U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Picolit Rosazzo 'Riserva' Colli Orientali del Friuli

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle zoete witte wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
1999 0,50

63,50

 Bestel deze wijn

Picolit Rosazzo 'Riserva' Colli Orientali del Friuli
Land: Italië
Gebied/Classificatie: Friuli, D.O.C. Colli Orientali del Friuli
Producent: Livio Felluga, Brazzano di Cormons
Druivenras(sen): Picolit
Karakter: Goudgele kleur. Zeer complexe neus van honing, gedroogd fruit, vijgen, sukade, vanille en bloemen. Zachte, warme smaak, zeer intens, mooie balans van romige zoetheid en delicate frisheid.
Wijnbereiding: De Picolit is een laatrijpende druif die vanaf eind oktober geplukt wordt in diverse gangen. Elke twee weken wordt een gang door de wijngaarden gemaakt en alleen de ingedroogde druiven geplukt. De druiven worden geperst en vergist in eiken vaten. Hierna rijpt de wijn 18 maanden in eiken barriques, waarna de botteling volgt en minimaal 12 maanden rijping op de fles. Picolit bevat 14% alc. en circa 60 gram/liter restsuiker. Vanaf de oogst 2006 heeft de wijn de D.O.C.G. status.
Producent beschrijving: Livio Felluga produceert reeds 5 generaties wijnen van het hoogste niveau in noordoost Italië. De wijngaarden lagen in het vlakke laagland nabij Triëst (Istrië) aan de kust. Maar Livio onderkende al snel de kwaliteit van de koele heuvels en in 1953 besloot Livio (1914-2016) grond te kopen in de heuvels nabij Brazzano. Sinds 1956 sieren de flessen het unieke etiket, een oude kaart van de regio. In de loop der tijd werden steeds meer percelen wijngaard bijgekocht op de beste gronden. Momenteel beschikt men over 160 ha wijngaard, waar fantastisch wit en voorbeeldig rood wordt gemaakt. In 2010 werden gebouwen en wijngaarden van het legendarische Abbazia di Rosazzo gepacht, een klooster uit 1070, dat bekend staat als het epicentrum van de wijnbouw in Friuli. Felluga is een familiebedrijf, waarin de vier kinderen van Livio werkzaam zijn.
Gegevens gebied: Friuli is een wijnbouwgebied in het uiterste noordoosten van Italië, grenzend aan Slovenië, deel van het vroegere Joegoslavië. Het gebied kent verschillende onderverdelingen. De betere wijngaarden liggen wat hogerop in de heuvels, waar vaak mist en nevel voorkomen. De lage temperatuur gedurende de nacht zorgt voor frisse, zuivere wijnen met voldoende spanning. De bodem bevat veel mergel en zandsteen. In het gebied staan internationale druivenrassen aangeplant als sauvignon, chardonnay, pinot bianco, merlot, cabernet sauvignon enz. Daarnaast kent Friuli veel lokale rassen, te weten de ribolla gialla, de friulano, verduzzo en de picolit voor wit en voor rood de schioppettino (ook wel ribolla nera genoemd), de refosco, pignolo en de tazzelenghe.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Als zoet aperitief. Bij blauwschimmelkazen (Gorgonzola bijv.), ganzen- en eendenlever. Bij fijn gebak, petits fours.
Serveertemperatuur: 12 à 14ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Picolit is een zeer speciale wijn, die veel zorg en aandacht van de wijnboer vraagt. Slechts enkele producenten zijn in staat een Picolit van klasse te maken. Het is een wijn met een eeuwenoude traditie en bekend bij wijnliefhebbers over de hele wereld. In Italië wordt Picolit beschouwd als een ideale Vino da Meditazione, een wijn waar men op een rustig moment even in alle stilte van geniet. Door de beperkte productie en het exclusieve karakter is de wijn nooit goedkoop.
Meer informatie: www.liviofelluga.it

    


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011