U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Rosso di Montalcino

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle tot krachtige rode wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2018 0,75

25,00

 Bestel deze wijn

Rosso di Montalcino
Land: Italië
Gebied/Classificatie: Toscana, DOC Rosso di Montalcino
Producent: La Gerla, Montalcino
Druivenras(sen): Brunello di montalcino
Karakter: Robijnrood. Fruitige geur. Zachtkruidige, ronde inzet, zwoel in de mond. Naast bosfruit ook laurier, omlijst door zachte tonen van hout. Elegante en fijne afdronk.
Wijnbereiding: Deze Rosso wordt gemaakt van de geclassificeerde Brunello wijngaarden en is dan ook een gedeclasseerde Brunello. De eerste selectie gebeurt in de wijngaard, er wordt handmatig geoogst, met daarna een 2e selectie op de sorteertafel als de druiven binnenkomen in de kelder. Daarna volgt het ontstelen en de vergisting. De druiven vergisten op max 30°C in roestvrijstalen tanks en blijven 2 weken macereren op de schillen. Regelmatig wordt de hoed ondergedompeld voor beluchting en meer geur- en kleurextractie uit de schillen. De jonge wijn rijpt dan op Sloveense eiken gedurende 10 maanden. Het zijn grote vaten met een inhoud van 50 tot 100 hl. Daarna volgt nog 2 maanden flesrijping. Gemiddelde leeftijd van de druivenstokken voor deze Rosso is 15 jaar.
Producent beschrijving: In 1976 kocht Sergio Rossi dit landgoed dat eigendom was van de Biondi-Santi familie en in 1978 werd het domein La Gerla geboren. Na het overlijden van Sergio Rossi in 2011 kwam de dagelijkse leiding in handen van Alberto Passeri, de wijnmaker en mede-eigenaar. De weduwe van Sergio, Donatella Monforte, is mede-eigenaresse. Zij worden bijgestaan door vriend en oenoloog Vittorio Fiore. De bijna 12 hectare wijngaarden zijn verdeeld over 2 gedeeltes, 6 hectare direct bij het wijnbedrijf aan de noordzijde van het dorp Montalcino op een hoogte van 320 meter en 6 hectare aan de zuidzijde van de appellatie bij het gehucht Castelnuovo dell’ Abbate. Aan de noordzijde geven de oude Biondi-Santi klonen veel finesse en verfijning. De wijngaarden in het zuiden zijn beduidend warmer en geven rijkdom en kracht. Juist de assemblage van deze 2 gebieden bepaalt de structuur van La Gerla. Jaarlijkse productie is 75.000 flessen. Er wordt biologisch gewerkt, maar niet gecertificeerd.
Gegevens gebied: Brunello (en Rosso) di Montalcino komt uit zuidelijk Toscane, 50 km ten zuiden van de stad Siena. Het schitterend op een heuveltop gelegen dorp Montalcino is het centrum van het gebied waar de beroemdste wijn van Italië gemaakt wordt. Het wijngebied is recentelijk 'ontdekt'; in 1960 waren in totaal 60 ha beplant met wijnstokken, 50 jaar later zijn dat er 2.000. De bodems zijn er schraal, bevatten leem en wat kalk. Ook is er veel wind, belangrijk voor het drogen van de trossen na vochtig weer. Hierdoor kan de vorming van rot worden voorkomen. Ook de wind van de zee op 50 km afstand zorgt voor koelte. Hier produceert de brunello druif, overigens in de Chianti sangiovese genoemd, een zeer aromatische en elegante wijn.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Bij geroosterd en gegrild (van de greenegg of bbq ) rood vlees, wild, gevogelte zoals eend, stoofgerechten, combinaties met specerijen en zoete componenten, Aziatische smaken, pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Allergenen: Sulfieten
Meer informatie: www.lagerlamontalcino.com


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011