zzz

Eiswein Grüner Veltliner

2018375 ml
€ 55,62
Deze fles heeft een inhoud van: 375 ml
2022 375 ml Bekijk deze variatie

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 66978-2018
Producent Schloss Gobelsburg
Classificatie Niederösterreich
Soort Wijn Krachtige zoete witte wijn
Druivenras(sen) grüner veltliner
Land Oostenrijk
Wijnregio Kamptal
Beoordeling 90
Beoordeeld door The Wine Advocate
Karakter Goudgeel van kleur. Frisse, gekruide groenige geur met een hint van appel en peer. Karaktervolle, geconcentreerde, zoete smaak, fraai in balans met ragfijne zuren geeft dit een plezierige structuur en duidelijk honing en boter in de lange afdronk.
Wijnbereiding De bevroren druiven worden geperst waardoor een hoogwaardig geconcentreerd sap overblijft. Dit gaat in roestvrij stalen tanks om verder te vergisten. Daarna rijpt de wijn eveneens in stalen tanks. Deze Eiswein heeft gemiddeld 296 gram restsuiker per liter.
Gebied gegevens Schloss Gobelsburg is een van de oudste wijnbedrijven in Oostenrijk en nauw verbonden met de geschiedenis van het Kamptal. De Cisterciënzer monniken die zich vanuit de Bourgogne over Europa verspreidden kregen hun eerste wijngaarden in de Donau regio rond die tijd gedoneerd vlak bij het dorp Langenlois. Het Kamptal ligt 50 km ten westen van Wenen en is vernoemd naar de rivier de Kamp. Het gebied omvat 3.500 ha wijngaarden en heeft een prima klimaat om grüner veltliner, riesling maar ook zweigelt, pinot noir en st. laurent goed rijp te krijgen. De bodems bestaan vooral uit löss, leem en kalkhoudende afzettingen met hier en daar de beroemde Urgestein (basalt, graniet, gneis). Kamptal heeft voor grüner veltliner en riesling een DAC en tot de beste wijngaarden worden Ried Heiligenstein, Lamm en Grub gerekend.
Gegevens producent Weingut Schloss Gobelsburg werd in 1171 gesticht en behoort tot het Cisterziënzerklooster Zwettl. Door de eeuwen heen kochten de monniken de beste perceeltjes wijngaard in de nabijheid van het klooster. Sinds 1996 wordt het wijngoed, dat 60 ha omvat geleid door Michael en Eva Moosbrugger, de eerste jaren met hulp van Willy Brundlmayer. Ze zien het als hun verantwoordelijkheid dit erfgoed te behouden, te beheren en te ontwikkelen voor toekomstige generaties. Daarbij gaat de meeste aandacht uit naar wijnen die typisch zijn voor deze Donau regio. Speciale interesse heeft Michael voor de rijke historie van het wijn maken door de monniken op Schloss Gobelsburg. Dit is de basis voor de Tradition wijnen als eerbetoon en waardering aan de manier van wijn maken begin 19e eeuw. Op het Gobelsburger hoogplateau bevinden zich droge, schrale bodems van uit het Tertiair stammende gesteenten. De wijngaarden zijn aangelegd in terrasvorm en zijn grotendeels beplant met de rassen grüner veltliner (50%) en riesling (25%). De bodems zijn zeer divers, reden om diverse grüner veltliners aan te bieden. Er wordt hoofdzakelijk biodynamisch gewerkt. Alle wijnen zijn droog, waardoor ze gastronomisch zeer inzetbaar zijn. De trots zijn de meer dan 50 jaar oude grüner veltliner stokken. Moosbrugger is inmiddels door collega wijnboeren in de Oostenrijkse wijngids Falstaff van 2006 uitgeroepen tot beste wijnmaker van Oostenrijk.
Serveren bij Verfijnde nagerechten zoals soufflés, sabayon en vers fruit, maar ook bij ganzenleverpaté met zoete fruitcomponenten zoals bijv. appel en vijgen.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Overige informatie Het moet wettelijk minimaal 7 graden gevroren hebben, voor er geplukt mag worden voor de productie van eiswein. Bijna elk jaar wordt bij Schloss Gobelsburg eiswein gemaakt omdat de schil van grüner veltliner heel dik is en de druif daardoor lang kan blijven hangen zonder schade. De jaargang 2020 is de 850ste van het wijngoed sinds 1171. Om de traditie en cultuur van 850 jaar wijnmaken op Schloss Gobelsburg te vieren heeft de keldermeester een aantal speciale Cuvée gecreëerd zoals de Tradition Heritage Cuvée 10 en 3 Years.
Allergeen sulfieten
Producent website gobelsburg.at
 

Andere wijnen van deze producent

Schloss Gobelsburg