U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Cuvée Bertrand Niederösterreich

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle rode wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2016 0,75

19,95

 Bestel deze wijn

Cuvée Bertrand Niederösterreich
Land: Oostenrijk
Gebied/Classificatie: Kamptal, Niederösterreich
Producent: Schlosskellerei Gobelsburg, Langenlois
Druivenras(sen): Pinot noir 60%, St. laurent 30%, Zweigelt 10%
Karakter: Helderrode kleur. Een fruitrijke geur van zoet kersenfruit, iets bessig en verse kruiden. De smaak is direct met opwekkende zuren, niet te zwaar en heeft een fijne toets van rood fruit. Een mooi evenwicht tussen kruidigheid, rood fruit en plezierige tannines in de finale van deze wijn.
Wijnbereiding: De druiven voor de Cuvée Bertrand komt van percelen tussen de 3 en 30 jaar oud gelegen op een bodem van löss en leem. Het rendement bedraagt 50 hl/ha. Deze rode wijn wordt vrij traditioneel gemaakt, de gisting gebeurt in open gistkuipen. De rijping van 18 tot 20 maanden vindt plaats in grote houten vaten van 2500 liter van Manhartsberger Eiche (een lokale eikensoort) en een gedeelte in eikenhouten barriques van 300 liter.
Producent beschrijving: Weingut Schloss Gobelsburg werd in 1171 gesticht en behoort tot het Cisterziënzerklooster Zwettl. Door de eeuwen heen kochten de monniken de beste perceeltjes wijngaard in de nabijheid van het klooster. Sinds 1996 wordt het wijngoed, dat 60 ha omvat geleid door Michael en Eva Moosbrugger, de eerste jaren met hulp van Willy Brundlmayer. Op het Gobelsburger hoogplateau bevinden zich droge, schrale bodems van uit het Tertiair stammende gesteenten. De wijngaarden zijn aangelegd in terrasvorm en zijn grotendeels beplant met de rassen grüner veltliner (50%) en riesling (25%). De bodems zijn zeer divers, reden om diverse Grüner Veltliners aan te bieden. Er wordt hoofdzakelijk biodynamisch gewerkt. Alle wijnen zijn droog, waardoor ze gastronomisch zeer inzetbaar zijn. De trots zijn de meer dan 50 jaar oude grüner veltliner stokken. Moosbrugger is inmiddels door collega-wijnboeren in de Oostenrijkse wijngids Falstaff van 2006 uitgeroepen tot beste wijnmaker van Oostenrijk.
Gegevens gebied: Kamptal, genoemd naar het riviertje de Kamp, ligt ongeveer 50 km ten westen van Wenen. Het gebied valt onder de grootste regio Niederösterreich (ruim 28.000 ha) en staat bekend om zijn kwalitatief hoge en gastronomische, droge wijnen. De bodems van dit zeer heuvelachtige gebied bevatten veel löss en leem, dat is gelegen op een oeroude ondergrond met vulkanische structuren en primair rotsgesteente van 270 miljoen jaar oud. Door de grote verscheidenheid aan bodems heeft vaak elke wijngaard zijn eigen karakter. Die verscheidenheid wordt nog vergroot door diverse microklimaten. In Kamptal ontmoet de koele, frisse wind uit het Waldviertel de zachte, warme wind uit het Donaudal. Hierdoor is een lange rijping mogelijk met behoud van veel fruit. Met 3.870 hectare is Kamptal een van de grotere wijngebieden in Oostenrijk. Grüner Veltliner is het belangrijkste druivenras en verder de Riesling. Beide rassen vallen onder de DAC Kamptal. Verder heeft men o.a. zweigelt, merlot, cabernet sauvignon staan en is Schloss Gobelsburg beroemd om zijn blauburgunder/pinot noir.
Sluiting: Schroefdop
Serveren bij: Bij rood vlees, Iberico, kalfs en lamsvlees, blank gevogelte, eend en verfijnd wild zoals ree, groente-paddenstoelengerechten, risotto's, pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur: 14 à 16ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Slechts 7% van de wijngaarden (ongeveer 2,5 ha) is beplant met de St. Laurent druif. Het druivenras is een afstammeling van de blauburgunder en behoort daarmee tot de pinot familie. St. Laurent is vernoemd naar Laurentius, omdat de druiven doorgaans uitrijpen vanaf 10 augustus, de naamdag van deze heilige. Pater Abt Bertrand Baumann was een van de oudste paters van het wijngoed, en tot 1980 actief in de kelder, hij overleed begin deze eeuw.
Meer informatie: www.gobelsburg.at


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011