een laag rendement per hectare. Het bedrijf maakt zelf hun eigen gisten en liqueur d'expédition in een ruim honderd jaar oud solera systeem. De voorraad van Gramona bedraagt zo'n 1,5 miljoen flessen. De Cava markt wordt gedomineerd door grote huizen met enorme volumes. Topbedrijven als Gramona hebben een heel andere filosofie en werken uitsluitend op kwaliteit. Sinds 2019 is Gramona met een aantal andere topproducenten met Corpinnat uit de DO gestapt vanwege verschil van inzicht over het te volgen kwaliteitsniveau in de DO. Doel is om in de toekomst een eigen DO van hoog niveau te verkrijgen.
Gegevens gebied: Het wijngebied Penedès in Catalonië/Catalunya ligt ten zuidwesten van Barcelona. Het beslaat zo'n 25.000 hectare wijngaard. Het gebied bestaat eigenlijk uit een 3 tal terrassen, waarvan de bodem gevarieerd is. Dit is voornamelijk kalksteen, met daarnaast zand en klei. Het zuidelijke gedeelte van het gebied grenst aan zee, wat uiteraard ook van invloed is op het klimaat. Penedès is voornamelijk bekend om haar productie van Cava. Cava heeft een eigen D.O., maar mag uit een groot deel van Spanje afkomstig zijn. Ruim 95% van de Cava wordt echter in Penedès geproduceerd. Een kleine groep topproducenten hebben besloten zich af te zonderen van de DO Cava, dit proces is onlangs opgestart maar nog niet officieel. Het is het grootste gebied voor mousserende wijnen ter wereld. In het plaatsje Sant Sadurni d'Anoia zijn de beste Cava-producenten gevestigd. Naast cava maakt Gramona ook een fraaie serie stille wijnen.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Veelzijdige mogelijkheden, vooral bij visgerechten en schelpdieren zoals oesters, blank vlees en gevogelte en milde, romige kazen.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Biologisch: Biologisch dynamisch
Allergenen: Sulfieten
Meer informatie: www.gramona.com

   


Levering bij een restaurateur kan 6 tot 7 dagen duren. Leveringen op een adres worden verzorgd door DHL. U ontvangt een Track & Trace code als uw bestelling is aangeleverd bij DHL. Deze garanderen geen leveringen binnen 24 uur. Onze excuses als dit langer duurt dan verwacht.

     

Hosted by GSE Automatisering

Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011