U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Gramona 'Celler Batlle' Finca Font de Jui Brut

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Krachtig mousserend wit
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2010 0,75

84,50

 Bestel deze wijn

Land: Spanje
Gebied/Classificatie: Cataluña, Corpinnat Metodo Tradicional/Vino Espumoso de Qualitat
Producent: Gramona, Sant Sadurní d'Anoia
Druivenras(sen): Macabeo 35%, Xarel.lo 65%
Karakter: Zeer verfijnde, milddroge wijn met een fijne, gedoseerde mousse. Plezierig ontwikkeld in de smaak door de lange lagering ‘sur latte’. Tonen van gekonfijt fruit, bloesem, kamille, boter en zacht brood en toast. Complex geheel van geuren en smaken. Lang en plezierige afdronk.
Wijnbereiding: Tijdens de tweede gisting op fles maakt men gebruik van kurken voor de Celler Battle i.p.v. kroonkurken. Het dégorgement van de flessen moet daarom wel met de hand gebeuren, hetgeen een zeer gekwalificeerd werk is. Celler Batlle is een Vintage Corpinnat mousseux en wordt voor het ontwikkelen van een zeer fijne mousse gemiddeld na zo'n 8-10 (!!) jaar rijping 'sur lattes' op de markt gebracht. Het betreft een selectie van de III Lustros Cuvée uit de wijngaard Font de Jui, een perceel van 22,5 ha met een zand/kleibodem op kalksteen. De xarel.lo druif maakt het mogelijk dat deze Corpinnat mousseux zo oud kan worden. Het restsuikergehalte is ongeveer 5,5 gram/liter.
Producent beschrijving: Het zeer dynamische familiebedrijf Gramona bestaat sinds 1881, momenteel maakt de vijfde generatie van hoofdzakelijk 150 ha eigen wijngaarden formidabele mousserende wijnen. Traditioneel, maar met behulp van modernste technologie. Sinds de opening van de nieuwe Bodega in 2006 is Gramona ook technisch helemaal klaar voor de komende jaren. In een onderzoek en ontwikkelingsprogramma worden op zeer hoog niveau onderzoeken gedaan naar o.a. klimaatverandering, ecologische wijnbouw, duurzaamheid en alles omtrent vorming en behoud van de mousse. Gramona brengt vanaf de oogst 2011 de eerste biologische Cava’s en wijnen op de markt. De oenoloog Jaume Gramona, die het bedrijf leidt samen met zijn neef Xavier (zoon Leonard is ook al werkzaam in het bedrijf), is docent op de universiteit van Tarragona. Gramona heeft voor Cava- producenten een laag rendement per hectare. Het bedrijf maakt zelf zijn eigen gisten en liqueur d'expédition in een ruim honderd jaar oud solera systeem. De voorraad van Gramona bedraagt zo'n 1,5 miljoen flessen. De Cava-markt wordt gedomineerd door grote huizen met enorme volumes. Topbedrijven als Gramona hebben een heel andere filosofie en werken uitsluitend op kwaliteit. Sinds 2019 is Gramona met een aantal andere topproducenten met Corpinnat uit de DO gestapt vanwege verschil van inzicht over het te volgen kwaliteitsniveau in de DO. Doel is om in de toekomst een eigen DO van hoog niveau te verkrijgen. Naast de mousserende wijnen maakt Gramona een aantal zeer karakteristieke stille wijnen van traditionele- en internationale rassen.
Gegevens gebied: Het wijngebied Penedès in Catalonië/Catalunya (in totaal zo’n 43.000 ha) ligt ten zuidwesten van Barcelona. Het is een heuvelachtig gebied dat zich uitstrekt vanaf de kust tot ongeveer 35 km in het binnenland. Zo'n 28.000 ha zijn beplant met de wijnstok, waarmee Penedès een van de grootste gebieden voor mousserende wijn ter wereld is. Hier wordt zo’n 80% van alle Cava geproduceerd en als je naar geheel Cataluña kijkt 90%. De overige 10% van de bijna 38.000 ha in totaal voor Cava wordt gemaakt in zes andere Spaanse wijngebieden zoals Rioja, Navarra, Valencia ea. Cava heeft een eigen DO, maar mag dus als enige DO uit een groot deel (7 regio’s) van Spanje afkomstig zijn. Het gebied Penedès bestaat eigenlijk uit een drietal terrassen, waarvan de bodem gevarieerd is. Dit is voornamelijk kalksteen, met daarnaast zand en klei. Het zuidelijke gedeelte van het gebied grenst aan zee, wat uiteraard ook van invloed is op het klimaat. Het gebied wordt verdeeld in 3 subzones: Bajo Penedès, Penedès Superior en Penedès Central. Voorkomende druivensrassen zijn xarel.lo, parellada, macabeo, trepat, tempranillo (ull de llebre) en internationale rassen als chardonnay, sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon, syrah, pinot noir ea. Naast de steeds betere stille wijnen is Penedès is voornamelijk bekend om haar productie van Cava. In het plaatsje Sant Sadurni d'Anoia zijn de beste Penedès- en Cava-producenten gevestigd.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Als aperitief, bij visgerechten, schaaldieren, lichte gerechten met blank vlees en gevogelte, rijke paella's, tapas, pasta's, groenten en paddenstoelengerechten.
Serveertemperatuur: 9 à 11ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Celler Batlle spreekt men uit als: Ceh-jer Bai-je. De cuvée is genoemd naar de oude kelder in Sant Sadurni d’Anoia, welke op zich zijn naam weer ontleent aan de Batlle familie, die Gramona gesticht heeft. Celler Batlle kan zich meten met grote jaartal Champagnes. Op het achteretiket staat de datum van dégorgement vermeld. De Finca Font de Jui omvat 22,5 ha waarvan 15 zijn aangeplant met xarel.lo en 7,5 met macabeo. Deze absolute topwijngaard ligt tussen de Río Anoia (La Plana, 100m hoogte) en de heuvel van Mas Escorpí (350 m hoogte).
Meer informatie: www.gramona.com


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011