U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Dolcetto d'Alba

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle rode wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2018 0,75

12,25

 Bestel deze wijn

Dolcetto d'Alba
Land: Italië
Gebied/Classificatie: Piëmonte, D.O.C. Dolcetto d'Alba
Producent: Massolino Vigna Rionda, Serralunga d'Alba
Druivenras(sen): Dolcetto
Karakter: Paarsrood van kleur. Een bom van vers rood fruit in de geur. Een frisse, elegant inzet met een aangename smaak van bramen, bosaardbei en framboos. Lange, intense finale.
Wijnbereiding: In de 2e helft van september worden de druiven met de hand geplukt. De vergisting op 27-29ºC en schilweking duurt 7 tot 9 dagen. Hierna volgt de malolactische gisting en een korte periode van rijping op roestvrij staal. Na de botteling blijft de wijn nog minimaal 4 maanden op fles. Totaal worden er gemiddeld 17.000 flessen per jaar gemaakt.
Producent beschrijving: Massolino is een familiebedrijf, opgericht in 1896 door Giovanni Massolino. Het bedrijf omvat 23 ha en staat nu onder leiding van de broers Franco en Roberto Massolino, zij vormen de vierde generatie, beiden zijn opgeleid als wijnmaker. Zij hebben gedeeltelijk een moderne stijl doorgevoerd. Er wordt gewerkt met roestvrij stalen tanks en veel barriques, eiken vaten van 225 liter, maar ook nog met de klassieke grote eiken vaten. Het bedrijf maakt furore met hun fantastische Barolo wijnen, hun Vigna Rionda is legendarisch. De eenvoudiger Barbera en Dolcetto blinken uit in hun fruitstructuur.
Gegevens gebied: Piëmonte (letterlijk 'aan de voet van de bergen') omvat een groot wijngebied ten zuidoosten van de stad Turijn, in Noordwest-Italië. Een van de deelgebieden is Barolo, genoemd naar een dorpje met dezelfde naam. Het gebied omvat 1.700 ha wijngaard, ruim 750 wijnboeren zijn er actief. De bodem in het oostelijk deel van het Barolo gebied met de dorpen Castiglione Faletto, Serralunga d'Alba en Monforte is van maritieme oorsprong en bevat kalkhoudende mergel en ijzer. Hierdoor zijn de wijn vol en stevig, hebben veel kleur en kunnen goed rijpen. Dit in tegenstelling tot het westelijk deel met de dorpen La Morra en Barolo, waar de bodem meer magnesium en mangaan bevat, waardoor de wijnen aromatischer, eleganter en sneller op dronk zijn. Barolo wijnen, altijd van de nebbiolo druif, genieten wereldfaam, samen met de Brunello uit Toscane en de Amarone della Valpolicella zijn het de beroemdste wijnen van Italië. Naast wijnen van de nebbiolo druif staat het gebied ook bekend om de rode wijnen gemaakt van de barbera en dolcetto druif.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Rood vlees (gegrild), gevogelte, pasta, gedroogde ham.
Serveertemperatuur: 18ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Van een perceel van 2,5 hectare op 330 meter in de gemeente Serralunga d’Alba maakt men deze Dolcetto. De bodem bevat veel kalk. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 20-25 jaar. Dolcetto betekent 'kleine zoete', de wijn is echter altijd droog. De druif is vroeg rijpend en geeft een wijn met weinig zuren, de donkerrode schil bevat wel veel tannine. Door een korte gisting, doorgaans 1 week, voorkomt men dat er te veel tannine in de wijn komt. Dolcetto, ook wel nera dolce of ormeasco genoemd, groeit op de hoger gelegen wijngaarden in het gebied, daar waar nebbiolo en barbera veel moeite hebben om rijp te worden. Drinken binnen 3 à 4 jaar na de oogst.
Meer informatie: www.massolino.it

   


Levering bij een restaurateur kan 6 tot 7 dagen duren. Leveringen op een adres worden verzorgd door DHL. U ontvangt een Track & Trace code als uw bestelling is aangeleverd bij DHL. Deze garanderen geen leveringen binnen 24 uur. Onze excuses als dit langer duurt dan verwacht.

     

Hosted by GSE Automatisering

Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011