U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Pinot Grigio 'Hill'

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle complexe witte wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2020 0,75

14,25

 Bestel deze wijn
2019 0,75

14,25

 Bestel deze wijn

Pinot Grigio 'Hill'
Land: Italië
Gebied/Classificatie: Alto Adige-Süd Tirol, DOC Alto Adige
Producent: Kellerei Nals Margreid, Nals
Druivenras(sen): Pinot grigio (pinot gris)
Karakter: Lichtgeel van kleur. Rond, redelijke volle, nootachtige geur met een complexe smaak met lengte, frisse zuurgraad en romigheid.
Wijnbereiding: Van de 25 m. hoge heuvel Punggl (240-260 m hoogte) worden de druiven geoogst van zeer oude wijnstokken. Na binnenkomst van de druiven vindt een strenge selectie plaats. Aansluitend persing en natuurlijke klaring van de most. Daarna vergisting op roestvrij staal met 5 maanden rijping op de lie (bezinksel) en na een lichte filtering volgt de botteling in maart.
Producent beschrijving: Nals Margreid is opgericht in 1985 toen de wijnhuizen van Nalles (1932) en Magre (1954) de krachten bundelden. Momenteel behoort het tot de absolute topproducenten van Alto-Adige. De in 2011 totaal nieuw opgetrokken wijnkelder is een architectonisch hoogstandje van grote schoonheid. In de vinificatieruimtes doet de zwaartekracht haar werk om zo min mogelijk te hoeven overpompen. De druiven komen van 160 hectare die worden verbouwd door 140 wijnboeren waar hoge eisen aan worden gesteld met betrekking tot respect voor natuur en milieu. Er wordt alleen gewerkt met ecologische bestrijdingsmiddelen om een natuurlijk evenwicht te bereiken in de wijngaard. Wijnmaker is de gedreven Harald Schraffl. Het gemiddeld bezit aan wijngaarden is bij de leden iets meer dan 1 ha en is veel te klein om er zelf wijn van te kunnen maken en van te kunnen leven. Veel boeren telen daarnaast ook nog ander fruit en zijn vaak werkzaam in het plaatselijke toerisme (zoals kamerverhuur etc).
Gegevens gebied: Alto Adige, ofwel Südtirol, ligt in Noord-Italië in de provincie Bolzano, tegen de Oostenrijkse grens. Vroeger was dit gebied in Oostenrijks bezit, vandaar dat de voertaal hoofdzakelijk Duits is. Een kwart van de bevolking is Italiaanstalig en een klein deel spreekt Ladinisch (verwant aan Reto-romaans). De provincie vormt samen met de provincie Trentino een autonome regio binnen Italië. Het wijngebied (5.300 ha) is vernoemd naar de rivier de Adige en ligt in de Zuid-Alpen. De wijnbouw hier is zeer oud en stamt nog van voor de Romeinse tijd, veelal volgens het pergola-systeem, met omhoog geleide wijnstokken. Het koele Alpenklimaat en de hoog in de bergen gelegen wijngaarden zorgen voor een opmerkelijke frisheid in de wijnen, ze zijn zeer elegant en aromatisch. De bodem bestaat hier voor een groot deel uit morenen, grote stenen, graniet en kiezel-leem. De aangeplante druivenrassen zijn van overwegend Franse en Duitse oorsprong, lokale rassen zijn o.a. de lokaal populaire schiava (vernatsch), manzoni en lagrein. Het wijngaardbezit is zeer versnipperd, 15 coöperaties maken 75% van alle wijn. Ondanks de Duitse benamingen zijn bijna alle wijnen er droog.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Heerlijk bij delicate, lichte voorgerechten van vis, vlees, schaal en scheldieren, groente- en paddestoelengerechten, antipasti, salades, pecorino.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: De Punggl wijngaard heeft een bodem van klei, leem en zand. Punggl betekent heuvel in het plaatselijk dialect.
Meer informatie: www.kellerei.it


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011