U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Dornfelder Trocken

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle rode wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2018 0,75

13,50

 Bestel deze wijn

Dornfelder Trocken
Land: Duitsland
Gebied/Classificatie: Pfalz, Qualitätswein, VDP Gutswein
Producent: Weingut Georg Mosbacher, Forst
Druivenras(sen): Dornfelder
Karakter: Paarsrode kleur. Frisse geur van rood fruit, framboos en iets zure kers. Volle, strakke aanzet, in de mond rijp fruit als braam, kers, aalbes, iets van pruimen en tabak, licht aards, met een kleine houttoets.
Wijnbereiding: In de zomer wordt het teveel aan trossen weggeknipt. Er wordt handmatig en selectief geoogst. De druiven vergisten in roestvrij stalen tanks, aansluitend rijpt de wijn 1 jaar op deels barriques en deels grote foudres.
Producent beschrijving: Al ruim 200 jaar houdt de familie Mosbacher zich in Forst met wijnbouw bezig en bezit 22 ha. De eerste afvullingen op het domein dateren van 1920. Richard Mosbacher (1898-1977) noemde het bedrijf naar zijn vader Georg Mosbacher Erben. Zijn zoon Richard Mosbacher Junior zorgde voor de grote reputatie van het familiebedrijf. Zijn dochter Sabine en schoonzoon Jürgen Düringer, beiden zeer getalenteerde en gediplomeerde oenologen, staan nu aan het roer. Het bedrijf werkt deels biologisch en zeer kwaliteitsbewust en wordt geroemd om de enorme zuiverheid in de wijnen alsmede de opvallende stijl, die het evenwicht kent tussen traditie en modernisme. Het domein bestaat uit in totaal 20 ha, waarvan met een gemiddeld rendement van 63 hl/ha, jaarlijks 140.000 flessen worden geproduceerd. De aanplant bestaat voor bijna 85% uit riesling, welke hier kwalitatief de absolute vaandeldrager is. Daarnaast staan onder andere de weißburgunder, sauvignon en de rode druivenrassen dornfelder en spätburgunder aangeplant. Weingut Georg Mosbacher wordt door o.a. de Gault Millau, Weinguide Deutschland, Eichelmann en Hugh Johnson gerekend tot de absolute topbedrijven in dit gebied. Ze zijn sinds 1928 lid van de VDP, Verband Deutscher Prädikatsweingüter, waar de elite van de Duitse wijnproducenten in verenigd zijn.
Gegevens gebied: Pfalz is na Rheinhessen het grootste wijngebied van Duitsland en beslaat in totaal ongeveer 23.500 ha. Het gebied ligt even ten noorden van de Elzas op de hellingen of in de schaduw van de Haardt, de Duitse uitlopers van de Vogezen. Pfalz geldt als het zonnigste en droogste gebied van Duitsland, het klimaat is vergelijkbaar met de Elzas. Het kerngebied van Pfalz, zowel in geografisch als kwalitatief opzicht, is de Mittelhaardt. Dit Bereich, dat ook bekendstaat als Deutsche Weinstrasse, heeft een overwegend zandige leembodem en omvat magnifieke wijngaarden in dorpen zoals Deidesheim en Forst. In deze dorpen bestaat de bodem uit zandsteen, kalk, basalt en zelfs vulkanische resten. Pfalz heeft de grootste rieslingaanplant van alle Duitse wijngebieden, maar kent niettemin een gevarieerde aanplant. Er staan zeer veel uiteenlopende druivenrassen zoals de scheurebe, riesling, weißerburgunder, dornfelder, lemberger, spätburgunder, st. laurent en zelfs merlot, syrah en viognier. Zowel witte als rode wijnen (40% van de productie) uit het zuiden van de Pfalz ondergaan soms vergisting en/of rijping op barriques.
Sluiting: Schroefdop
Serveren bij: Bij gerechten met rood, kalfs, lamsvlees, Iberico, wild, op diverse bereidingswijzen in combinatie met specerijen en zoete componenten, stoofgerechten, groentegerechten, pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: De dornfelder staat bij Mosbacher aangeplant op een klein perceel van 0,5 ha. De druif is in 1955 ontstaan toen August Herold in Württemberg 2 hybride rassen kruiste t.w. de Helfensteiner (Frühburgunder x Trollinger (= Schiava Grossa)) met de Heroldrebe (Portugieser x Lemberger (= Blaufränkisch)).
Meer informatie: www.georg-mosbacher.de


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011