U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Pinot Grigio Colli Orientali del Friuli

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle witte wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2018 0,75

18,75

 Bestel deze wijn
2017 0,75

18,75

 Bestel deze wijn

Pinot Grigio Colli Orientali del Friuli
Land: Italië
Gebied/Classificatie: Friuli, D.O.C. Colli Orientali del Friuli
Producent: Livio Felluga, Brazzano di Cormons
Druivenras(sen): Pinot grigio (pinot gris)
Karakter: Lichtgeel van kleur, geconfijt fruit, perzik, kweepeer en bloemen in de geur. Aangenaam droog van smaak, vol en zachtgekruid, levendig met een lange afdronk.
Wijnbereiding: De oogst is begin september, de druiven worden met de hand geoogst in kleine bakjes. Na het ontstelen weken de schillen een korte tijd in het sap, dan volgt een zachte persing en wordt de most geklaard door bezinking. Vergisting en aansluitend rijping vinden gedurende 6 maanden plaats in roestvrij stalen tanks. Na de botteling rust de wijn nog 2 maanden in de kelder.
Producent beschrijving: Livio Felluga produceert reeds 5 generaties wijnen van het hoogste niveau in noordoost Italië. De wijngaarden lagen in het vlakke laagland nabij Triëst (Istrië) aan de kust. Maar Livio onderkende al snel de kwaliteit van de koele heuvels en in 1953 besloot Livio (1914-2016) grond te kopen in de heuvels nabij Brazzano. Sinds 1956 sieren de flessen het unieke etiket, een oude kaart van de regio. In de loop der tijd werden steeds meer percelen wijngaard bijgekocht op de beste gronden. Momenteel beschikt men over 160 ha wijngaard, waar fantastisch wit en voorbeeldig rood wordt gemaakt. In 2010 werden gebouwen en wijngaarden van het legendarische Abbazia di Rosazzo gepacht, een klooster uit 1070, dat bekend staat als het epicentrum van de wijnbouw in Friuli. Felluga is een familiebedrijf, waarin de vier kinderen van Livio werkzaam zijn.
Gegevens gebied: Friuli is een wijnbouwgebied in het uiterste noordoosten van Italië, grenzend aan Slovenië, deel van het vroegere Joegoslavië. Het gebied kent verschillende onderverdelingen. De betere wijngaarden liggen wat hogerop in de heuvels, waar vaak mist en nevel voorkomen. De lage temperatuur gedurende de nacht zorgt voor frisse, zuivere wijnen met voldoende spanning. De bodem bevat veel mergel en zandsteen. In het gebied staan internationale druivenrassen aangeplant als sauvignon, chardonnay, pinot bianco, merlot, cabernet sauvignon enz. Daarnaast kent Friuli veel lokale rassen, te weten de ribolla gialla, de friulano, verduzzo en de picolit voor wit en voor rood de schioppettino (ook wel ribolla nera genoemd), de refosco, pignolo en de tazzelenghe.
Sluiting: Schroefdop
Serveren bij: Heerlijk bij wit vlees, risotto en vele vissoorten.
Serveertemperatuur: 12 à 14ºC
Allergenen: Sulfieten
Meer informatie: www.liviofelluga.it

    


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011