U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Nero d'Avola

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle rode wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2018 0,75

14,45

 Bestel deze wijn
2017 0,75

13,95

 Bestel deze wijn

Land: Italië
Gebied/Classificatie: Sicilia, DOC Sicilia
Producent: Morgante, Grotte
Druivenras(sen): Nero d'avola
Karakter: Diep rood/paarse kleur. Gezond rood fruit van kers en braam in de geur. Volle, kruidige inzet met bosbes en cassis, soepel en heerlijk zuiver, iets kruidnagel met fijne zuren.
Wijnbereiding: Per hectare staan 3.500 wijnstokken, het rendement per hectare is slechts 48 hl. Begin september is de oogst, er wordt vergist in roestvrijstalen tanks gedurende 15-18 dagen op gecontroleerde temperatuur van 28ºC. In dezelfde tanks vindt ook de malolactische gisting plaats, waarbij harde appelzuren omgezet worden in zachte melkzuren. Daarna rijpt de wijn 4 maanden in gebruikte barriques van 225 liter, gemaakt van Frans eikenhout uit Allier en Tronçais. Na de botteling rijpen de wijnen minimaal 2 tot 4 maanden op fles.
Producent beschrijving: Aan de zuidkust van Sicilië ligt de stad Agrigento. Ongeveer 25 km landinwaarts in de glooiende heuvels treffen we nabij de plaats Grotte tussen 450 en 550 meter boven zeeniveau de schitterend gelegen wijngaarden van Morgante. Het bedrijf omvat 200 hectare, waarvan 50 ha beplant met druiven. Het zijn vele kleine zeer gunstig gesitueerde percelen in een straal van 30 km rondom Grotte. Al vijf generaties worden er door de familie druiven geteeld. De druiven werden altijd verkocht, maar in 1994 besloot Antonio Morgante, geholpen door zijn zonen Carmelo en Giovanni, zelf wijn te gaan maken. Op een bodem van kalk, klei en leem toont de nero d’avola druif, ter plekke vaak calabrese genoemd, hier zijn grote veelzijdigheid. In 1997 werd de beroemde Riccardo Cotarella als adviseur/oenoloog aangetrokken, in 1998 kwamen de eerste flessen van Morgante op de markt. Na enkele jaren kregen de wijnen al een zeer lovende pers, de Don Antonio wordt momenteel als één van de beste Nero d'Avola’s beschouwd.
Gegevens gebied: Sicilië is sinds de jaren negentig internationaal een spraakmakend eiland, als we praten over de ontwikkelingen in de wijnbouw. Cultureel, klimatologisch, landschappelijk maar nu dus ook op wijngebied is dit fraaie eiland een ware uitdaging. Europese subsidies brachten welvaart op dit eiland, waar armoede eerder regel dan uitzondering was. De Grieken plantten reeds wijnstokken ver voor het begin van de jaartelling. Ooit waren de wijnen er log en misten frisheid. Maar gelukkig zijn de tijden veranderd. Een nieuwe generatie is zich bewust geworden van de mogelijkheden van Sicilië. Door investeringen van geld en kennis worden nu van lokale druivenrassen als o.a. de nero d’avola en de frappato voor rood en de grillo, grecanico en de inzolia voor wit aansprekende wijnen gemaakt. Op Sicilië zijn de witte druiven met 75% veruit in de meerderheid. Bijna 15.000 ha (10% van de totale aanplant op Sicilië) is beplant met nero d‘avola, die als absoluut beste ras van het eiland wordt beschouwd. In opkomst zijn de internationale rassen als chardonnay, merlot, cabernet sauvignon en syrah en de lokale nerello mascalese.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Rood vleesgerechten, kalfs en lamsvlees, Iberico, gevogelte zoals eend, eventueel van de grill of bbq, risotto's, pasta's, pittige, harde en milde blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Morgante wordt gerekend tot de absolute top voor de productie van Nero d'Avola. Sinds enkele jaren behoren ze volgens Wine Spectator tot de top 100 van Italiaanse wijnbedrijven met hun vlaggenschip Don Antonio.
Meer informatie: www.morgantevini.it


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011