U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Gramona 'Imperial' Brut

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle mousserende witte wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2015 0,75

27,95

 Bestel deze wijn

Gramona 'Imperial' Brut
Land: Spanje
Gebied/Classificatie: Cataluña, Corpinnat Metodo Tradicional/Vino Espumoso de Qualitat
Producent: Gramona, Sant Sadurní d'Anoia
Druivenras(sen): Chardonnay 15%, Macabeo 30%, Parellada 5%, Xarel.lo 50%
Karakter: Strogeel van kleur. Fijne mousse. Frisse appel in geur en smaak. Lichte tonen van rijp fruit, door de rijping op fles. Milde zuren, wat notig en een plezierig rond mondgevoel. Veel smaak, lekker Spaans en gezond droog op de afdronk.
Wijnbereiding: De druiven voor de basiswijn komen van wijngaarden van 12 druivenleveranciers aangesloten bij Aliances per la Terra, die bio dynamisch werken. Oogst vindt plaats in 25 kg kisten, daarna selectie en van de persing van hele trossen wordt de voorloop en middenloop gebruikt. Bij de tweede gisting op fles rijpt de wijn 60 maanden zodat de fijne mousse zich optimaal kan ontwikkelen. Een minieme dosage (8 gram suiker, afhankelijk van het jaar) wordt toegevoegd na het dégorgement, zodat de Corpinnat mousseux heerlijk fris en droog blijft.
Producent beschrijving: Het zeer dynamische familiebedrijf Gramona bestaat sinds 1881, momenteel maakt de vijfde generatie van hoofdzakelijk 150 ha eigen wijngaarden formidabele mousserende wijnen. Traditioneel, maar met behulp van modernste technologie. Sinds de opening van de nieuwe Bodega in 2006 is Gramona ook technisch helemaal klaar voor de komende jaren. In een onderzoek en ontwikkelingsprogramma worden op zeer hoog niveau onderzoeken gedaan naar o.a. klimaatverandering, ecologische wijnbouw, duurzaamheid en alles omtrent vorming en behoud van de mousse. Gramona brengt vanaf de oogst 2011 de eerste biologische Cava’s en wijnen op de markt. De oenoloog Jaume Gramona, die het bedrijf leidt samen met zijn neef Xavier (zoon Leonard is ook al werkzaam in het bedrijf), is docent op de universiteit van Tarragona. Gramona heeft voor Cava- producenten een laag rendement per hectare. Het bedrijf maakt zelf zijn eigen gisten en liqueur d'expédition in een ruim honderd jaar oud solera systeem. De voorraad van Gramona bedraagt zo'n 1,5 miljoen flessen. De Cava-markt wordt gedomineerd door grote huizen met enorme volumes. Topbedrijven als Gramona hebben een heel andere filosofie en werken uitsluitend op kwaliteit. Sinds 2019 is Gramona met een aantal andere topproducenten met Corpinnat uit de DO gestapt vanwege verschil van inzicht over het te volgen kwaliteitsniveau in de DO. Doel is om in de toekomst een eigen DO van hoog niveau te verkrijgen. Naast de mousserende wijnen maakt Gramona een aantal zeer karakteristieke stille wijnen van traditionele- en internationale rassen.
Gegevens gebied: Het wijngebied Penedès in Catalonië/Catalunya (in totaal zo’n 43.000 ha) ligt ten zuidwesten van Barcelona. Het is een heuvelachtig gebied dat zich uitstrekt vanaf de kust tot ongeveer 35 km in het binnenland. Zo'n 28.000 ha zijn beplant met de wijnstok, waarmee Penedès een van de grootste gebieden voor mousserende wijn ter wereld is. Hier wordt zo’n 80% van alle Cava geproduceerd en als je naar geheel Cataluña kijkt 90%. De overige 10% van de bijna 38.000 ha in totaal voor Cava wordt gemaakt in zes andere Spaanse wijngebieden zoals Rioja, Navarra, Valencia ea. Cava heeft een eigen DO, maar mag dus als enige DO uit een groot deel (7 regio’s) van Spanje afkomstig zijn. Het gebied Penedès bestaat eigenlijk uit een drietal terrassen, waarvan de bodem gevarieerd is. Dit is voornamelijk kalksteen, met daarnaast zand en klei. Het zuidelijke gedeelte van het gebied grenst aan zee, wat uiteraard ook van invloed is op het klimaat. Het gebied wordt verdeeld in 3 subzones: Bajo Penedès, Penedès Superior en Penedès Central. Voorkomende druivensrassen zijn xarel.lo, parellada, macabeo, trepat, tempranillo (ull de llebre) en internationale rassen als chardonnay, sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon, syrah, pinot noir ea. Naast de steeds betere stille wijnen is Penedès is voornamelijk bekend om haar productie van Cava. In het plaatsje Sant Sadurni d'Anoia zijn de beste Penedès- en Cava-producenten gevestigd.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Als aperitief, bij visgerechten, schaaldieren, lichte gerechten met blank vlees en gevogelte, rijke paella's, tapas, pasta's, groenten en paddenstoelengerechten.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Biologisch: Biologisch
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Deze Brut Imperial heeft altijd een jaartal en is in Spanje veruit de meest verkochte Corpinnat mousseux van Gramona. Een echte klassieker dus! Op het achteretiket staat de datum van dégorgement vermeld.
Meer informatie: www.gramona.com


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011