U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Bouchard Finlayson Chardonnay 'Missionvale'

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle witte wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel

 
2018 0,75

27,50

 Bestel deze wijn

Bouchard Finlayson Chardonnay 'Missionvale'
Land: Zuid-Afrika
Gebied/Classificatie: Western Cape, WO Hemel-en-Aarde Valley
Producent: Bouchard Finlayson, Hemel-en-Aarde-Vallei
Druivenras(sen): Chardonnay
Karakter: Helder en zachtgeel van kleur. Een aangename, rijpe chardonnay geur met licht citrus. Complex van smaak met de frisheid van witte perzik en iets van kumquats verweven met elegant Frans eiken.
Wijnbereiding: De handgeplukte druiven worden direct geperst en het sap gaat, na een nacht rusten, naar de barriques over. Vergisting en rijping op de ‘lie’ voor een periode van 9 maanden in 228 liter vaten van Frans eikenhout. Er is naast de 228 liter vaten ook gebruik gemaakt van 350 liter vaten en 10% van de oogst is op terra cotta amphoren vergist om de wijn meer spanning te geven. Een derde van de vaten wordt elk jaar vernieuwd. Afhankelijk van het jaar ondergaat de wijn een (gedeeltelijke) malo. Daarna volgt nog 2 maanden rust op tank voordat de wijn gebotteld wordt.
Producent beschrijving: In 1990 nam Peter Finlayson afscheid als wijnmaker van Hamilton Russell en startte zijn eigen wijnbedrijf door samen met de Bourguignon Paul Bouchard het aangrenzende wijngoed Klein Hemel en Aarde van 125 ha te kopen. Dit onderdeel van een vroegere missiepost werd in rap tempo beplant met 22 ha nieuwe klonen van voornamelijk chardonnay en pinot noir druiven. De plantdichtheid met 9.000 stokken per ha. is zeer hoog en uniek in heel Zuid-Afrika. Daarnaast werden er o.a. sauvignon blanc, riesling, viognier, sangiovese, barbera en nebbiolo geplant. De resterende 100 ha bestaat uit fynbos, het is een fraai natuurgebied met een grote variatie van vooral wilde bloemen. In het jaar 1997 werden de wijnen van Bouchard-Finlayson gezien als de beste ooit gemaakt in Zuid-Afrika. De boomlange en zeer sympathieke Peter Finlayson (gewaardeerd lid van het CWG (Cape Winemakers Guild) vanaf het begin) werd daarna alleen eigenaar maar uit respect voor zijn vriend Paul Bouchard bleef de naam Bouchard-Finlayson ongewijzigd. Al geruime tijd is het eigendom overgegaan op de Tollman-familie (ook eigenaar van meerdere prachtige hotels) en blijft Peter Finlayson nog steeds betrokken en heeft een belang. Opvolgend wijnmaker Chris Albrecht is al geheel door hem ingewerkt. Mortimer Lee is verantwoordelijk voor het bedrijf en de wijngaarden. Sinds de oogst van 2011 voldoet Bouchard-Finlayson aan de eisen van de IPW (Integrated Production of Wine), waarbij aan duurzame productie hoge eisen worden gesteld.
Gegevens gebied: Het district Walker Bay (ruim 1.000 ha) behoort tot de regio Cape South Coast (ruim 2.770 ha) en ligt voor een groot gedeelte aan de kust, waar de Atlantische en Indische Oceaan elkaar ontmoeten. Er zijn in Walker Bay een aantal subregio’s, de zogenaamde wards, waarvan de belangrijkste hiervan Hemel-en-Aarde in de naam hebben. Bouchard Finlayson is een van de pioniers van het Hemel-en-Aarde Valley gebied. Door de koele invloeden van de oceaan en de verzachtende invloed van de vochtige winden is dit van oudsher een gebied met veel fruitteelt. Vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw is het echter in rap tempo bezig een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Achter het badplaatsje Hermanus ligt de Hemel-en-Aarde Vallei in Walker Bay. Hier wordt de bodem gedomineerd door klei met kalk en leisteen en de zogenaamde ‘Bokkelveld Shale’, kiezel en fijne klei. De vallei is vorstvrij en wordt omgeven en beschermd door de Galpin Peak (810 m) en de Tower of Babel (1.200 m). Naast de wijnen uit het district Walker Bay werkt men ook met druiven uit het district Overberg, eveneens behorende tot de regio Cape South Coast.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Bij rijke visgerechten (ook gerookt), schaaldieren, blank vlees en gevogelte op diverse bereidingsmethoden, risotto's, pasta's, groentegerechten en milde romige kazen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: De naam Missionvale komt van een locatie op het terrein waar missionarissen uit midden Europa in 1822 een ziekenhuis bouwden.
Meer informatie: www.bouchardfinlayson.co.za


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011