U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Ribera del Duero Arzuaga 'Crianza'

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Krachtige rode wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2016 0,375

16,95

 Bestel deze wijn

Ribera del Duero Arzuaga 'Crianza'
Land: Spanje
Gebied/Classificatie: Castilla y León, DO Ribera del Duero
Producent: Bodegas Arzuaga Navarro, Quintanilla de Onésimo
Druivenras(sen): Cabernet sauvignon 5%, Tinto fino (tempranillo) 95%
Karakter: Mooi stevig rood fruit, karakteristiek tinto fino met nuances van tutti frutti, chocolade en vijgen. Zachte vanilletonen van de houtlagering. Heerlijk zacht en romig van smaak.
Wijnbereiding: 80% van de druiven zijn geselecteerd vanuit de wijngaard La Maquinilla, het oudste perceel van Finca La Planta en 20% van verschillende meer oostelijk gelegen wijngaarden met 100 jaar oude stokken in de zone van de provincie Burgos. Na selectie, ontsteling ondergaan de druiven een koude maceratie van een paar dagen en vergisten in roestvrij stalen tanks op maximaal 27ºC. De jonge wijn rijpt op Amerikaanse en Franse eikenhouten vaten. Deze crianza heeft 16 maanden lagering gehad op Amerikaans (40%) en Frans (60%) eiken en 1 jaar fleslagering voordat hij de bodega verlaat. De wijn ontwikkelt zich zeker nog goed zo'n 5 à 7 jaar na het oogstjaar.
Producent beschrijving: Bodegas Arzuaga Navarro ligt naast het beroemde huis Vega Sicilia en is in 1985 begonnen met het aanplanten van de eerste wijnstokken. Het totale landgoed omvat 1.400 ha met veel pijnbomen, eiken (encinas) en jeneverbessen naast de vele herten, wilde zwijnen en moeflons. Men bezit nu zo'n 210 hectare wijngaard, gedeeltelijk aan de rivier en gedeeltelijk op de prachtige Finca La Planta op de hoogvlakte. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht is hier enorm: in de zomer loopt dit op tot 20 graden. Hierdoor rijpt de druif optimaal en ontstaan mooie aroma's. De eerste jaren werden de druiven verkocht, pas vanaf 1993 werd de eerste eigen wijn gemaakt. Arzuaga Navarro is er in een paar jaar in geslaagd om tot de beste producenten te behoren in dit mooie wijngebied. Adolfo González is de talentvolle jonge oenoloog. Ignacio Arzuaga zwaait tegenwoordig de scepter terwijl vader Florentino het wat rustiger aan doet. Sinds een aantal jaar worden de Crianzas/Reservas etc. in een aparte nieuwe state of the art kelder (met oa tri optic selectie) gemaakt. De imposante bodega heeft sinds 2001 haar eigen 5-sterren hotel met zo'n 50 zeer luxe uitgeruste kamers en daarnaast ook nog een kleiner hotel in het plaatsje Quintanilla de Onésimo. Tevens kan men gebruik maken van een goede lunch of diner in het Arzuaga Navarro restaurant of sinds kort in het luxe Restaurante Taller (* Michelin). Arzuaga maakt in Toledo een prachtige olijfolie en bezit in Castilla-La Mancha de DO Pago Florentino (een DO Pago).
Gegevens gebied: Het Ribera del Duero-gebied ligt aan de rivier de Duero, oostelijk van Valladolid en ten zuiden van Burgos. Met Rioja en Priorat behoort het tot de beste wijngebieden in Spanje en heeft ruim 22.000 ha wijngaard, ruim 8.100 wijnboeren en ruim 300 bodega’s. Vooral aan de westelijke kant van Aranda de Duero worden topwijnen gemaakt. Het klimaat is er continentaal met grote verschillen in temperatuur tussen dag en nacht. De wijngaarden liggen tussen 750 en 1.000 m hoogte. De diverse bodems bestaan hier o.a. uit veel riviersediment en een toplaag met kiezels of meer ijzerhoudend met kleikalk. Richting Aranda de Duero komen meer zanderige bodems voor met voornemlijk oude stokken. De beste wijngaarden zijn vaak traditioneel gesnoeid ‘en vaso’ tinto fino/tinto de país (= tempranillo) en zijn oud tot stokoud en veelal niet geïrrigeerd. Daarnaast wordt er ook veel geleid gesnoeid (Cordon Royat) en dan vaak wel geïrrigeerd. Rode Ribera del Duero moet minimaal uit 75% tinto fino bestaan. Er wordt binnen de DO ook rosado gemaakt en sinds kort bestaat er voor de witte albillo ook de DO Ribera del Duero. In het gebied zijn een aantal grote coöperaties actief, naast monumentale bedrijven als Vega Sicilia, talloze grotere en kleine bodegas, veelal nog familiebedrijf of een ‘investering’ van mensen/bedrijven veelal uit Madrid.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Bij stevig rood vlees, wild op diverse bereidingsmethoden vooral van de bbq, stoofvleesgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Ribera del Duero betekent ‘oevers van de Duero (rivier)’. In het Ribera del Duero gebied gelden de volgende regels voor Crianza, Reserva en Gran Reserva: Crianza: Minimaal 1 jaar houtlagering en 1 jaar fles. Reserva: Minimaal 1 jaar houtlagering en 2 jaar fles. Gran Reserva: Minimaal 2 jaar houtlagering en 3 jaar fles.
Meer informatie: www.arzuaganavarro.com


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011