U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Riesling 'Scharzhofberger' VDP Große Lage

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Krachtige witte wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2018 0,75

59,95

 Bestel deze wijn

Riesling 'Scharzhofberger' VDP Große Lage
Land: Duitsland
Gebied/Classificatie: Mosel-Saar, Qualitätswein Grosses Gewächs, VDP Grosse Lage
Producent: Weingut Van Volxem, Wiltingen
Druivenras(sen): Riesling
Karakter: Helder strogeel van kleur. In de neus rijp exotisch fruit, een milde kruidigheid, mineraal, zeer zuiver. Zeer rijk smaakprofiel, krachtig en elegant, aangenaam droog, gekonfijt steenfruit, veel concentraat, speelse zuren geven verfijning en klasse aan de brede, karakteristieke smaak. Bijzondere wijn, die blijft boeien door zijn complexiteit.
Wijnbereiding: Alleen volledig gezonde en rijpe druiven worden handmatig geoogst. Na de oogst gaan de druiven in stalen tanks voor inweking en vergisting met wilde, druifeigen gisten. Dit totale proces van vinificatie en lagering op RVS en grote foeders neemt 6 tot 7 maanden in beslag en men gebruikt een minimum aan zwavel, waarna de botteling zonder klaring plaatsvindt.
Producent beschrijving: Dit domein bevindt zich in het historische centrum van Wiltingen, een van de bekendste wijnbouwgemeenten aan de Saar. Als voormalig kloosterwijngoed van de Luxemburgse Jezuïeten beschikte het reeds in het begin van de 18e eeuw over grote percelen wijngaarden in de beste wijnbergen van Wiltingen zoals Scharzhofberger, Kupp, Klosterberg en Gottesfuss. In 2003 werd er nog de Kanzemer Altenberg aan toegevoegd die net zoals de andere wijngaarden in 1868 als Grand Cru werd geklasseerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 40 jaar met uitschieters zoals de 120 jaar oude wortelechte stokken in de Gottesfuss, een van de steilste en meest gerenommeerde Saarpercelen. Wortelechte onderstokken kan op leisteen omdat de druifluis hier niet in kan aarden. Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde is een telg uit de Bittburger dynastie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet met name in Ürzig) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt. In 2019 is de nieuwe ultra moderne kelder in gebruik genomen, een op zijn minst architectonisch opvallend gebouw in de nog steeds klassieke Saar/Mosel regio.
Gegevens gebied: Het wijngebied Mosel, waaronder ook de zijrivieren de Saar en de Ruwer gerekend worden, is het oudste en één van de mooiste wijnstreken (totaal bijna 8.800 ha) van Duitsland. Er komen prachtige wijnen vandaan, vooral op basis van de vermaarde rieslingdruif. Dat deze druif het in deze streek tussen Koblenz en Trier het zo goed doet heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem. Het koele, noordelijke klimaat zorgt ervoor dat de druif lang moet rijpen en mooie zuren behouden blijven. Het Saar Bereich is minder beschut tegen de koude wind en daarom zijn deze wijnen vaak wat gereserveerder in structuur. Dit brengt een hoger zuurgehalte met zich mee, waardoor ze langer bewaard kunnen worden. Door het warmer wordende klimaat heeft de Saar steeds meer het voordeel dat het in het Mosel gebied de koelste regio is. De bodem werkt op twee manieren gunstig mee. In de eerste plaats is er de ligging van de wijngaarden, op de steile hellingen van de oever van de Moezel en de zijrivieren. De mooiste hellingen liggen op het westen, deze krijgen de meeste zonuren. De variatie in de kwaliteit van de wijngaarden is enorm. De Moezel is de Duitse rivier met de meeste bochten, hierdoor liggen de hellingen in alle richtingen. Daarnaast is er de ondergrond zelf. De beste bodem bevat veel leisteen. Dat heeft de eigenschap de zonnewarmte van overdag in de avonduren vast te houden en daarmee de druiven nog wat extra te verwarmen. Daardoor verloopt het rijpingsproces geleidelijk. Op de vlakkere delen langs de rivier staat vooral müller-thurgau.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Aperitief, bij visgerechten (niet gerookt), schaal en schelpdieren, sushi's, lichte vleesgerechten en blank gevogelte, asperges, oosters gekruide gerechten en geitenkaas maar ook een wijn om intens van te genieten zonder gerecht.
Serveertemperatuur: 9 à 11ºC
Overige informatie: Beroemde wijngaard in de Saar, naast deze Schwarzhofberger Große Lage is er nog een aparte hogere cuvee 'Pergentsknopp' genaamd, dit is een zeer oud klein perceeltje binnen deze Große lage, zeer kleine opbrengst. Al in de Romeinse tijd werd hier wijn gemaakt. De huidige traditionele gebouwen van Van Volxem staan deels op funderingen uit die tijd. Streven van Van Volxem bij de droge wijnen is een verteerbare wijn met een alcoholpercentage van rond de 12%.
Meer informatie: www.vanvolxem.com


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011