U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Kamptal Grüner Veltliner

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle witte wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2020 0,75

16,50

 Bestel deze wijn

Kamptal Grüner Veltliner
Land: Oostenrijk
Gebied/Classificatie: Kamptal, DAC Kamptal
Producent: Schlosskellerei Gobelsburg, Langenlois
Druivenras(sen): Grüner veltliner
Karakter: Geelgroen van kleur. De frisse geur herinnert aan wilde kruiden zoals tijm en heeft een open, schone structuur. In de smaak komt wat rabarber naar boven, naast iets rokerigs met een hint van abrikoos en een pepertje met een nerveuze, speelse finale.
Wijnbereiding: De druiven worden met de hand geoogst en op sorteertafels gecontroleerd op kwaliteit. Vergist wordt op lage temperatuur in roestvrij stalen tanks. Het perceel omvat 15 ha met stokken tussen de 3 en 20 jaar oud. In het voorjaar wordt de jonge wijn, na licht te zijn gefilterd, op fles gebracht.
Producent beschrijving: Weingut Schloss Gobelsburg werd in 1171 gesticht en behoort tot het Cisterziënzerklooster Zwettl. Door de eeuwen heen kochten de monniken de beste perceeltjes wijngaard in de nabijheid van het klooster. Sinds 1996 wordt het wijngoed, dat 60 ha omvat geleid door Michael en Eva Moosbrugger, de eerste jaren met hulp van Willy Brundlmayer. Op het Gobelsburger hoogplateau bevinden zich droge, schrale bodems van uit het Tertiair stammende gesteenten. De wijngaarden zijn aangelegd in terrasvorm en zijn grotendeels beplant met de rassen grüner veltliner (50%) en riesling (25%). De bodems zijn zeer divers, reden om diverse Grüner Veltliners aan te bieden. Er wordt hoofdzakelijk biodynamisch gewerkt. Alle wijnen zijn droog, waardoor ze gastronomisch zeer inzetbaar zijn. De trots zijn de meer dan 50 jaar oude grüner veltliner stokken. Moosbrugger is inmiddels door collega-wijnboeren in de Oostenrijkse wijngids Falstaff van 2006 uitgeroepen tot beste wijnmaker van Oostenrijk.
Gegevens gebied: Kamptal, genoemd naar het riviertje de Kamp, ligt ongeveer 50 km ten westen van Wenen. Het gebied valt onder de grootste regio Niederösterreich (ruim 28.000 ha) en staat bekend om zijn kwalitatief hoge en gastronomische, droge wijnen. De bodems van dit zeer heuvelachtige gebied bevatten veel löss en leem, dat is gelegen op een oeroude ondergrond met vulkanische structuren en primair rotsgesteente van 270 miljoen jaar oud. Door de grote verscheidenheid aan bodems heeft vaak elke wijngaard zijn eigen karakter. Die verscheidenheid wordt nog vergroot door diverse microklimaten. In Kamptal ontmoet de koele, frisse wind uit het Waldviertel de zachte, warme wind uit het Donaudal. Hierdoor is een lange rijping mogelijk met behoud van veel fruit. Met 3.870 hectare is Kamptal een van de grotere wijngebieden in Oostenrijk. Grüner Veltliner is het belangrijkste druivenras en verder de Riesling. Beide rassen vallen onder de DAC Kamptal. Verder heeft men o.a. zweigelt, merlot, cabernet sauvignon staan en is Schloss Gobelsburg beroemd om zijn blauburgunder/pinot noir.
Sluiting: Schroefdop
Serveren bij: Als aperitief, bij salades, zoetwatervis, lichte visbereidingen zoals ceviche, schaal- en schelpdieren, wit vlees en gevogelte.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Deze grüner veltliner komt van jonge wijnstokken, niet ouder dan 20 jaar, uit de beste wijngaarden rondom de berg Heiligenstein de ‘Erste Lagen’ Lamm, Grub en Renner.
Meer informatie: www.gobelsburg.at


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011