U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Ribera del Duero 'Pícaro del Águila' Viñas Viejas

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Krachtige rode wijn (bio)
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2019 0,75

28,95

 Bestel deze wijn

Ribera del Duero 'Pícaro del Águila' Viñas Viejas
Land: Spanje
Gebied/Classificatie: Castilla y León, DO Ribera del Duero
Producent: Dominio del Águila, La Aguilera
Druivenras(sen): Blanca del país, Bobal, Garnacha (grenache), Tempranillo gris, Tempranillo
Karakter: Donkerrood van kleur. In de geur mooi rijp rood fruit, kers, wat bes en blauwe pruim. In de smaak veel vurig jong fruit, bessig, licht balsamico, vol en verfijnd krachtig. Het voornamelijk Franse hout is mooi verweven met het fruit en de zachte, rijpe tannines. Frisse, opwekkende zuren, balans, voor een jonge wijn erg complex en zeer verteerbaar. Modern gemaakte Ribera zonder glad te zijn. Karafferen komt de wijn ten goede.
Wijnbereiding: De talrijke percelen met noordelijk orientatie in La Aguilera worden handmatig geoogst als de druiven van minimaal 75 jaar oude stokken fenolisch rijp zijn. De niet ontsteelde druiven gisten (co-fermentatie dus) op betonnen vaten met regelmatige pigeage en na de langzame malo op houten vaten rijpt de jonge wijn daarna 12 maanden op Franse eikenhouten vaten. De wijn wordt niet gefilterd noch geklaard. De wijn verlaat na 1½ jaar de bodega en zal zich zeker nog zo'n 5 à 10 jaar na de oogst goed ontwikkelen op fles.
Producent beschrijving: In 2010 heeft Jorge Monzón zijn droom verwezenlijkt: een eigen dominio (Águila betekent arend) in het oostelijke gedeelte van Ribera del Duero. Nabij Aranda de Duero in La Aguilera bezit de familie van Jorge al jaren oude wijngaarden op de zanderige gronden. Jorge en zijn vrouw Isabel Rodero kopen oude, veelal gemengd aangeplante percelen op in deze unieke regio en bezitten nu ongeveer 70 ha verdeeld over ruim 200 percelen. Hij heeft het vak geleerd bij DRC, Vega Sicilia en Arzuaga Navarro. In de oude tot zeer oude wijngaarden staat de tempranillo nog regelmatig op zijn eigen onderstok. Alle wijngaarden worden biodynamisch bewerkt. In de praktijk hoeft Jorge vaak alleen maar licht organisch te bemesten omdat deze oude wijngaarden gezond en in balans zijn. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht is hier enorm: in de zomer loopt dit op tot 20 graden. Hierdoor rijpt de druif optimaal en ontstaan mooie aroma's. De bodega bevindt zich in een 15e-eeuwse kelder, stijlvol ingericht met betonnen vergistingskuipen en barriques. Jorge werkt met gevoel voor de regionale traditie: treedt regelmatig de druiven met de voeten, vergist (gedeeltelijk) hele trossen, malo komt wanneer die van nature komt etc. In zeer korte tijd heeft Dominio del Àguila zich geschaard tussen de absolute topwijnen van Ribera del Duero.
Gegevens gebied: Het Ribera del Duero-gebied ligt aan de rivier de Duero, oostelijk van Valladolid en ten zuiden van Burgos. Met Rioja en Priorat behoort het tot de beste wijngebieden in Spanje en heeft ruim 22.000 ha wijngaard, ruim 8.100 wijnboeren en ruim 300 bodega’s. Vooral aan de westelijke kant van Aranda de Duero worden topwijnen gemaakt. Het klimaat is er continentaal met grote verschillen in temperatuur tussen dag en nacht. De wijngaarden liggen tussen 750 en 1.000 m hoogte. De diverse bodems bestaan hier o.a. uit veel riviersediment en een toplaag met kiezels of meer ijzerhoudend met kleikalk. Richting Aranda de Duero komen meer zanderige bodems voor met voornemlijk oude stokken. De beste wijngaarden zijn vaak traditioneel gesnoeid ‘en vaso’ tinto fino/tinto de país (= tempranillo) en zijn oud tot stokoud en veelal niet geïrrigeerd. Daarnaast wordt er ook veel geleid gesnoeid (Cordon Royat) en dan vaak wel geïrrigeerd. Rode Ribera del Duero moet minimaal uit 75% tinto fino bestaan. Er wordt binnen de DO ook rosado gemaakt en sinds kort bestaat er voor de witte albillo ook de DO Ribera del Duero. In het gebied zijn een aantal grote coöperaties actief, naast monumentale bedrijven als Vega Sicilia, talloze grotere en kleine bodegas, veelal nog familiebedrijf of een ‘investering’ van mensen/bedrijven veelal uit Madrid.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Bij rood-, kalfs-, lamsvlees, wild zoals bijv. ree en hertenkalf, stoofgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Biologisch: Biologisch
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Ribera del Duero betekent 'oevers van de Duero (rivier)'. In het Ribera del Duero gebied gelden de volgende regels: Crianza: Minimaal 1 jaar houtlagering en 1 jaar fles. Reserva: Minimaal 1 jaar houtlagering en 2 jaar fles. Gran Reserva: Minimaal 2 jaar houtlagering en 3 jaar fles. Het ras albillo (blanca del país) is een autochtoon oud wit druivenras dat gemengd aangeplant staat tussen andere blauwe autochtone rassen als bruñal. Albillo komt van het Latijn ‘albus’ wat ‘wit’ betekent. Albillo mayor is via natuurlijke kruising met het onbekende ras Benedicto de ouder van tempranillo. Pícaro betekent 'ondeugd, boefje, sluw'.
Meer informatie: www.dominiodelaguila.com


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011