U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Schloss Gobelsburg Pinot Noir 'Reserve'

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle rode wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2016 0,75

33,00

 Bestel deze wijn

Schloss Gobelsburg Pinot Noir 'Reserve'
Land: Oostenrijk
Gebied/Classificatie: Kamptal, Kamptal
Producent: Schloss Gobelsburg, Langenlois
Druivenras(sen): Pinot noir
Karakter: Volle, helderrode kleur. Verleidelijke, intense geur van gezond rood fruit zoals rijpe rode bes en kers. Verweven hout in de geur, met licht aardse accenten en florale tonen. In de smaak geconcentreerd, mild en fruitig. Elegant van smaak met een goede verfijning en subtiel houtgebruik. Lange afdronk met een opvallende complexiteit.
Wijnbereiding: De gemiddelde leeftijd van de druivenstokken van het slechts 1 ha tellende perceel is 40 jaar. De opbrengst per ha is beperkt tot 30 hl. Gobelsburg probeert het imiteren van een Bourgognestijl te voorkomen en gebruikt daarom geen Franse eikenhouten vaten, maar eiken uit het bos van de nabij gelegen Manhartsberg (537 meter) en vermijdt overconcentratie. De wijn rijpt voor ongeveer 1,5 jaar op kleine eikenhouten vaten.
Producent beschrijving: Weingut Schloss Gobelsburg werd in 1171 gesticht en behoort tot het Cisterziënzerklooster Zwettl. Door de eeuwen heen kochten de monniken de beste perceeltjes wijngaard in de nabijheid van het klooster. Sinds 1996 wordt het wijngoed, dat 60 ha omvat geleid door Michael en Eva Moosbrugger, de eerste jaren met hulp van Willy Brundlmayer. Op het Gobelsburger hoogplateau bevinden zich droge, schrale bodems van uit het Tertiair stammende gesteenten. De wijngaarden zijn aangelegd in terrasvorm en zijn grotendeels beplant met de rassen grüner veltliner (50%) en riesling (25%). De bodems zijn zeer divers, reden om diverse Grüner Veltliners aan te bieden. Er wordt hoofdzakelijk biodynamisch gewerkt. Alle wijnen zijn droog, waardoor ze gastronomisch zeer inzetbaar zijn. De trots zijn de meer dan 50 jaar oude grüner veltliner stokken. Moosbrugger is inmiddels door collega-wijnboeren in de Oostenrijkse wijngids Falstaff van 2006 uitgeroepen tot beste wijnmaker van Oostenrijk.
Gegevens gebied: Kamptal, genoemd naar het riviertje de Kamp, ligt ongeveer 50 km ten westen van Wenen. Het gebied staat bekend om zijn kwalitatief hoge en gastronomische, droge wijnen. De bodems van dit zeer heuvelachtige gebied bevatten veel löss en leem, dat is gelegen op een oeroude ondergrond met vulkanische structuren en primair rotsgesteente van 270 miljoen jaar oud. Door de grote verscheidenheid aan bodems heeft vaak elke wijngaard zijn eigen karakter. Die verscheidenheid wordt nog vergroot door diverse micro klimaten. In Kamptal ontmoet de koele, frisse wind uit het Waldviertel de zachte, warme wind uit het Donaudal. Hierdoor is een lange rijping mogelijk met behoud van veel fruit. Met 3870 hectare is Kamptal een van de grotere wijngebieden in Oostenrijk.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Gevogelte met morielje saus, coq au vin, gebraden kip, lamsvlees, klein wild en paddenstoelen, pot-au-feu en gegrilde, stevige vissoorten.
Serveertemperatuur: 14 à 16ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: De Cisterciënzer monniken hebben vanuit hun oorspronkelijke herkomst, te weten Bourgogne, de pinot druif geïntroduceerd in het gebied van Langenlois. De oudste pinot wijngaarden dateren van de late 50-er jaren van de vorige eeuw en staan op de hellingen van Zöbinger Heiligenstein. Vanaf de oogst 2012 wordt 'Alte Haide' vervangen door 'Reserve'.
Meer informatie: www.gobelsburg.at

    


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011