U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Recioto di Soave 'Motto Piane'

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle zoete witte wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2015 0,50

27,00

 Bestel deze wijn

Recioto di Soave 'Motto Piane'
Land: Italië
Gebied/Classificatie: Veneto, DOCG Recioto di Soave
Producent: Fattori, Monteforte d’Alpone
Druivenras(sen): Garganega
Karakter: Strogeel met gouden reflecties. Rijke geur van o.a. vanille, acacia, honing, zoete kruiden en gedroogde abrikoos. Complexe smaak met overrijp wit fruit, zacht met een elegante frisheid, krenten, honing en vanille, alles verpakt in een kader van verfijnde zoetheid.
Wijnbereiding: Het rendement per ha is gemiddeld slechts 65 hl, de leeftijd van de wijnstokken is 25 jaar. De stokken, geplant in 1995, staan op een vulkanische bodem. De oogst vindt plaats in september, de druiven worden tot begin maart van het volgende jaar op houten rekken gelegd om in te drogen. Hierdoor verliest de druif 50% van zijn gewicht, het suikergehalte bedraagt dan 25 tot 28%. Na het ontstelen volgt 18 uur inweking van de schillen, dan volgt een zachte persing, waarna gedurende 12 uur vaste deeltjes uit het sap bezinken. Geselecteerde gist brengt de gisting op gang, die voor 60% plaatsvindt in roestvrijstalen tanks en voor 40% in kleine eiken vaten. Deze gisting op lage temperatuur duurt ongeveer 2 maanden tot in mei. Het alcoholpercentage bedraagt dan 12 à 13 graden, er resteert nog 140 g/ltr restsuiker. Dan volgt een periode van 10 tot 12 maanden rijping in eiken vaten.
Producent beschrijving: De gebroeders Fattori, Giovanni en Antonio (de wijnmaker) hebben in 1997 een zeer moderne kelder gebouwd, voorzien van de meest moderne apparatuur, waardoor alle wijnen minimaal gezwaveld worden. Het zijn zeer innovatieve en gedreven wijnmakers, diverse boeren laten hier hun wijnen maken. Sinds begin vorige eeuw bezit de familie Fattori al wijngaarden in het gebied, momenteel zo’n 80 ha, waaronder 25 ha wijngaard op de zeer vulkanische hellingen van de Alpone vallei ten noordoosten van het dorp, gelegen op 150-450 meter boven zeeniveau. In 2009 kocht men 12 ha in Montecchia Col de la Bastia, waar Ripasso en Amarone gemaakt wordt. Naast de garganega druif voor Soave werkt men werkt ook met de lokale durello druif, nabij het dorp Roncà zijn percelen met pinot grigio en sauvignon blanc. Fattori maakt opvallend mooie wijnen, ze worden in toonaangevende vakbladen als Decanter en Gambero Rosso bij de top van het gebied geplaatst.
Gegevens gebied: Het wijngebied Veneto (75.000 ha) grenst aan de Adriatische Zee en loopt tot aan het Gardameer en Trentino. Het is een van de belangrijkste wijngebieden van Italië in productieomvang. Verona en Venetië zijn de belangrijkste steden van het gebied. De laatste jaren is er enorm geïnvesteerd in dit wijngebied. Het klimaat houdt het midden tussen het Alpenklimaat/landklimaat en het Middellandse Zee klimaat. De soms vulkanische bodem bestaat uit rode en bruine gronden op gruis, ook mergel en basalt. Wijnbouw in dit deel van Italië is al zeer oud en gaat terug tot vóór de jaartelling. 75% van de wijnen is wit. Soave is een groot wijngebied ten oosten van de stad Verona. In de vlakkere delen wordt de basis Soave gemaakt, terwijl de Soave Classico, slechts een kwart van de totale productie, gewonnen wordt op de heuvels rondom het dorp Soave. De basisdruif is de garganega (klemtoon op de 2e lettergreep), volgens de wet minstens 70%, veelal aangevuld met de trebbiano di soave, een kwaliteitsdruif druif sterk verwant aan de verdicchio, en dus niet te verwarren met de matige trebbiano di Toscana. Sinds 1993 mag naast trebbiano ook pinot bianco, pinot grigio of chardonnay toegevoegd worden. Moderne Soave’s ondergaan, zeker als chardonnay gebruikt wordt, vaak rijping op eiken vaten. Motto Piane is de naam van de wijngaard gelegen rondom het huis van Antonio Fattori op de Monte Calvarina op zo’n 250-300 meter hoogte.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Zowel blauwschimmelkazen als zoetigheden als gebak, desserts met honing maar ook bij ganzenlever. In Italië ook populair als ‘vino da meditazione’, dus op een mooie zondagmiddag stil genieten van een glaasje van deze nobele wijn.
Serveertemperatuur: 12 à 14ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Recioto is een zeldzame wijn, jaarlijkse productie ongeveer 6.000 flesjes. Aanbevolen wordt de wijn binnen 5 jaar te drinken. Motto Piane is de naam van de wijngaard gelegen rondom het huis van Antonio Fattori op de Monte Calvarina op zo’n 250-300 meter hoogte.
Meer informatie: www.fattoriwines.com


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011