U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Bouchard Finlayson Pinot Noir 'Galpin Peak' Tête de Cuvée

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Krachtige rode wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2019 0,75

145,20

 Bestel deze wijn
2012 0,75

110,00

 Bestel deze wijn

Land: Zuid-Afrika
Gebied/Classificatie: Western Cape, WO Hemel-en-Aarde Valley
Producent: Bouchard Finlayson, Hemel-en-Aarde-Vallei
Druivenras(sen): Pinot noir
Karakter: Donkerrode, diepe, fonkelende kleur. Complexe geur, fruitig waarin o.a cassis, kersen, licht gekruid. Intens rijpe smaak, houtlagering is mooi verweven, zachte tannines en een elegante, lange finale.
Wijnbereiding: Na de handmatige oogst worden de druiven ontsteeld op ongeveer 10% na, deze druiventrossen gaan geheel de gisttank in. De druiven ondergaan een koude schilweking van 3 dagen waarna een gisting van ongeveer 18 dagen. Tijdens de gisting in rvs tanks wordt de most dagelijks 3 keer rondgepompt en over de schillen gesproeid. Hierna rijpt de jonge wijn 10 tot 15 maanden op vaten van Frans eikenhout waarvan 30% elk jaar wordt vernieuwd. De Tête de Cuvée is een selectie van de 6 beste vaten en wordt gerekend bij de beste pinot noirs van Zuid-Afrika. Wordt alleen gemaakt in de beste wijnjaren. De wijn kan zeker tot 10 jaar ouderen.
Producent beschrijving: In 1990 nam Peter Finlayson afscheid als wijnmaker van Hamilton Russell en startte zijn eigen wijnbedrijf door samen met de Bourguignon Paul Bouchard het aangrenzende wijngoed Klein Hemel en Aarde van 125 ha te kopen. Dit onderdeel van een vroegere missiepost werd in rap tempo beplant met 22 ha nieuwe klonen van voornamelijk chardonnay en pinot noir druiven. De plantdichtheid met 9.000 stokken per ha. is zeer hoog en uniek in heel Zuid-Afrika. Daarnaast werden er o.a. sauvignon blanc, riesling, viognier, sangiovese, barbera en nebbiolo geplant. De resterende 100 ha bestaat uit fynbos, het is een fraai natuurgebied met een grote variatie van vooral wilde bloemen. In het jaar 1997 werden de wijnen van Bouchard-Finlayson gezien als de beste ooit gemaakt in Zuid-Afrika. De boomlange en zeer sympathieke Peter Finlayson (gewaardeerd lid van het CWG (Cape Winemakers Guild) vanaf het begin) werd daarna alleen eigenaar maar uit respect voor zijn vriend Paul Bouchard bleef de naam Bouchard-Finlayson ongewijzigd. Al geruime tijd is het eigendom overgegaan op de Tollman-familie (ook eigenaar van meerdere prachtige hotels) en blijft Peter Finlayson nog steeds betrokken en heeft een belang. Opvolgend wijnmaker Chris Albrecht is al geheel door hem ingewerkt. Mortimer Lee is verantwoordelijk voor het bedrijf en de wijngaarden. Sinds de oogst van 2011 voldoet Bouchard-Finlayson aan de eisen van de IPW (Integrated Production of Wine), waarbij aan duurzame productie hoge eisen worden gesteld.
Gegevens gebied: Het district Walker Bay (ruim 1.000 ha) behoort tot de regio Cape South Coast (ruim 2.770 ha) en ligt voor een groot gedeelte aan de kust, waar de Atlantische en Indische Oceaan elkaar ontmoeten. Er zijn in Walker Bay een aantal subregio’s, de zogenaamde wards, waarvan de belangrijkste hiervan Hemel-en-Aarde in de naam hebben. Bouchard Finlayson is een van de pioniers van het Hemel-en-Aarde Valley gebied. Door de koele invloeden van de oceaan en de verzachtende invloed van de vochtige winden is dit van oudsher een gebied met veel fruitteelt. Vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw is het echter in rap tempo bezig een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Achter het badplaatsje Hermanus ligt de Hemel-en-Aarde Vallei in Walker Bay. Hier wordt de bodem gedomineerd door klei met kalk en leisteen en de zogenaamde ‘Bokkelveld Shale’, kiezel en fijne klei. De vallei is vorstvrij en wordt omgeven en beschermd door de Galpin Peak (810 m) en de Tower of Babel (1.200 m). Naast de wijnen uit het district Walker Bay werkt men ook met druiven uit het district Overberg, eveneens behorende tot de regio Cape South Coast.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Bij licht rood vlees, kalfsvlees, lam, Iberico en gevogelte, risotto's, pasta's, milde kazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: De in Zuid-Afrika aangeplante pinot noir is afkomstig van klonen uit de Bourgogne, die de eerdere Zwitserse klonen voor het merendeel hebben vervangen. De pinot noir stokken bij Bouchard Finlayson zijn aangeplant tussen 1990 en 2000. Door de relatieve jeugdigheid van deze wijnstokken zal de kwaliteit in de loop der jaren alleen maar toenemen.
Meer informatie: www.bouchardfinlayson.co.za


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011