U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Amarone della Valpolicella

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Krachtige rode wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2016 0,75

59,00

 Bestel deze wijn

Amarone della Valpolicella
Land: Italië
Gebied/Classificatie: Veneto, DOCG Amarone della Valpolicella
Producent: Fattori, Monteforte d’Alpone
Druivenras(sen): Corvina 65%, Corvina grossa 15%, Verschillende druivenrassen 10%, Rondinella 10%
Karakter: Diep donkere kleur. In de neus rijp rood kersenfruit, iets kruidig en eiken. Krachtige inzet, rijk van structuur, gelaagd, waarbij het gezonde fruit en de weelderige, rijpe smaak met hout, krenten, mooie zuren en milde tannines om voorrang strijden. Tot slot een lange afdronk, waarin ook een zekere elegantie te ontdekken valt.
Wijnbereiding: Amarone wordt gemaakt van niet geheel rijpe druiven die in trossen in kistjes gedurende 4 à 5 maanden indrogen tot rozijnen. Dit gebeurt in speciale ruimtes, 'in fruttaio', waar grote ventilatoren lucht doorheen blazen (vroeger op rieten matten op speciale zolders). Ongeveer de helft van het vocht uit de druiven verdampt, met als resultaat een hoog suiker- en extractgehalte. Veel sap verdroogt, waardoor geur, kleur en suikers zich concentreren. Dit geeft bij de vergisting een zeer rijke en geconcentreerde wijn. Door niet geheel rijpe druiven te gebruiken blijft er een fraaie balans intact van zoet en zuur. In de winter start de gisting in eiken vaten van 500 en 1.000 liter, na afloop rijpt de wijn nog 30 à 36 maanden in eikenhout.
Producent beschrijving: De gebroeders Fattori, Giovanni en Antonio (de wijnmaker) hebben in 1997 een zeer moderne kelder gebouwd, voorzien van de meest moderne apparatuur, waardoor alle wijnen minimaal gezwaveld worden. Het zijn zeer innovatieve en gedreven wijnmakers, diverse boeren laten hier hun wijnen maken. Sinds begin vorige eeuw bezit de familie Fattori al wijngaarden in het gebied, momenteel zo’n 80 ha, waaronder 25 ha wijngaard op de zeer vulkanische hellingen van de Alpone vallei ten noordoosten van het dorp, gelegen op 150-450 meter boven zeeniveau. In 2009 kocht men 12 ha in Montecchia Col de la Bastia, waar Ripasso en Amarone gemaakt wordt. Naast de garganega druif voor Soave werkt men werkt ook met de lokale durello druif, nabij het dorp Roncà zijn percelen met pinot grigio en sauvignon blanc. Fattori maakt opvallend mooie wijnen, ze worden in toonaangevende vakbladen als Decanter en Gambero Rosso bij de top van het gebied geplaatst.
Gegevens gebied: Het wijngebied Veneto (75.000 ha) grenst aan de Adriatische Zee en loopt tot aan het Gardameer en Trentino. Het is een van de belangrijkste wijngebieden van Italië in productieomvang. Verona en Venetië zijn de belangrijkste steden van het gebied. De laatste jaren is er enorm geïnvesteerd in dit wijngebied. Het klimaat houdt het midden tussen het Alpenklimaat/landklimaat en het Middellandse Zee klimaat. De soms vulkanische bodem bestaat uit rode en bruine gronden op gruis, ook mergel en basalt. Wijnbouw in dit deel van Italië is al zeer oud en gaat terug tot vóór de jaartelling. 75% van de wijnen is wit. De naam Valpolicella stamt uit die tijd en betekent letterlijk 'dal van de vele (wijn)kelders'. Het gebied van Valpolicella ligt in de heuvels ten noorden en oosten van Verona. Hier in Montecchia heeft Fattori zijn aparte wijnkelder waar de druiven voor alle Valpolicella’s worden gevinifiëerd en die voor de Ripasso’s en Amarone’s worden ingedroogd.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Bij rood vlees, wild en stoofschotels, in combinatie met specerijen en zoetige componenten, perfect bij gegrild en vlees van green-egg of bbq. Ook bij pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur: 18ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Fattori bezit 12 ha wijngaard in Bastia, gelegen op 450 meter hoogte, tussen de Val d'Alpone en de Val d'Illasi. Een deel is recentelijk aangeplant, de overige stokken zijn 20 tot 35 jaar oud. De vulkanische bodem bevat zachte leisteen, klei en kalksteen. Per hectare zijn 5.200 stokken geplant, het rendement per ha is gemiddeld slechts 65 hl/ha. Decanteren verdient aanbeveling. Door het hoge alcoholpercentage de wijn beslist niet warmer dan 18 graden serveren. Samen met Barolo en Brunello behoort Amarone tot de top van Italië op wijngebied.
Meer informatie: www.fattoriwines.com


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011