U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Rioja Muga 'Gran Reserva' Prado Enea

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Krachtige rode wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2014 0,75

71,95

 Bestel deze wijn

Rioja Muga 'Gran Reserva' Prado Enea
Land: Spanje
Gebied/Classificatie: La Rioja, DOCa Rioja
Producent: Bodegas Muga, Haro
Druivenras(sen): Garnacha (grenache) 6%, Graciano 6%, Mazuelo 8%, Tempranillo 80%
Karakter: Gezond ontwikkelde roodbruine kleur. Tonen van vanille, licht gestoofd en bijzonder verfijnd. In de smaak tabak, chocolade, rozenbottel, gekonfijt fruit en ceder. Complex van smaak en afdronk en heel elegant van karakter.
Wijnbereiding: De druivenoogst voor Prado Enea is altijd, samen met die voor Torre Muga, de laatste die plaatsvindt en komt van percelen uit Villalba de Rioja aan de voet van de Montes Obarenes. De vergisting van ongeveer 16 tot 20 dagen vindt plaats op kleine vaten met 10.000 kg druiven. Vatlagering geschiedt gedurende 12 maanden op Amerikaans eikenhouten vaten van 16.000 liter, daarna 36 maanden op kleine barriques van hoofdzakelijk Frans eiken. Klaring via eiwit zorgt voor het authentieke karakter, waar Muga om bekend is. De wijnen worden niet gefilterd. De wijn in fles blijft nog minimaal 36 maanden in de kelder voordat hij verkocht wordt. De Prado Enea Gran Reserva verlaat de bodega pas ongeveer 7 tot 9 jaar na de oogst.
Producent beschrijving: Bodegas Muga, een familiebedrijf opgericht in 1932, staat bekend om haar traditioneel gemaakte Rioja’s en wordt internationaal tot de beste producenten van Rioja gerekend. Men maakt voornamelijk rood, iets wit, rosé en een cava. Muga bezit nu 248 ha wijngaard in het bergachtige gedeelte van Rioja Alta. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 25 jaar. Muga heeft de laatste vijftien jaar veel geïnvesteerd in eigen wijngaarden. Percelen als El Estepal, La Loma en La Loma Alta, La Laguna, La Roma, Las Fuentes, Baltracones en de percelen bij Sajazarra geven Muga kwalitatief onderscheidende druiven voor de verschillende wijnen. Daarnaast controleert Muga 148 ha wijngaard van boeren die onder contract staan. Zeker 80% wordt in Spanje verkocht, overig is export. Als een van de weinige bodega’s maken en repareren vier eigen tonneliers de ruim 13.000 vaten, nodig voor een klassieke rijping op Frans en Amerikaans eiken. Jesús Azcárate is de enige meester tonnelier in Spanje die ook zelf nog grote foudres, vergistingskuipen en grote vaten voor het blenden maakt. Bodegas Muga werkt praktisch biologisch in de wijngaard en bemest alleen met zelfgemaakte compost van snoeihout, schapenmest en de restanten uit de vaten bestaande uit bezinksel en eiwit van na de klaring. Muga weet als geen ander traditie te combineren met de moderniteit: sinds kort werkt men bij de selectie van druiven met een tri optic machine. Isabel en broer Isacín Muga sr. (tweede generatie) geven leiding aan dit prachtige familiebedrijf, bijgestaan door (derde generatie) Isacín’s zonen Jorge (wijngaard en oenoloog), Isaac jr. (oenoloog), dochter Eva (communicatie) en neven Manuel jr. en Juan (verkoop), Eduardo (financiën) en nicht Ana (communicatie).
Gegevens gebied: Het Rioja-gebied (65.000 ha) ligt in Noord Spanje, zo'n 100 km ten zuiden van de stad Bilbao. Het gebied heeft deels een landklimaat, maar er zijn zeker invloeden vanuit de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Er zijn drie districten: La Rioja Alta, waar de beste wijnen vandaan komen van koele, hooggelegen wijngaarden, La Rioja Oriental (Baja), laag gelegen percelen met veel zon waar de oogst vaak één maand vroeger is dan in Rioja Alta en tenslotte het kleinere overgangsgebied La Rioja Alavesa tegen de Sierra Cantabria aan. Naast het klimaat, met zowel Atlantische als Mediterrane invloeden, zijn ook de bodems zeer divers, de kwaliteit van Rioja kan dus erg variëren. De allerbeste producenten, zoals Muga, zitten dus in Rioja Alta, waar de druiven hoog in de bergen soms moeite hebben om te rijpen. Rioja is in het verleden de voortrekker geweest van andere Spaanse wijngebieden met aansprekende wijnen, houtgerijpt, mild en soepel. Toevoegingen als Crianza, Reserva en Gran Reserva garanderen de wettelijk verplichte periode dat de wijnen minimaal moeten rijpen op hout en op fles. Rioja-wijnen zijn na de botteling altijd op dronk. Het is het eerste Spaanse wijngebied met een DOCa-classificatie. Sinds enige tijd is het toegestaan om de zones zoals Rioja Alta op het etiket te vermelden en mogen dorpen (minicipios) en wijngaarden (viñedos singulares) vermeld worden. De mousserende wijnen mogen onder DO Cava (minimaal 9 maanden sur latte) vallen of onder de DO Rioja (minimaal 15 maanden sur latte). De naam Rioja komt van het riviertje 'Rio Oja' dat door de streek loopt. (Oja = blad).
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Bij stevig rood vlees, lamsvlees, wild op diverse bereidingsmethoden, stoofvleesgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen of zonder gerecht om intens van te genieten.
Serveertemperatuur: 18ºC
Allergenen: Eilysozym, Sulfieten
Overige informatie: De naam Prado Enea is ontleend aan het huis dat vroeger naast de bodega lag. Prado is de naam van de eigenaar van het huis, Enea is Baskisch voor: 'het huis van'. Prado Enea wordt alleen gemaakt in topjaren en van de strengst mogelijk geselecteerde druiven. Deze Gran Reserva is één van de drie paradepaardjes van Bodegas Muga; naast 'Torre Muga' en 'Aro'.
Meer informatie: www.bodegasmuga.com


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011