U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Gramona 'Argent' Brut

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle mousserende witte wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2013 0,75

37,25

 Bestel deze wijn
2009 0,75

36,50

 Bestel deze wijn

Gramona 'Argent' Brut
Land: Spanje
Gebied/Classificatie: Cataluña, Corpinnat
Producent: Gramona, Sant Sadurní d'Anoia
Druivenras(sen): Chardonnay
Karakter: Bleek tot goud/geel van kleur. Royale geur van wit fruit als appel, peer, ook lemon en toast. Frisse inzet, in de mond gezond fruit, heerlijk romig, iets amandel, zeer elegant, mooie mondmousse met een levendige afdronk.
Wijnbereiding: Cava wordt gemaakt als Champagne. Alleen de rijpste druiven worden met de hand geplukt in kratjes van 20 kilo. Er wordt licht geperst, slechts het eerste deel van het sap, zo'n 35% van het totaal, wordt gebruikt voor deze wijn. Aansluitend wordt vergist. Tijdens de 2e gisting in de fles maakt men gebruik van kurken voor de hogere cuvées, zoals deze Argent i.p.v. kroonkurken. De wijn rijpt 4 jaar 'sur lattes', zodat de fijne mousse zich kan ontwikkelen. Een dosage van 6 à 8 gram suiker/liter wordt toegevoegd na het dégorgement, zodat deze Cava heerlijk fris en droog blijft.
Producent beschrijving: Het zeer dynamische familiebedrijf Gramona bestaat sinds 1881, momenteel maakt de 5e generatie van hoofdzakelijk 150 ha eigen wijngaarden formidabele mousserende wijnen. Traditioneel, maar met behulp van modernste technologie. Sinds de opening van de nieuwe Bodega in 2006 is Gramona ook technisch helemaal klaar voor de komende jaren. In een R&D programma worden op zeer hoog niveau onderzoeken gedaan naar o.a. klimaatverandering, ecologische wijnbouw, duurzaamheid en alles omtrent vorming en behoud van de mousse. Gramona brengt vanaf de oogst 2011 de eerste biologische Cava’s en wijnen op de markt. De oenoloog Jaume Gramona, die het bedrijf leidt samen met zijn neef Xavier, is docent op de universiteit van Tarragona. Gramona heeft voor Cava producenten een laag rendement per hectare. Het bedrijf maakt zelf hun eigen gisten en liqueur d'expédition in een ruim honderd jaar oud solera systeem. De voorraad van Gramona bedraagt zo'n 1,5 miljoen flessen. De Cava markt wordt gedomineerd door grote huizen met enorme volumes. Topbedrijven als Gramona hebben een heel andere filosofie en werken uitsluitend op kwaliteit.
Gegevens gebied: Het wijngebied Penedès in Catalonië/Catalunya ligt ten zuidwesten van Barcelona. Het beslaat zo'n 25.000 hectare wijngaard. Het gebied bestaat eigenlijk uit een 3 tal terrassen, waarvan de bodem gevarieerd is. Dit is voornamelijk kalksteen, met daarnaast zand en klei. Het zuidelijke gedeelte van het gebied grenst aan zee, wat uiteraard ook van invloed is op het klimaat. Penedès is voornamelijk bekend om haar productie van Cava. Cava heeft een eigen D.O., maar mag uit een groot deel van Spanje afkomstig zijn. Ruim 95% van de Cava wordt echter in Penedès geproduceerd. Het is het grootste gebied voor mousserende wijnen ter wereld. In het plaatsje Sant Sadurni d'Anoia zijn de beste Cava-producenten gevestigd.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Als aperitief, bij salades, vis, licht vlees en gevogelte.
Serveertemperatuur: 9 à 11ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Gramona brengt deze Argent met jaartal op de markt. Het is een cuvée in een moderne, stijlvolle fles met een beperkte oplage.
Meer informatie: www.gramona.com

    


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011