U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Urgestein Riesling Niederösterreich

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle witte wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2019 0,75

14,75

 Bestel deze wijn

Urgestein Riesling Niederösterreich
Land: Oostenrijk
Gebied/Classificatie: Kamptal, Niederösterreich
Producent: Schlosskellerei Gobelsburg, Langenlois
Druivenras(sen): Riesling
Karakter: Geelgroen van kleur. Frisse, stijlvolle riesling-neus van groene appel en citrus. Frisdroge, aromatische smaak met rijpe fruittonen van wit fruit en citrus, elegant en stijlvol met typische, milde riesling zuren.
Wijnbereiding: De druiven van deze Urgestein komen van de wijngaarden Gaisberg en Heiligenstein en zijn jonger dan 15 jaar. Er wordt met de hand geoogst, meestal in oktober en op sorteertafels gecontroleerd op kwaliteit. Vergist wordt op lage temperatuur in roestvrij stalen tanks.
Producent beschrijving: Weingut Schloss Gobelsburg werd in 1171 gesticht en behoort tot het Cisterziënzerklooster Zwettl. Door de eeuwen heen kochten de monniken de beste perceeltjes wijngaard in de nabijheid van het klooster. Sinds 1996 wordt het wijngoed, dat 60 ha omvat geleid door Michael en Eva Moosbrugger, de eerste jaren met hulp van Willy Brundlmayer. Op het Gobelsburger hoogplateau bevinden zich droge, schrale bodems van uit het Tertiair stammende gesteenten. De wijngaarden zijn aangelegd in terrasvorm en zijn grotendeels beplant met de rassen grüner veltliner (50%) en riesling (25%). De bodems zijn zeer divers, reden om diverse Grüner Veltliners aan te bieden. Er wordt hoofdzakelijk biodynamisch gewerkt. Alle wijnen zijn droog, waardoor ze gastronomisch zeer inzetbaar zijn. De trots zijn de meer dan 50 jaar oude grüner veltliner stokken. Moosbrugger is inmiddels door collega-wijnboeren in de Oostenrijkse wijngids Falstaff van 2006 uitgeroepen tot beste wijnmaker van Oostenrijk.
Gegevens gebied: Kamptal, genoemd naar het riviertje de Kamp, ligt ongeveer 50 km ten westen van Wenen. Het gebied valt onder de grootste regio Niederösterreich (ruim 28.000 ha) en staat bekend om zijn kwalitatief hoge en gastronomische, droge wijnen. De bodems van dit zeer heuvelachtige gebied bevatten veel löss en leem, dat is gelegen op een oeroude ondergrond met vulkanische structuren en primair rotsgesteente van 270 miljoen jaar oud. Door de grote verscheidenheid aan bodems heeft vaak elke wijngaard zijn eigen karakter. Die verscheidenheid wordt nog vergroot door diverse microklimaten. In Kamptal ontmoet de koele, frisse wind uit het Waldviertel de zachte, warme wind uit het Donaudal. Hierdoor is een lange rijping mogelijk met behoud van veel fruit. Met 3.870 hectare is Kamptal een van de grotere wijngebieden in Oostenrijk. Grüner Veltliner is het belangrijkste druivenras en verder de Riesling. Beide rassen vallen onder de DAC Kamptal. Verder heeft men o.a. zweigelt, merlot, cabernet sauvignon staan en is Schloss Gobelsburg beroemd om zijn blauburgunder/pinot noir.
Sluiting: Schroefdop
Serveren bij: Bij visgerechten, vooral zoetwatervis zoals snoekbaars en forel, schaal en schelpdieren, ceviche, asperges met beenham, salades en frisse verse kazen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: De jonge druivenstokken van deze Riesling Urgestien zijn gesitueerd op de Erste Lagen ÖTW van Gaisberg en Heiligenstein. Jonge stokken neigen meer druiven te dragen en hun wortels gaan nog niet diep genoeg in de grond om het pure karakter van de wijngaard te tonen. Het typische karakter van het druivenras komt hier meer naar voren.
Meer informatie: www.gobelsburg.at


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011