U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Rioja Orben Tinto

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Krachtige rode wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2018 0,75

22,95

 Bestel deze wijn

Rioja Orben Tinto
Land: Spanje
Gebied/Classificatie: La Rioja, DOCa Rioja
Producent: Bodegas Orben, Villabuena de Álava
Druivenras(sen): Tempranillo
Karakter: Intens dieproodpaars van kleur. Licht getoast eiken in de neus, potlood, leer, kersenfruit en zwarte bessen. Zijdezachte smaak met rijpe tannines, rijp donkerrood fruit, balsamico, cederhout, chocolade en een lange, talmende afdronk. Moderne stijl Rioja. Op en top tempranillo.
Wijnbereiding: De druiven worden handmatig geoogst in kisten van 15 kg. Na de sorteertafel worden de druiven ontsteeld en zacht gekneusd. Vergisting op rvs met 2 keer per dag pigeage. Malo op rvs en nieuw Frans eiken barricas en daarna lagering op 50% nieuw en 50% tweede jaar Frans eiken voor 12 maanden. Geen koude stabilisatie en filtratie.
Producent beschrijving: De familie Antón is een bekende familie in Rioja en tegenwoordig ook in Toro en Ribera del Duero. In Rioja bezit de familie bij Bodegas Orben, het paradepaardje sinds 2005 van de vier bodega’s die ze bezit, 5 ha gobelet gesnoeide (‘en vaso’) wijngaard voor de Orbenwijn en 1,2 ha single vineyard voor de topcuvée Malpuesto. De oude stokken voor de Orben zijn geplant tussen 1945 en 1954; voor de Malpuesto zelfs in 1931! Wijngaarddichtheid is 3.500 stokken/ha. Het rendement in deze wijngaarden (er worden druiven van 74 percelen rondom het stadje Laguardia gebruikt) is laag, tussen de 35 en 40 hl/ha. Op de arme zanderige gronden van de percelen tussen Villabuena de Álava en Laguardia gedijt de tempranillo uitstekend. Wijngaardbeheer door Alfonso Arciniega en vinificatie is in handen van Roberto Vicente. Eigenaar Gonzalo (Lalo) Antón zorgt dat Bodegas Orben goed gepositioneerd wordt in de markt en zeer hoge scores in bijvoorbeeld Peñin zetten dit streven kracht bij. Productie van deze boutique winery bedraagt maximaal 55.000 flessen per jaar, waarvan de Malpuesto gemiddeld 5.000. Zowel Orben als Malpuesto worden vanwege hun onderscheidende karakter niet als Reserva op de markt gebracht, wat ze volgens de wijnwet wel kunnen zijn. Chocolate is de naam van de zeer speciale witte Rioja die de familie Antón hier maakt.
Gegevens gebied: Het Rioja-gebied (65.000 ha) ligt in Noord Spanje, zo'n 100 km ten zuiden van de stad Bilbao. Het gebied heeft deels een landklimaat, maar er zijn zeker invloeden vanuit de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Er zijn drie districten: La Rioja Alta, waar de beste wijnen vandaan komen van koele, hooggelegen wijngaarden, La Rioja Oriental (Baja), laag gelegen percelen met veel zon waar de oogst vaak één maand vroeger is dan in Rioja Alta en tenslotte het kleinere overgangsgebied La Rioja Alavesa tegen de Sierra Cantabria aan. Naast het klimaat, met zowel Atlantische als Mediterrane invloeden, zijn ook de bodems zeer divers, de kwaliteit van Rioja kan dus erg variëren. De allerbeste producenten zitten dus in Rioja Alta of Rioja Alavesa, waar de druiven hoog in de bergen soms moeite hebben om te rijpen. Rioja is in het verleden de voortrekker geweest van andere Spaanse wijngebieden met aansprekende wijnen, houtgerijpt, mild en soepel. Toevoegingen als Crianza, Reserva en Gran Reserva garanderen de wettelijk verplichte periode dat de wijnen minimaal moeten rijpen op hout en op fles. Rioja-wijnen zijn na de botteling altijd op dronk. Het is het eerste Spaanse wijngebied met een DOCa-classificatie. Sinds enige tijd is het toegestaan om de zones zoals Rioja Alta op het etiket te vermelden en mogen dorpen (minicipios) en wijngaarden (viñedos singulares) vermeld worden. De mousserende wijnen mogen onder DO Cava (minimaal 9 maanden sur latte) vallen of onder de DO Rioja (minimaal 15 maanden sur latte). De naam Rioja komt van het riviertje 'Rio Oja' dat door de streek loopt. (Oja = blad).
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Bij stevig rood vlees, wild op diverse bereidingsmethoden, stoofvleesgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Allergenen: Sulfieten
Meer informatie: www.bodegasorben.com


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011