U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Villa Sparina Gavi di Gavi

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle witte wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2019 0,75

16,50

 Bestel deze wijn

Villa Sparina Gavi di Gavi
Land: Italië
Gebied/Classificatie: Piëmonte, DOCG Gavi di Gavi
Producent: Villa Sparina, Monterotondo
Druivenras(sen): Cortese
Karakter: Lichtgele kleur. Verfijnde geur, zuiver, iets perzik. Frisse aanzet, droog, dorstlessend, aangenaam vol met zacht wit fruit, mooi in balans.
Wijnbereiding: De druiven worden eind september geplukt en gedurende 3 weken op ongeveer 18ºC vergist. Er vindt deels ook een malolactische gisting plaats, waarbij harde appelzuren omgezet worden in zachte melkzuren. De jonge wijn rijpt daarna in roestvrij stalen tanks. Na een lichte filtering wordt de wijn gebotteld. Geadviseerd wordt de wijn binnen 2 à 3 jaar te drinken. De stokken zijn 25-30 jaar oud, het rendement is 65hl/ha.
Producent beschrijving: Villa Sparina is de naam van een villa uit de 17e eeuw. Het wijngoed kwam in 1978 in handen van Mario Moccagatta en is gelegen in een heuvelachtig gebied bij het dorp Monterotondo nabij Gavi. Momenteel wordt het bedrijf gerund door zijn dochter Tiziana en zoons Stefano en Massimo. Villa Sparina omvat 80 hectare wijngaard, waarvan het merendeel beplant is met de cortese en de barbera druif. De mousserende wijn is legendarisch. Jaarlijks verlaten ongeveer 400.000 flessen het bedrijf, waarvan ruim 200.000 Gavi di Gavi. De wijngaarden zijn zuidzuidwest gesitueerd en liggen beschut door bossen op 250-320 meter boven zeeniveau. De bodem bevat voornamelijk klei, kalk en mergel. Sinds 10 jaar omvat Resort Villa Sparina het wijnbedrijf met een 17e-eeuwse kelder, een fraai restaurant genaamd 'La Gallina' en een luxe Relais 4* Hotel 'L'Ostelliere'. Villa Sparina heeft in de afgelopen jaren een grote reputatie opgebouwd, evenals de wijn straalt het totale bedrijf met restaurant en hotel een weldadige luxe uit.
Gegevens gebied: Piëmonte, letterlijk 'aan de voet van de bergen', omvat een groot wijngebied ten zuidoosten van de stad Turijn. De bekendste wijnen zijn hier ongetwijfeld de Barolo en de Barbaresco, de meest verkochte echter zijn de zoete, licht mousserende wijnen van de moscato druif. De Monferrato heuvels, ongeveer 50 km ten noorden van Genua, zijn ook onderdeel van Piëmonte. De wijngaarden in en rondom het dorp Gavi liggen zeer beschut. De zeewind brengt de noodzakelijke koelte. Gavi is de naam van een dorp en een wijngebied. De lokale cortese druif is hier favoriet, maar ook de rode wijnen van de barbera druif kunnen zeer interessant zijn.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Als aperitief, bij lichte visgerechten, schelpdieren, pastagerechten, salades en groentegerechten.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: De bolle fles is een replica van een fles, waar in de 19e eeuw olijfolie in werd aangeboden. Cortese is één van de weinige echt autochtone oerdruiven in Piëmonte.
Meer informatie: www.villasparina.it


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011