U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Foradori Teroldego

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle rode wijn (biologisch)
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2018 0,75

24,95

 Bestel deze wijn
2016 0,75

24,95

 Bestel deze wijn

Foradori Teroldego
Land: Italië
Gebied/Classificatie: Trentino, IGT Vigneti delle Dolomiti
Producent: Foradori, Mezzolombardo
Druivenras(sen): Teroldego
Karakter: Dieprode kleur, in de neus rood fruit. Warme, volle inzet met rijp fruit, iets eiken, rijk en krachtig en tevens verfijnd, gezond fruit, milde zuren, alles goed in balans.
Wijnbereiding: De druiven komen van een stenige, waterdoorlatende bodem en worden geselecteerd van diverse wijngaarden van in totaal 9 ha. Het fruit vergist in cuves van cement. Daarna rijpt de wijn 12 maanden deels in gebruikte barriques (kleine houten vaten van 225 liter) en deels in cement.
Producent beschrijving: Elisabetta Foradori bracht sinds 1985 de grote ommezwaai door het familiebedrijf van 26 ha. te brengen naar waar het nu is: de status van absoluut de beste wijnen van de teroldego druif. De maatregelen waren drastisch: de beste klonen werden geselecteerd, het pergolasysteem voor een groot deel vervangen door guyot, het invoeren van een groene oogst, het rendement naar 40 maximaal 50 hl per ha. en het oogsten in kleine mandjes. Daarbij werd de aandacht grotendeels verlegd naar de wijngaard, daar wordt immers de wijn gemaakt. Foradori kent naast de teroldego een kleine aanplant van de witte rassen sauvignon en incrocio manzoni, in 2009 werd een perceel met nosiolo druiven gekocht. Ook in de kelder is Elisabetta innovatief: experimenteel wordt vergist in amphoren van 400 liter, gemaakt van speciale klei. Sinds 2009 is Foradori biodynamisch gecertificeerd. Vanaf 2012 is zoon Emilio de wijnmaker daarbij geassisteerd door zijn broer Theo (commercie) en zus Myrtha in de wijngaard. Verder is een kaasboerderij onderdeel van de nieuwste plannen, Elisabetta houdt zich hier zelf intensief mee bezig.
Gegevens gebied: Trentino (10.000 ha) is een langgerekt wijngebied in Noord-Italië met de steden Trento en Rovereto als centrum. Wijnbouw kent het gebied al sinds 1.000 jaar voor het begin van de jaartelling. Wie vanuit Oostenrijk via de Autostrada richting Gardameer rijdt, geniet van de fraaie uitzichten van steile berghellingen bestrooid met kleine wijngaarden en pittoreske dorpjes. De bodems zijn zeer divers. Door het relatief koele klimaat bezitten de wijnen uit Trentino een opmerkelijke frisheid, fijne zuren en een zeer zuivere smaak. In het uiterste noorden van Trentino nabij Mezzolombardo ligt de Campo Rotaliano, een beschut wijngebied van slechts 400 ha. Door het riviertje de Noce worden niet alleen kalksteen en kiezel aangevoerd, de frisse Alpenwind brengt in de zomer tevens koelte. Dit is het terrein van de teroldegodruif, een lokaal druivenras met grote potentie. Naast lokale rassen als de witte nosiola, manzoni en de blauwe marzemino, enantio, lagrein (veelal ook in Alto Adige) zijn ook veel internationale rassen aangeplant als pinot grigio, chardonnay, pinot nero, merlot en cabernet sauvignon. In het zuiden van het gebied worden de massawijnen gemaakt vaak door coöperaties of handelaren.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Alle rode vleesgerechten, kalfsvlees, lamsvlees, wild, eend, stoofgerechten, risotto's, paddenstoelengerechten en pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur: 16ºC
Biologisch: Biologisch dynamisch
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: De teroldego druif is genetisch verwant aan de lagrein, marzemino en de syrah druif. De naam zou een verbastering van Gold aus Tirol, Tirolergold kunnen zijn. Jonge teroldego bij voorkeur in een groot glas schenken voor extra zuurstof.
Meer informatie: www.elisabettaforadori.com


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011