U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Henschke 'Mount Edelstone', Eden Valley

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Krachtige rode wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2014 0,75

160,25

 Bestel deze wijn

Henschke 'Mount Edelstone', Eden Valley
Land: Australië
Gebied/Classificatie: South Australia, Eden Valley
Producent: Henschke, Keyneton
Druivenras(sen): Shiraz (syrah)
Karakter: Rijpe en complete shiraz, veel rijkdom in de geur en smaak met terroir en fruit van vooral zwarte bessen en pruimen. Een wijn met van aanzet tot finale bijzonder veel finesse en complexiteit. Goede balans in fruit, zuren en tannines.
Wijnbereiding: De druiven worden handmatig geoogst en vergist in open bakken van beton, uiteraard temperatuur gecontroleerd. Na de vergisting rijpen de wijnen 18 tot 21 maanden in deels nieuwe eiken vaten van 300 liter van voornamelijk Frans eiken, een klein deel is van Amerikaans eiken. Voor de botteling wordt er niet of minimaal geklaard.
Producent beschrijving: Johann Christian Henschke kwam in 1841 vanuit Duitsland naar Australië. Al snel kocht hij grond aan voor het verbouwen van druiven. Na enkele jaren van experimenteren verkocht hij in 1868 zijn eerste 1400 liter wijn. Een aantal wijnstokken uit deze periode zijn nog steeds productief en worden gebruikt voor het vervaardigen van de delicate wijnen van Henschke. Achterkleinzoon Cyril Alfred Henschke heeft uiteindelijk Henschke op het niveau gebracht waarop het nu zit. Hij begon als eerste met het op de markt brengen van verschillende wijnen van verschillende wijngaarden en druivenrassen. Daarbij stond het karakter van de druif en het gebied centraal en werd er gestreefd naar de hoogste kwaliteit. Resultaat waren onder andere de Mount Edelstone en de inmiddels fameuze Hill of Grace. Tegenwoordig is Stephen Henschke de man achter de wereldberoemde Henschke-wijnen, een nationaal en internationaal zeer gevierde wijnmaker. Zijn vrouw Prue is afgestudeerd wijnbouwkundige en weet het beste uit de wijngaard te halen.
Gegevens gebied: Barossa heeft sinds 1990 een Geographic Indication, waardoor het een internationaal erkend wijngebied is. Het kent twee sub gebieden: Barossa Valley en Eden Valley, van elkaar gescheiden door de Barossa Range heuvels met een hoogte tot 550 m. In de 19e eeuw vestigden zich dit gebied veel Duitse immigranten. Fraaie dorpjes, wijngaarden en eucalyptus bomen bepalen het landschap. Het klimaat is er redelijk koel, de gemiddelde temperatuur in de zomer (januari - februari) is 21ºC. De wijnstokken zijn hier niet geënt, de druifluis (phylloxera) is hier onbekend. Alle grote wijnbedrijven zijn vooral in Barossa geconcentreerd, veel boeren zijn hier alleen druiventelers. De shiraz druif, (veel percelen hebben zeer oude stokken) geeft hier weelderige, zwoele wijnen. De wijngaarden van Eden Valley liggen gemiddeld 200 meter hoger dan die in Barossa, het gebied staat dan ook bekend om zijn meer frisse, elegante wijnen, vooral wit, denk aan riesling, maar ook beschaafd rood. De wijngaard Mount Edelstone werd in 1912 geplant, nabij de plaats Keyneton, met uitsluitend shiraz stokken.
Sluiting: Schroefdop
Serveren bij: Alle roodvleesgerechten.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: De naam van de fraai gelegen wijngaard 'Mount Edelstone' komt uit het Duits Edelstein, edelsteen dus, hier in de betekenis van een juweeltje.
Meer informatie: www.henschke.com.au

    


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011