U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Fabre Montmayou Patagonia Malbec 'Barrel Selection'

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle rode wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2019 0,75

12,95

 Bestel deze wijn

Fabre Montmayou Patagonia Malbec 'Barrel Selection'
Land: Argentinië
Producent: Bodegas Fabre, Luján de Cuyo
Druivenras(sen): Malbec
Karakter: Diep donkerrood van kleur. In de geur fijn rood, rijp fruit, mooie tonen van Frans eiken, wat pruim, een pepertje en veel kers. Geconcentreerde en toch elegante malbec met veel finesse en aroma's van rijp rood fruit, iets drop en ceder met wat vanille. Goede balans tussen fruit, alcohol, tannine en zuren.
Wijnbereiding: De druiven worden met de hand geplukt in kisten van 20 kg. De druiven zijn afkomstig uit de regio Alto Valle de Río Negro, ten oosten en niet ver weg van de stad Neuquén. Druiven zijn afkomstig uit de 50 ha grote wijngaard Allen bij het stadje General Roca. De wijngaard wordt biologisch bewerkt. De stokken voor deze wijn zijn gemiddeld 30 jaar oud. Via een 'table de tri' worden de druiven zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. Vooraf aan de gisting ondergaan de druiven een koude inweking van 5 dagen. De druiven vergisten op 26°C op beton met 4 remontages per dag gedurende 30 dagen. Na de malolactische vergisting wordt 60% van de wijn voor 12 maanden op Franse eiken barricas gelagerd, de resterende wijn blijft op beton. Het rendement bedraagt 45 hl/ha. Er wordt geklaard met natuurlijk eiwit. Bewaren tot 6 jaar na de oogst.
Producent beschrijving: Hervé en Diane Joyaux Fabre, opgegroeid in de wijnhandel, zijn in 1992 vertrokken uit Bordeaux en hebben zich gevestigd in Mendoza. Oude wijngaarden werden er gekocht en een nieuwe bodega werd gebouwd. Hun oog was gevallen op de Vistalba zone in de regio Luján de Cuyo, ten zuidwesten van de stad Mendoza. Met name oude malbec stokken hadden hun voorkeur, hun eerste koop was een wijngaard met stokken geplant in 1908. De wijngaarden liggen op 1.050-1.150 meter hoogte en de eerste 15 ha. rondom de boutique bodega werd al snel uitgebreid naar 93 ha., met o.a. een wijngaard in Las Compuertas, een sub zone van Luján de Cuyo. Ook kocht men 10 ha. chardonnay in Tupungato, 40 km naar het zuiden in de Valle de Uco. Met gevoel voor de Franse traditie is Fabre Montmayou de laatste jaren uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende producenten in Argentinië. Hervé maakt samen met oenoloog Juan Bruzzone de wijnen. Ook in Patagonië bezit de familie 50 ha wijngaarden. De wijngaarden zijn geplant met een hoge plantdichtheid tot 8.000 stokken/ha; in Patagonia 4.500 stokken/ha. Door de hoge ligging in Mendoza en de ligging en klimatologische omstandigheden op 220 m in Patagonië zijn de wijngaarden praktisch ziektevrij. De oogst vindt handmatig plaats in kratjes van 20 kg en een selectie bij binnenkomst is een standaardprocedure. Hier worden geen industriële gisten gebruikt en lagering vindt uitsluitend plaats op Frans eiken. Naast Bodegas Fabre is men ook eigenaar van Bodega Viñalba en een drietal châteaux in Cahors.
Gegevens gebied: Argentinië is het grootste wijnland van Zuid-Amerika: ruim 200.000 ha wijngaard waarvan ± 80% blauw of rosado (met roze schil) is. Wie Argentinië zegt kan niet om Mendoza heen. Mendoza (ruim 160.000 ha wijngaard) is een provincie in het midden van Argentinië aan de voet van het Andes gebergte, een van de mooiste wijngebieden ter wereld. Hier heerst een ideale omgeving voor het verbouwen van kwaliteitsdruiven: een warm klimaat met vele zonuren, weinig regen (gem. 250 mm) en koele invloeden vanuit de Andes. Enige bedreiging is er van hagel, vandaar de vele beschermende netten die je hier in wijngaarden ziet. De omstandigheden zijn zo goed dat gebruik van bestrijdingsmiddelen hier vaak niet nodig is. Ruim 75% van alle Argentijnse wijn komt uit deze regio. Andere bekende gebieden zijn het noordelijke Salta en wat zuidelijker La Rioja, wat vooral excelleert in de lokale torrontés druiven. In het zuiden komt Patagonië (4.600 ha in de provincies Río Negro, Neuquén en La Pampa) de laatste jaren steeds meer in the picture, vooral een regio als Río Negro. In Mendoza kun je niet om Luján de Cuyo heen. Deze regio is terecht beroemd om zijn top malbec. Subgebieden als Agrelo, Perdriel, Las Compuertas en Vistalba geven wijnen met klasse, balans en de bodegas hebben ook historisch gezien een geweldige uitstraling. Ruim een uur rijden en ruim 100 km ten zuiden van de stad Mendoza kom je in de 30.000 ha groot, hooggelegen vallei Uco. Het ligt hoog op de uitlopers van de besneeuwde toppen van de Andes, waardoor het sterk profiteert van de verkoelende invloed van de Andes in de nacht. De bodem is zanderig met veelal stenen. Sneeuwval in de winter zorgt voor sterke planten met krachtig, puur fruit. Deze trendy vallei met wijngaarden tot 1.600 m hoogte is de laatste 20 jaar uit de anonimiteit gekomen en bijna elke bodega van hoger niveau heeft hier ook wijngaarden. Subgebieden als Vistaflores, Gualtallary en La Consulta worden steeds vaker op de etiketten vermeld. De zone wordt geïrrigeerd vanuit de rivier, gevuld met smeltwater uit de Andes. Wijn uit Uco hebben een zeer aangename frisheid, veel kleur en extractie en een hoge doordrinkbaarheid.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Bij gegrild rood vlees, wild, stoofgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Allergenen: Eiwit, Sulfieten
Overige informatie: Ruim 75% van de wijngaarden van Argentinië ligt in Mendoza, een provincie in Midden-Argentinië aan de voet van het Andesgebergte. Een klein gedeelte van de productie in Argentinië (4.600 ha) vindt plaats in het zuidelijke Patagonië. In de provincie Río Negro niet ver van de stad Neuquén bezit de familie Fabre een prachtige wijngaard met 25 tot 45 jaar oude stokken. Dit gedeelte van Argentinië is lager gelegen, koeler door de meer zuidelijke ligging (invloed Antartica), behoorlijk sterke winden en geeft wijnen die een kenmerkende opwekkende frisheid hebben. Traditioneel wordt in dit gebied veel fruit geteeld. Het gebied is verder ook bekend van zeer aangename pinot noir wijnen. Erg veel wijnbedrijven vind je hier niet en de meeste daarvan hebben een niet-Argentijnse connectie, zoals bij Fabre Montmayou ook het geval is. De Barrel Selection lijn is de (gedeeltelijk) houtgelagerde lijn die naast een eenvoudigere niet houtgelagerde serie wijnen wordt geproduceerd.
Meer informatie: www.bodegasfabre.com


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011