U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Pietranera

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Krachtige rode wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2016 0,75

17,00

 Bestel deze wijn

Pietranera
Land: Italië
Gebied/Classificatie: Toscana, IGT Toscana
Producent: Azienda Piaggia, Poggio a Caiano
Druivenras(sen): Canaiolo 5%, Sangiovese 95%
Karakter: Intens robijnrode kleur. Verleidelijke geur met zachte kruiden, tijm en rijpe zoete kersen. In de mond een rijke, warme inzet, veel fruit, kersen, choco, milde kruiden, met een verfijnde ondertoon van beschaafd eiken. Zachte tannines in de afdronk maken de wijn compleet.
Wijnbereiding: De druiven worden met de hand geplukt en vergisten voor optimale extractie uit de schillen in kleine tanks. Er wordt uitsluitend gewerkt met gisten uit de wijngaard. De gistingstijd bedraagt 18-20 dagen, waarbij de schillen regelmatig naar de bodem van de tank geduwd worden of het sap van onderuit over de schillen gepompt wordt. Dan gaat de wijn voor 3 maanden op Franse barriques, hier vindt de malolactische gisting plaats, terwijl de wijn enkele keren wordt overgestoken op nieuwe vaten om de wijn te klaren, waarna de wijn zonder filtering of klaring op fles gaat. De flessen rijpen minimaal 6 maanden in de koele kelders van Piaggia.
Producent beschrijving: Azienda Agricola Piaggia bezit momenteel 25 ha, waarvan 15 ha beplant met wijnstokken, de rest deels met olijfbomen. Mauro Vanucci kocht rond 1975 zijn eerste percelen grond, de eerste productie was in 1991. Vader Mauro en dochter Silvia Vannucci produceren hier, onder toezicht van de getalenteerde wijnmaker Alberto Antonini, jaarlijks ruim 80.000 flessen, een gemiddeld rendement van slechts 40 hl (!) per ha. Alle druiven worden met de hand geplukt, er wordt alleen gist uit de natuur gebruikt, er wordt niet geklaard of gefilterd. Zeer authentieke wijnen dus, smaakvol met een groot bewaarpotentieel. De recentelijk geheel vernieuwde kelder is gebouwd in een heuvel, waardoor de wijnen onder ideale omstandigheden rijpen. De wijngaarden zijn gelegen op gemiddeld 250 meter boven zeeniveau.
Gegevens gebied: Carmignano is een klein wijnbouwgebied van bijna 200 ha in Toscane, 20 à 25 km ten westen van Florence. Het Carmignano gebied staat al eeuwenlang zeer goed bekend, reeds in 1716 legde Groothertog Cosimo de Medici in een officieel decreet, genaamd de ‘Bando’, strenge regels omtrent het Carmignano gebied en de wijnbereiding vast. In dit kleine gebied zijn enkele tientallen producenten actief, waarvan er een tiental zelf bottelen. De bodem bevat veel kalk en ‘galestro’, een combinatie van leisteen en mergel. Carmignano bevat vaak een deel, tot 15% cabernet sauvignon. Het was Catharine de Medici, in de 16e eeuw koningin van Frankrijk, die deze druif naar Carmignano bracht.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Volle, stevige vleesgerechten, wild, harde kazen.
Serveertemperatuur: 18ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Pietranera, letterlijk zwarte steen, is de naam van het perceel waarvan de druiven komen voor deze wijn.
Meer informatie: www.piaggia.com

    


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011