U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Rueda Verdejo ' Finca Los Hornos'

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Lichte witte wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2015 0,75

16,75

 Bestel deze wijn

Rueda Verdejo ' Finca Los Hornos'
Land: Spanje
Gebied/Classificatie: Castilla y León, D.O. Rueda
Producent: Bodega Hnos Del Villar, Rueda
Druivenras(sen): Verdejo
Karakter: Goudgele kleur, iets groene zweem. Fruitige, stuivende neus met venkel en rijp fruit, iets citrus, karamel en noten. Extractrijke smaak met tonen van anijs en kruiden, aangename romige tonen door het subtiele houtgebruik, fraaie minerale zuren. Rijp fruit is mooi verweven in de structuur van deze kenmerkende Verdejo-wijn.
Wijnbereiding: De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van een zeer gunstig gelegen perceel van 3 ha. met zeer oude verdejo stokken en is sinds 2011 in eigendom van de familie en worden apart gevinifieerd. Een gedeelte van de druiven wordt 8 à 10 uur gemacereerd en daarna geperst. De wijn ondergaat geen tweede, malolactische gisting waardoor hij zijn frisse primaire fruit duidelijk toont. De wijn rijpt 8 maanden op grote houten vaten van 850 l en ondergaat regelmatig 'batonnage', waarbij het bezinksel door de wijn geroerd wordt. Voor de botteling ondergaat de wijn een lichte klaring. De rendementen zijn relatief laag en bedragen 37 hl/ha.
Producent beschrijving: Dit familiebedrijf Bodega Hnos (Hermanos, dat gebroeders betekent) del Villar, ontstond in 1995. Het statige hoofdgebouw met fraaie ondergrondse kelders dateert uit de 17e eeuw en is omgeven door 300 ha grond. Ruim 100 ha is beplant met de wijnstok, zeer recentelijk zijn weer wijngaarden met oude stokken aangekocht. Pablo del Villar is de jonge, talentvolle oenoloog. De zeer moderne uitgeruste kelders gaan tot 20 meter diep de mergelgrond in. Hier worden de druiven verwerkt en gevinifieerd onder de best mogelijke voorwaarden. In Rueda worden ook rosé en rode wijnen gemaakt van hoofdzakelijk de tempranillodruif. Voor de witte droge wijnen bestaan er de volgende belangrijke D.O.'s: Rueda: minimaal 25 % Verdejo, rest viura, palomino, sauvignon blanc, Rueda verdejo: minimaal 85 % verdejo, Rueda sauvignon: minimaal 85 % sauvignon blanc
Gegevens gebied: Het gebied Rueda (betekent letterlijk: wiel) ligt 150 kilometer ten noorden van Madrid in Castilla y León. Het vrij kale landschap bestaat uit vlakke plateaus en lage heuvels, gedomineerd door gele graanvelden. Het klimaat is streng continentaal, warm en droog met gemiddeld slecht 350 mm neerslag. Er zijn grote verschillen in temperatuur tussen zomer en winter en dag en nacht. De arme bodem bevat zand- en kalksteen met afwisselend zeer veel kiezels. Sinds 1980 heeft Rueda een eigen D.O., het gebied omvat zo'n 8.000 ha. Internationaal gezien staat Rueda pas sinds enkele tientallen jaren in de belangstelling. Dit komt vooral doordat de lokale verdejo druif baat heeft bij een moderne vinificatie. Hij geeft dan een onverwacht spannende, frisse en aromatische witte wijn. Naast de verdejo gebruikt men voor de basis Rueda vaak de eveneens autochtone viuradruif, ook de sauvignon blanc is hier aangeplant. De bodem in deze wijngaard Finca Los Hornos heeft een bovengemiddelde zuurgraad.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Als aperitief, bij rijke salades, asperges, vette visgerechten van de bbq of grill, wit vlees, pastagerechten, kaas, gerookte vis en vlees. De wijn wordt lokaal veel geschonken bij melklam, zeer jong lamsvlees die in de steenoven wordt bereid, zeer traditioneel.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: De naam 'Oro de Castilla' betekent: 'goud van Castilië', de streek waarin het Rueda gebied zich bevindt. De druiven komen uit wijngaarden, waar de bodem bezaaid is met grote rolkeien. Verde in de naam verdejo betekent groen en verwijst waarschijnlijk naar de kleur van de schillen, die pas zeer laat in het groeiseizoen verkleurt. Los Hornos betekent ‘steenbakkersovens’.
Meer informatie: www.orodecastilla.com

    


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011