U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Henschke 'Keyneton Euphonium'

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Krachtige rode wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2015 0,75

54,50

 Bestel deze wijn

Henschke 'Keyneton Euphonium'
Land: Australië
Gebied/Classificatie: South Australia, GI Barossa
Producent: Henschke, Keyneton
Druivenras(sen): Cabernet franc 5%, Cabernet sauvignon 19%, Merlot 10%, Shiraz (syrah) 66%
Karakter: Karmijnrode kleur. Framboos, cassis en iets vanille in de geur. Volle, krachtige rode wijn met veel rood fruit. Cederhout, viooltjes en stevige tonen van kruiden en specerijen in de afdronk. Naast kracht ook veel finesse en zachte tannines.
Wijnbereiding: De druiven worden handmatig geoogst en vergist in open bakken van beton, uiteraard temperatuur gecontroleerd. Na de vergisting rijpen de wijnen 18 maanden in deels nieuwe hogsheads (okshoofd in het Nederlands, oude maat vat van ongeveer 238,5) eiken vaten (13%) van Frans eiken en Amerikaans (29%) eiken.
Producent beschrijving: Johann Christian Henschke kwam in 1841 vanuit Duitsland naar Australië. Al snel kocht hij grond aan voor het verbouwen van druiven. Na enkele jaren van experimenteren verkocht hij in 1868 zijn eerste 1400 liter wijn. Een aantal wijnstokken uit deze periode zijn nog steeds productief en worden gebruikt voor het vervaardigen van de delicate wijnen van Henschke. Achterkleinzoon Cyril Alfred Henschke heeft uiteindelijk Henschke op het niveau gebracht waarop het nu zit. Hij begon als eerste met het op de markt brengen van verschillende wijnen van verschillende wijngaarden en druivenrassen. Daarbij stond het karakter van de druif en het gebied centraal en werd er gestreefd naar de hoogste kwaliteit. Resultaat waren onder andere de Mount Edelstone en de inmiddels fameuze Hill of Grace. Tegenwoordig is Stephen Henschke de man achter de wereldberoemde Henschke wijnen, een nationaal en internationaal zeer gevierde wijnmaker. Zijn vrouw Prue is afgestudeerd wijnbouwkundige en weet het beste uit de wijngaard te halen. Alle wijngaarden in eigendom worden biodynamisch bewerkt. Zoon Johann is afgestudeerd oenoloog en de 6e generatie die in het bedrijf actief is.
Gegevens gebied: Barossa heeft als zone sinds 1990 een GI (Geographic Indication), waardoor het een internationaal erkend wijngebied is. Het kent twee regio’s: Barossa Valley (ruim 11.350 ha) en Eden Valley (ruim 2.250 ha), van elkaar gescheiden door de Barossa Range heuvels met een hoogte tot 550 m. In Barossa Valley wordt 80% rood geproduceerd en is het klimaat warm. In Eden Valley liggen de heuvels een stuk hoger en is het klimaat dus ook veel koeler. Logisch dat in Eden Valley het aandeel witte wijnen met 45% daardoor hoger is dan in Barossa Valley. In de 19e eeuw vestigden zich dit gebied veel Duitse immigranten. Fraaie dorpjes, wijngaarden en eucalyptus bomen bepalen het landschap. Het klimaat is er redelijk koel, de gemiddelde temperatuur in de zomer (januari - februari) is 21ºC. De wijnstokken zijn hier niet geënt, de druifluis (phylloxera) is hier onbekend. Alle grote wijnbedrijven zijn vooral in Barossa geconcentreerd, veel boeren zijn hier alleen druiventelers. De shiraz druif, (veel percelen hebben zeer oude stokken) geeft hier weelderige, zwoele wijnen. De wijngaarden van Eden Valley liggen gemiddeld 200 meter hoger dan die in Barossa, het gebied staat dan ook bekend om zijn meer frisse, elegante wijnen, vooral wit, denk aan riesling, maar ook beschaafd rood.
Sluiting: Schroefdop
Serveren bij: Bij rood vlees, ouder lamsvlees, wild en stoofgerechten in combinatie met Aziatische en Arabische smaken en kruiden, zoete componenten zoals pruim, abrikoos en pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: De naam Keyneton komt van pastoor Joseph Keynes, die in 1842 een ruimte beschikbaar stelde aan de Henschke Family Brass Band, die generaties lang bestaan heeft. Een Euphonium is een flink blaasinstrument.
Meer informatie: www.henschke.com.au


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011