U bevindt zich hier:

Bezig met vernieuwen..

Vouvray 'Cuvée Silex' Sec

  terug naar de geselecteerde wijnen  
  bestel deze wijn  
 
Soort Wijn: Volle witte wijn (biologisch)
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
2017 0,75

13,00

 Bestel deze wijn

Vouvray 'Cuvée Silex' Sec
Land: Frankrijk
Gebied/Classificatie: Loire, A.C. Vouvray
Producent: Vigneau-Chevreau, Chançay
Druivenras(sen): Chenin blanc
Karakter: Droge en volle witte wijn waarin de zuren in perfecte balans zijn met het ook aanwezige restsuiker, dat zorgt voor een zachte afronding. Mineraal van karakter met tonen van kruiden en vuursteen. Rijk en delicaat.
Wijnbereiding: Er wordt uitsluitend met de hand geoogst, in verschillende passages waarin telkens de rijpste druiven worden geplukt. De wijnen rijpen na de botteling in de indrukwekkende, in kalksteen uitgehouwen kelders. De wijnen van Vouvray kunnen jong worden gedronken maar hebben duidelijk baat bij enkele jaren flesrijping waarbij vooral de stevige zuren iets afbouwen. De wijn heeft circa 8 gram restsuiker.
Producent beschrijving: Domaine Vigneau Chevreau bestaat al sinds 1865, vandaag de dag staat de vierde generatie aan het roer. Deze serieuze producent maakt een klassiek type Vouvray, zowel in de droge als in de zoetere versies. Men werkt al sinds 1995 met volle respect voor de natuur, op volledig biologisch dynamische wijze. De oogst van 33 ha wijngaard begint hier vaak pas begin tot half oktober en eindigt half november. Er wordt uitsluitend met de hand geoogst, in verschillende passages waarin telkens de rijpste druiven worden geplukt. De wijnen rijpen na de botteling in de indrukwekkende kelders, die uitgehouwen zijn in kalksteen. Vouvray is altijd een witte wijn en wordt gemaakt in verschillende typen: droog, halfzoet en zoet, en mousserend. De mousserende versie is een enorm succes, 60% van de totale productie bij Vigneau Chevreau bestaat uit mousserende wijn. Ondanks dat deze mousseux geen jaartal op het etiket heeft, is hij wel degelijk uit een oogstjaar. In kleine oogstjaren is men genoodzaakt voor de mousseux druiven van elders bij te kopen, het kan zijn dat dan het BIO keurmerk niet op het etiket vermeld staat. Het grootste deel van de productie wordt aan particulieren in Frankrijk verkocht.
Gegevens gebied: De stad en het wijngebied Vouvray (2.250 ha. verdeeld over 8 gemeenten) ligt ten oosten van de stad Tours aan de rivier de Loire, in het hart van de Touraine. De tufsteenlaag (krijt) is hier tientallen meters diep en vormt de basis voor niet alleen de uitsluitend witte wijnen van de chenin blanc druif, maar ook voor de kelders die hierin uitgehakt zijn. Hier, op de grens van zee- en landklimaat zijn de zomers grillig en kan de rijpheid van de druiven per jaar zeer verschillen. In mindere jaren is de productie van mousseux en droge wijnen erg groot, zonrijke jaren geven weelderige, rijke, honingzoete wijnen van een ongekende kwaliteit met een groot bewaarpotentieel. De wijnen van Vouvray kunnen jong worden gedronken maar zeker de zoete hebben duidelijk baat bij enkele jaren flesrijping waarbij vooral de stevige zuren iets afbouwen.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Rijke salades, stevige visgerechten en gevogelte.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Biologisch: Ecocert
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Druiven van een silex bodem geven wel 2 gr/liter meer zuren dan druiven van een kalkbodem.
Meer informatie: www.vigneau-chevreau.com

    


Alle rechten voorbehouden © QVSelect 2011