U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Te Mata 'Estate Vineyards' Gamay Noir

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Lichte rode wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2018 0,75

13,50

 Bestel deze wijn
2016 0,75

14,00

 Bestel deze wijn

Te Mata 'Estate Vineyards' Gamay Noir
Land: Nieuw-Zeeland
Producent: Te Mata Estate, Havelock North
Druivenras(sen): Gamay noir à jus blanc
Karakter: Licht rode, fruitige wijn. Veel typiciteit van de gamay druif, maar ook diepere, complexe, aardse en animale tonen. Verfrissende zuren en soepel bosvruchtenfruit maken de wijn speels en zacht.
Wijnbereiding: Te Mata haalde in 1995 de allereerste gamay stokken uit Frankrijk naar Nieuw-Zeeland. Van het fruit onderging 60% macération carbonique om het optimale fruitaroma te verkrijgen. De vinificatie van de overige 40% ging op de voor rode wijn gebruikelijke manier. Beide delen ondergingen de malolactische vergisting en kregen 3 maanden houtlagering in 3 jaar oude franse barriques. Daarna werd de wijn geblend en gebotteld.
Producent beschrijving: Te Mata Estate, het oudste wijnhuis van Nieuw-Zeeland, is opgericht in 1896 in Havelock, net ten zuidoosten van de havenstad Napier, gelegen op het noordereiland. Het is een echt familiebedrijf met sinds 1978 John Buck aan het roer, nu terzijde gestaan door zijn zoon Nicholas. Te Mata Estate ontleent zijn naam aan een hoge heuvel in het gebied, de Te Mata Peak (399 meter) en behoort tot de 5 ‘Icon Wineries of NZ’. Te Mata wordt gezien als de beste chardonnay en cabernet-merlot producent van het land. In 1984 kwam wijnmaker Peter Cowley bij het team en is mede verantwoordelijk voor de ‘single vineyard’ wijnen. Deze hebben Te Mata Estate internationaal een hoge reputatie gegeven. Alle druiven komen van eigen 120 ha wijngaarden. Te Mata Estate behoort tot de meest innovatieve wijnhuizen van NZ. Dit blijkt uit verschillende projecten die John Buck als voorzitter van de NZ Wine Growers Organisation heeft begeleid, zoals de vroege invoering van een schroefdop en invoering van het ‘Sustainable Winegrowing’ certificaat (zie achteretiket). Dit betekent o.a. dat de wijn duurzaam is vervaardigd, denk aan weinig/niet spuiten in de wijngaard, grondwaterbeheer, compenseren van co2 uitstoot en dat de wijn geen restsuikers bevat.
Gegevens gebied: Het wijngebied Hawke's Bay, gelegen aan de kust en rondom de stad Napier halverwege het noordereiland van Nieuw-Zeeland, is het zonnigste en warmste wijngebied van het land. Het ligt op de 40ste breedtegraad, vergelijkbaar met Madrid op het noordelijk halfrond. Toch is de gemiddelde temperatuur hier lager dan in het Bordeauxgebied. De bijna 4.000 ha hectare wijngaarden, waarvan een kwart zijn beplant met chardonnay, liggen op de heuvels en in de vallei langs de Ngaruroro rivier. Deze, als het ware inham zorgt door de invloed van de zee voor het mediterraan klimaat en de verkoelende bries. Het bodems bevatten veel zand en kiezel, de heuvels zijn vaak kalkhoudend. Naast de chardonnay zijn vooral de Bordeauxrassen merlot en cabernet sauvignon erg succesvol. De 'Woodthorpe Vineyard' is sinds 1994 een wijngaard van 210 hectaren groot, deels in bezit van Te Mata. Het is gelegen langs de rivier, op het noorden uitkijkend en is licht oplopend.
Sluiting: Schroefdop
Serveren bij: Thaise gerechten, lichte curries, maar ook bij carpaccio, steak tartare en salades met eend.
Serveertemperatuur: 14 à 16ºC
Allergenen: Ei, Sulfieten
Overige informatie: Woodthorpe was een ambtenaar uit Londen, in 1850 kocht hij een stuk land, dat hij naar zichzelf benoemde. Rond 1900 was het terrein bekend vanwege de 'Woodthorpe' paardenraces, die hier jaarlijks werden gehouden.
Meer informatie: www.temata.co.nz

    


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011