U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Nero d'Avola 'Don Antonio'

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Krachtige rode wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2016 0,75

30,75

 Bestel deze wijn
2015 0,75

29,50

 Bestel deze wijn

Nero d'Avola 'Don Antonio'
Land: Italië
Gebied/Classificatie: Sicilia, IGT Sicilia
Producent: Morgante, Grotte
Druivenras(sen): Nero d'avola
Karakter: Bijna zwart van kleur. Intense geur van cassis, rijpe kersen, framboos, kruiden, cacao. Massieve inzet, rijk en complex van smaak, rond, veel fruit, verfijnd, indrukwekkende structuur, zachte tannine, klassiek, iets eiken, mooie zuren met een heerlijke afdronk.
Wijnbereiding: De druiven voor deze wijn werden tussen 1970 en 1975 geplant. Per hectare staan 3.500 wijnstokken, het rendement is slechts 30 hl/ha. Eind september is de oogst, er wordt vergist in roestvrijstalen tanks gedurende 20 dagen op gecontroleerde temperatuur van 26-29ºC. In dezelfde tanks vindt ook de malolactische gisting plaats. Daarna rijpt de wijn gedurende 12 maanden in nieuwe barriques van 225 liter, gemaakt van Frans eikenhout uit Allier en Tronçais. De wijnen worden op het bedrijf gebotteld en pas na minimaal 12 maanden in de handel gebracht.
Producent beschrijving: Aan de zuidkust van Sicilië ligt de stad Agrigento. Ongeveer 25 km landinwaarts in de glooiende heuvels treffen we nabij de plaats Grotte tussen 450 en 550 meter boven zeeniveau de schitterend gelegen wijngaarden van Morgante. Het bedrijf omvat 200 hectare, waarvan 50 ha beplant met druiven. Het zijn vele kleine zeer gunstig gesitueerde percelen in een straal van 30 km rondom Grotte. Al vijf generaties worden er door de familie druiven geteeld. De druiven werden altijd verkocht, maar in 1994 besloot Antonio Morgante, geholpen door zijn zonen Carmelo en Giovanni, zelf wijn te gaan maken. Op een bodem van kalk, klei en leem toont de nero d’avola druif, ter plekke vaak calabrese genoemd, hier zijn grote veelzijdigheid. In 1997 werd de beroemde Riccardo Cotarella als adviseur/oenoloog aangetrokken, in 1998 kwamen de eerste flessen van Morgante op de markt. Na enkele jaren kregen de wijnen al een zeer lovende pers, de Don Antonio wordt momenteel als beste Nero d'Avola beschouwd.
Gegevens gebied: Sicilië is sinds de jaren negentig internationaal een spraakmakend eiland, als we praten over de ontwikkelingen in de wijnbouw. Cultureel, klimatologisch, landschappelijk maar nu dus ook op wijngebied is dit fraaie eiland een ware uitdaging. Europese subsidies brachten welvaart op dit eiland, waar armoede eerder regel dan uitzondering was. De Grieken plantten reeds wijnstokken ver voor het begin van de jaartelling. Ooit waren de wijnen er log en misten frisheid. Maar gelukkig zijn de tijden veranderd. Een nieuwe generatie is zich bewust geworden van de mogelijkheden van Sicilië. Door investeringen van geld en kennis worden nu van lokale druivenrassen als o.a. de nero d’avola en de frappato voor rood en de grillo, grecanico en de inzolia voor wit aansprekende wijnen gemaakt. Op Sicilië zijn de witte druiven met 75% veruit in de meerderheid. Bijna 15.000 ha (10% van de totale aanplant op Sicilië) is beplant met nero d‘avola, die als absoluut beste ras van het eiland wordt beschouwd. In opkomst zijn de internationale rassen als chardonnay, merlot, cabernet sauvignon en syrah.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Stevige, rood vleesgerechten eventueel van de grill en harde kazen.
Serveertemperatuur: 18ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: In de meest betrouwbare wijngids van Italië, de Gambero Rosso, wordt de Nero d’Avola ‘Don Antonio’ bijna jaarlijks bekroond met 3 glaasjes. Dit is de hoogste vermelding.
Meer informatie: www.morgantevini.it

    


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011