U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Te Mata 'Coleraine'

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Krachtige rode wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2018 0,75

87,00

 Bestel deze wijn
2017 0,75

87,00

 Bestel deze wijn
2014 0,75

74,00

 Bestel deze wijn

Te Mata 'Coleraine'
Land: Nieuw-Zeeland
Producent: Te Mata Estate, Havelock North
Druivenras(sen): Cabernet sauvignon 73%, Merlot 27%
Karakter: Diepdonker van kleur. Rijke geur van kersen, cacao, cassis, iets floraal. In de smaak krachtig rood en zwart fruit, rijp, naast complexiteit een grote finesse, iets eiken, leer, zwoel, een natuurlijke balans met zijdezachte tannines. Coleraine wordt algemeen beschouwd als de allerbeste rode wijn van Nieuw-Zeeland.
Wijnbereiding: De druiven komen uit een 30tal perceeltjes vooral uit de oudste wijngaarden van Haverlock Hills, de wijn rijpt probleemloos 15 à 20 jaar. De Bordeauxblend is afhankelijk van het jaar en bestaat uit ½ tot 2/3 cabernet sauvignon, 1/3 merlot en 10-15% cabernet franc. De druiven worden relatief laat geoogst, midden april. Na het ontstelen volgt een lange vergisting op de schillen. Aansluitend rijpt de jonge wijn 16 à 17 maanden op nieuwe (60%) en gebruikte barriques van Frans eiken. Voor de Coleraine heeft Te Mata met de kuiperij Taransaud eigen vaten geselecteerd qua houtkeuze en toasting.
Producent beschrijving: Te Mata Estate, het oudste commercieel nog opererende wijnhuis van Nieuw-Zeeland, is opgericht in 1896 in Havelock, net ten zuidoosten van de havenstad Napier, gelegen op het noordereiland. Het is een echt familiebedrijf met sinds 1978 John Buck aan het roer, nu terzijde gestaan door zijn zoon Nicholas. Te Mata Estate ontleent zijn naam aan een hoge heuvel in het gebied, de Te Mata Peak (399 meter) en behoort tot de 5 ‘Icon Wineries of NZ’. Te Mata wordt gezien als de beste chardonnay en cabernet-merlot producent van het land. In 1984 kwam wijnmaker Peter Cowley bij het team en is mede verantwoordelijk voor de ‘single vineyard’ wijnen. Deze hebben Te Mata Estate internationaal een hoge reputatie gegeven. Alle druiven komen van eigen 180 ha wijngaarden. 50 tot 60% van de ddruiven worden verkocht aan andere wineries en van de beste druiven maakt men de wijnen. Te Mata Estate behoort tot de meest innovatieve wijnhuizen van NZ. Dit blijkt uit verschillende projecten die John Buck als voorzitter van de NZ Wine Growers Organisation heeft begeleid, zoals de vroege invoering van een schroefdop en invoering van het ‘Sustainable Winegrowing’ certificaat (zie achteretiket). Dit betekent o.a. dat de wijn duurzaam is vervaardigd, denk aan weinig/niet spuiten in de wijngaard, grondwaterbeheer, compenseren van CO2-uitstoot en dat de wijn geen restsuikers bevat.
Gegevens gebied: Het wijngebied Hawkes Bay, gelegen aan de kust en rondom de stad Napier halverwege het noordereiland van Nieuw-Zeeland, is het zonnigste en warmste wijngebied van het land. Het ligt op de 40ste breedtegraad, vergelijkbaar met Madrid op het noordelijk halfrond. Toch is de gemiddelde temperatuur hier lager dan in het Bordeauxgebied. De 4.700 ha hectare wijngaarden, waarvan een kwart zijn beplant met chardonnay, liggen op de heuvels en in de vallei langs de Ngaruroro rivier. Deze, als het ware inham, zorgt door de invloed van de zee voor het mediterraan klimaat en de verkoelende bries. Het bodems bevatten veel zand en kiezel, de heuvels zijn vaak kalkhoudend. Naast de chardonnay zijn vooral de Bordeauxrassen merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc erg succesvol, syrah is opkomend. De 'Woodthorpe Vineyard' (basis van een aantal Estate Vineyards wijnen) is sinds 1994 een wijngaard van 220 hectaren groot, deels in bezit van Te Mata. Het is gelegen langs de rivier, op het noorden uitkijkend en is licht oplopend. Het gebied Hawke’s Bay kent een aantal subregio’s waaronder Central Hawke’s Bay, Mangatahi Terraces, Esk River en de streken waar Te Mata zijn wijngaarden heeft: Gimblett Gravels (vlak en veel kiezels), Havelock (North) Hills en Bridge Pa Triangle (ook bijzonder goed voor syrah).
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Bij stevig rood vlees, wild, stoofvleesgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur: 15 à 17ºC
Allergenen: Ei, Sulfieten
Overige informatie: Coleraine wordt gemaakt vanaf 1982 en is genoemd naar het Ierse dorp Coleraine, waar de voorouders van John Buck vandaan kwamen.
Meer informatie: www.temata.co.nz


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011